Utflod – til nytte og bekymring

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Hvis utfloden endrer seg kan det være et tegn på at noe er galt.

Sist oppdatert: 19.10.2020 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av jente som sliter med mye utflod
BIND: Du kan bruke truseinnlegg eller et lite bind om du har mye utflod. Illustrasjon: ung.no

Hva er utflod

Skjedeveggene består av slimhinner som ligger mot hverandre. Væsken som skilles ut fra livmoren og fra kjertler i skjedeveggen danner det vi kaller utflod.

Oppgaven til utflod er å rense skjeden for døde celler og bakterier. I tillegg holder det miljøet i skjeden friskt og stabilt. Alle jenter har utflod, men mengden kan variere fra person til person og fra alder til alder.

Hos de fleste vil utfloden også variere i farge, mengde og konsistens i løpet av en menstruasjonssyklus. Det er viktig å legge merke til hva som er normalt for en selv. Da vil det være lettere å oppdage tegn på at noe kan være galt.

Utseende, konsistens og lukt

Å ha utflod er en naturlig del av det å være kvinne. I løpet av puberteten vil jenter få mer utflod. De fleste vil merke at de får litt utflod 1–2 år før de får mensen for første gang.

Man merker det ved at det blir litt mer fuktig i trusa. Utflod er litt slimete, og det kan stivne og henge fast i kjønnshår og i trusa.

Normal utflod er klar, melkehvit, svakt gulhvit eller eggehviteaktig. Utflod har en svak lukt, kanskje litt syrlig. Litt lukt er helt vanlig, men lukta er som regel ikke stram eller vond hvis alt er i orden.

Konsistensen er glatt og våt, eller litt mer seig og klebrig. Noen merker at de har eggløsning når utfloden kjennes mer geleaktig og seig enn ellers.

Også mellom de indre kjønnslepper vil det ligge et hvit- eller gulaktig belegg. Dette er normalt. Det er talgstoff som skilles ut fra små kjertler i området. Det er med på å smøre området rundt kjønnsleppene. Dette tilsvarer smegma, eller «kukost», hos guttene. Dette kan du vaske forsiktig bort i dusjen.

Bli kjent med lukta

Mange er redd for at det skal lukte vondt nedentil. Lukta fra kjønnsorganet er faktisk viktig for seksuell tiltrekking og kåthet.

Allikvel, vær oppmerksom på hvordan du lukter til vanlig. Noen ganger kan det oppstå en betennelse i skjeden. Da vil lukta forandre seg. Lukter det fisk, eller mer surt enn vanlig, bør du oppsøke lege.

Ikke overdriv vaskingen

Overdreven hygiene kan føre til underlivsplager. Ikke vask dypt inn i skjeden. Da er det større sjanse for å få betennelse fra sopp eller bakterier.

Vask med vann, olje eller en mild såpe. Helst en som er beregnet spesielt for underlivsvask. Én gang om dagen er nok. Det er området rundt kjønnsorganet og mellom kjønnsleppene som skal vaskes.

Vask alltid forfra og bakover for å ikke føre uønskede bakterier fra endetarmsåpningen til skjeden og urinrørsåpningen. Det å vaske "feil veg" kan gi infeksjon i urinveien eller skjeden. Det kan også føre til bakterieubalanse i skjeden.

Mer utflod når man blir kåt

Skjeden er alltid fuktig, men når jenter er kåte vil kjertler i skjeden skille ut en væske som kalles skjedesekret eller lubrikasjon. Dette gjør skjeden glatt, slik at en finger eller en penis kan gli bedre i skjeden.

Man kan ha vært litt kåt uten å ha lagt merke til det. Da merker man etterpå at det er fuktig i trusa. Forelskelse og den kriblingen man kjenner i kroppen, kan i seg selv gi mer utflod.

Det er ulikt hvor våt ei jente blir når hun er kåt. Det kan være lurt å bruke litt tid på kyssing og annen kosing før samleie.

Når jenta får utløsning/orgasme vil det også komme mer væske fra kjertler i skjeden. Mengden varierer fra jente til jente og kan også variere fra gang til gang.

Noen kjertler ytterst i urinrøret produserer også en væske ved seksuell stimulering og orgasme. Denne væsken er som tynn skummetmelk og lukter søtt.

Når er det noe galt?

Hvis du får mer utflod enn vanlig, eller at utfloden endrer farge og lukt, kan det være tegn på infeksjon. Det kan være at den blir blodig, gul, grønnlig eller osteaktig. Det kan være at den får en strammere, surere eller mer fiskeaktig lukt. Da bør man prate med lege og få testet om man har fått en seksuelt overført sykdom.

Fakta

Utflod er ei væske som lages av kjertler i skjeden og livmoren. Utflod sørger for at skjeden har det godt. Noen har mye utflod, andre har lite. Følg med om væska endrer seg i mengde, konsistens eller farge. Da kan det hende noe er galt.

Illustrasjon av jente som sliter med mye utflod
BIND: Du kan bruke truseinnlegg eller et lite bind om du har mye utflod. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Utflod er ei væske som lages av kjertler i skjeden og livmoren. Utflod sørger for at skjeden har det godt. Noen har mye utflod, andre har lite. Følg med om væska endrer seg i mengde, konsistens eller farge. Da kan det hende noe er galt.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?