Når, hvor og hvordan?

Teoriprøven kan du ta inntil seks måneder før du er gammel nok for førerkortklassen du skal ta lappen i. For personbil er det 18 år, og det vil si at du kan avlegge teoriprøve etter at du har fylt 17,5 år. Før du kan ta teoriprøve, må du levere en søknad om førerkort. Send gjerne søknaden elektronisk via "Din side". Når du har mottatt en bekreftelse på e-post om at søknaden din er registrert, kan du ta teoriprøven.

Teoriprøven avlegges på PC-skjerm på en trafikkstasjonen. De fleste stasjoner krever ikke at du forhåndsbestiller tid for teoretisk prøve, men sjekk med din lokale trafikkstasjon for sikkerhets skyld.

VIKTIG: Husk å ha med legitimasjon når du kommer til trafikkstasjoen for å avlegge teoriprøven.

Må ha 85 prosent rett

På teoriprøven får du en rekke spørsmål med flere alternative svar. Du må svare riktig på minst 85 prosent av spørsmålene for å bestå prøven. Dersom du ikke består, må du vente to uker før du kan avlegge ny teoriprøve.

Dersom du ikke har bestått praktisk prøve (oppkjøring) innen tre år etter at du har avlagt og bestått teoretisk prøve, må du avlegge ny teoriprøve.

 

 

På sidene til Statens vegvesen finner du masse nyttig informasjon om teoriprøven.

Teorikurs er frivillig

Trafikkskolene tilbyr teorikurs der de går gjennom emner det er naturlig at eleven blir prøvd i ved den teoretiske prøven. Disse kursene er frivillige, men har du problemer med å lære deg stoffet på egenhånd er det lurt å være med på dette. Du kan også skaffe deg denne kunnskapen på egenhånd ved å skaffe deg læremateriell fra trafikkskolen, i bokhandelen eller på internett. Det finnes også øvingsoppgaver med fasit å få kjøpt, som likner de oppgavene Statens vegvesen har på teoriprøven.

De frivillige teorikursene må ikke forveksles med trafikalt grunnkurs eller andre teorideler i den obligatoriske opplæringen. Mens de frivillige kursene ofte konsentrerer seg om gjennomgang av faktastoff, skal de obligatoriske teoridelene enten være knyttet til spesielle emner i praksisundervisningen eller til forståelse av, og refleksjon rundt trafikksikkerhetsmessige emner.

Vi har en quiz med typiske spørsmål fra teoriprøven her på ung.no - den kan det være grei å øve seg på.

 

FAKTA

Førerkort klasse B gjelder personbil

ALDERSGRENSER:
Trafikalt grunnkurs - 15 år.
Øvelseskjøring - 16 år. Teoriprøven: – 17,5 år. Husk at du må levere søknad om førerprøve før du kan ta teoriprøven.

Test deg selv på Vegvesenets mini-teoriprøve!

 

Følg med i trafikkbildet

Når du sitter på med andre, er det lurt å følge med på skilter og i trafikken. Spør foreksempel moren eller faren din som kjører hva skiltene betyr, og hvordan de plasserer seg i trafikkbildet. Det kan du lære mye av!

Lykke til!