Skjedekransen ble før kalt jomfruhinnen

Skjedekransen, tidligere kalt jomfruhinnen, er en hinne i vagina, men den kan ikke vise om man har hatt sex før.

Sist oppdatert: 18.10.2020 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av skjedekranser
VARIASJON: Det er stor variasjon i hvordan en skjedekrans kan se ut.

Det er riktig nok en slimhinnefold som danner en krans et par cm inn i skjeden. Dette kalles skjedekransen.

Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Alle er forskjellige, og mange har nesten ingen krans i det hele tatt.

Skjedekransen er elastisk og kan tøyes mye, uten at slimhinna revner. Særlig om en har kommet i puberteten, eller er ferdig med puberteten.

Farge og utseende varierer fra person til person og vil også endres over tid.

Ingen vet helt sikkert hvilken funksjon skjedekransen har. Noen antar at den er en rest fra fosterstadiet.

Vil jeg blø "første gang"?

Det er ikke sikkert du blør "første gang" du har samleie eller andre former for penetrerende sex.

Det kan komme små rifter i skjedekransen, som kan føre til at det blør litt.

Ofte er det andre grunner til at du blør. Vanligvis er det fordi man ikke er opphisset nok og dermed ikke fuktig nok i skjeden. Det kan også være fordi man er nervøs eller strammer musklene i bekkenet. Blødningen vil i slike tilfeller stamme fra slimhinnene i skjeden, ikke fra skjedekransen.

Gjør det vondt "første gang"?

Skjedekransen blir strukket og tøyd når du setter inn tampong, onanerer eller har penetrerende sex. Hvordan dette føles første gang det skjer, vil variere fra person til person.

For mange vil det gå helt fint. Noen kan synes det er ubehagelig eller kanskje vondt. I noen tilfeller kan skjedekransen være så stram at det blir vanskelig å føre noe inn.

Hvis smertene ved penetrering ikke forsvinner, kan man få en lege til å vurdere om åpningen er så liten at den må utvides med et lite inngrep, eller om det kan være andre årsaker til smertene.

Hva vil det si "å miste jomfruhinna"?

Medisinske studier har vist at det ikke finnes en hinne/membran, og uttrykket "å miste jomfruhinna" gir derfor ingen mening.

Det er myter og misoppfatninger som har ført til begrepet.

Skyldfølelse forbundet med sex

I noen kulturer er jomfruelighet forbundet med uskyld, det motsatte av skyld.

Noen kan oppleve skyldfølelse i forbindelse med det å ha sex. Det kan ligge i kulturen at det ikke er tillatt med sex på det tidspunktet eller med den partneren. Det kan også være andre normer og regler som styrer og som bygger opp under en skyldfølelse hvis man bryter dem.

Skyldfølelse er ingen god følelse, og er ikke så lett å forene med god opplevelse av seksualitet.

I noen sammenhenger kan også jomfrubegrepet blir brukt negativt i forbindelse med ryktespredning og baksnakking.

Fakta

Det mange kaller "jomfruhinna" er ingen hinne. Det er en slimhinnefold som danner en krans i skjeden.

Ingen kan se om du har hatt vaginalt samleie!

Verken lege, sexpartner eller andre kan se om du har hatt vaginal-, munn-, anal- eller andre former for sex. Det er bare du selv som kan vite dette.

Kan man se at ei jente har hatt sex?

I noen kulturer er det krav til jenter at de skal ha en intakt jomfruhinne når de gifter seg som en garanti for at de ikke har hatt vaginalt samleie.

Det er vanskelig å ha intakt noe som ikke finnes. Verken lege, sexpartner eller andre kan se om du har hatt vaginal-, munn-, anal- eller andre former for sex.

Det er bare du selv som kan vite dette.

Vær klar over at ingen har rett til å kreve at man, uansett alder, får gjort en underlivsundersøkelse for å finne ut om man er jomfru.

For det første har ingen lov til å tvinge noen til å ta undersøkelsen.

For det andre krever loven at helsepersonell opptrer omsorgsfullt. Undersøkelser som har som formål å kontrollere unge kvinners seksualliv og privatliv strider mot dette kravet i loven.

For det tredje kan man ikke ved en undersøkelse se om en kvinne har hatt samleie eller ei. Mange tror at kvinner som ikke har hatt samleie, har en hinne over skjeden som blir ødelagt og blør når hun har sex for første gang.

Men det mange kaller jomfruhinne er altså ingen hinne. Det er en elastisk hudfold eller skjedekrans og de aller fleste kvinner vil ikke blø ved første samleie.

Skjedekransen kan ikke bevise at en kvinne fortsatt er jomfru. Skjedekransen kan allerede være strukket eller revnet, selv om kvinnen fortsatt er jomfru.

Kan man stramme opp skjedekransen med kirurgi?

Å operere skjedekransen løser sjelden problemer. Det er vanskelig å oppnå det som eventuelt måtte ønskes ved å sy i skjedekransen fordi vevet er elastisk og det er lite hold i slimhinna.

I Norge gjøres ikke slike inngrep. Noen klinikker i utlandet gjør det, men det er dyrt og resultatet er usikkert.

En slik praksis er dessuten med på å støtte opp om holdninger til jenters seksualitet og begrepene «jomfruhinne» og «jomfrudom».

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Illustrasjon av skjedekranser
VARIASJON: Det er stor variasjon i hvordan en skjedekrans kan se ut.

Fakta

Det mange kaller "jomfruhinna" er ingen hinne. Det er en slimhinnefold som danner en krans i skjeden.

Ingen kan se om du har hatt vaginalt samleie!

Verken lege, sexpartner eller andre kan se om du har hatt vaginal-, munn-, anal- eller andre former for sex. Det er bare du selv som kan vite dette.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?