Lukt fra underlivet

Alle, både gutter og jenter, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen er fullstendig luktfri, men det skal ikke lukte vondt.

Sist oppdatert: 13.09.2020 Av: Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

""
VASK: For å unngå vond lukt, er det ofte tilstrekkelig å vaske underlivet bare med rent vann. Vask gjerne to ganger om dagen – morgen og kveld, og gjerne i dusjen – men unngå såpe. Foto: Colourbox

Ingen ønsker å kjenne vond lukt fra underlivet sitt. I frykt for dette, vasker mange seg i skrittet flere ganger om dagen, med både for mye og feil såpe. Det kan gjøre det hele mye verre.

Ikke vask på deg vondt lukt

For mye vasking kan ha stikk motsatt effekt på vond lukt, og rett og slett forverre problemet. Vasker du for ofte med såpe, vasker du bort de naturlige bakteriene som skal være der og beskytte deg.

Det gjør at det blir ubalanse i det naturlige bakteriemiljøet, og kan føre til at uønskete bakterier og mikrober får slippe til. Det kan lage mer lukt.

Vask bare med vann

For å unngå dette, er det godt nok å vaske underlivet ditt med rent vann. Vask gjerne to ganger om dagen, om morgen og kveld. Gjør det gjerne i dusjen, men unngå såpe.

Selv intimsåpe eller underlivssåpe kan skape problemer for deg. De har gjerne en surere pH-verdi enn det du normalt har i intimsonen din. Dermed forskyves pH-balansen, og uønskete bakterier og mikrober kan få et miljø å formere seg i.

Ønsker du å benytte noe mer enn bare vann, kan babyolje uten parfyme være en god idé. Det beskytter hud og slimhinner i intimsonen din mot å tørke ut og gjør det mer glatt og elastisk.

Skjeden renser seg med utflod

For jenter er det en viktig regel: Aldri vask eller dusj deg inne i skjeden.

Skjeden renser seg selv og jobber for å fjerne uønskete bakterier og mikrober.

Dette klarer skjeden best når den naturlige bakteriefloraen får være i fred. Jenter har alltid mer eller mindre utflod, som er måten skjeden renser seg selv på. Lukten fra utfloden vil variere gjennom menstruasjonssyklusen, men den skal ikke på noe tidspunkt lukte direkte vondt.

Bind kan gjøre det klamt

Det er mange jenter som benytter truseinnlegg eller bind hele tiden for å fange opp utflod. Dette gjør at det blir lite lufting, og det blir tett og klamt, og gir god grobunn for bakterier. Mye bruk av tamponger er også med på å skape ubalanse i underlivet.

Tettsittende klær kan gjøre det verre

Ved bruk av syntetiske og tettsittende klær, kan både gutter og jenter oppleve vond lukt. Det blir rett og slett for varmt, klamt og fuktig, og dette er et miljø som uønskede bakterier liker seg i.

Er du plaget med vond lukt, så forsøk en periode med luftige klær av naturlig materiale, og sov gjerne uten undertøy om natta så underlivet ditt får mye luft.

Hva lukter det?

Forskjellige lukter kan ha forskjellig forklaring.

Fiskeaktig lukt

Fiskeaktig lukt fra underlivet kan være et symptom på overproduksjon av en spesiell type bakterier. Hos jenter fører det ofte til noe som kalles skjedekatarr (bakteriell vaginose).

Dette må du få en lege til å se på, slik at du kan få en antibiotikakur for behandling. Dette regnes ikke for en seksuelt overførbar infeksjon (kjønnssykdom), men gutter kan også få symptomer om de har samleie med ei jente som har skjedekatarr.

Særlig de første gangene to personer har samleie med hverandre, kan bakteriefloraene fra hver av dere skape en ubalanse som lager en vond lukt. Selv om skjedekatarr oftest oppstår hos de som er seksuelt aktive, kan du få det selv om du aldri har hatt samleie, for eksempel på grunn av for hyppig vask eller ved stress.

Metallisk lukt

Metallisk lukt er helt vanlig hos jenter, og kommer gjerne under og rett etter menstruasjonen eller etter samleie. Både samleie og menstruasjonen er med på å endre pH-verdien i underlivet og kan dermed også gi en endring i lukten. Men en metallisk lukt bør være kortvarig. Hvis lukta er der også i perioder hvor du verken har hatt mensen eller samleie, er det en god idé å bestille legetime.

Syrlig lukt

Syrlig eller gjæraktig lukt oppstår gjerne ved soppinfeksjon. I tillegg blir ofte utfloden hos jenter hvitere og tykkere enn normalt. Både gutter og jenter kan bli plaget av en irriterende kløe og svie. Vanligvis behandles dette enkelt med stikkpiller (til skjeden) og krem som du får kjøpt reseptfritt på apoteket. Hos noen gutter kan det også komme røde prikker og flassing på penishodet.

Skarp og sterk lukt

Merker du en skarp eller en sterkere lukt enn det vanligvis pleier å være hos deg, er det mest sannsynlig fordi kroppen din svetter. Les mer over her om tettsittende og syntetiske klær.

Kan endring i lukt være kjønnssykdom?

Endring av lukt kan også være et symptom på en seksuelt overførbar infeksjon. Har du hatt samleie uten kondom, er det alltid anbefalt å teste deg ca. to uker etter at du hadde sex.

Husk at et underliv alltid vil lukte noe. Men det skal ikke lukte vondt. Fortsetter den ubehagelige lukta over tid eller du er bekymret for at noe er galt, bør du oppsøke en lege for en sjekk. Finner legen årsaken til at det lukter, er det som regel enkelt å gjøre noe med det.

""
VASK: For å unngå vond lukt, er det ofte tilstrekkelig å vaske underlivet bare med rent vann. Vask gjerne to ganger om dagen – morgen og kveld, og gjerne i dusjen – men unngå såpe. Foto: Colourbox

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?