Er du mellom 13 og 20 år, og er opptatt av dine rettigheter? Vi ønsker å høre fra deg. Svar på spørsmålene i undersøkelsen om rettigheter fra Direktoratet for e-helse. Undersøkelsen er anonym og tar 4 - 5 min å besvare.

Dette er trafikalt grunnkurs

Alle som skal ta lappen i de lette kjøretøyklassene, må ta trafikalt grunnkurs før de kan øvelseskjøre. Her er alt du trenger å vite.

Sist oppdatert: 15.09.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Kursleder står foran en gruppe ungdom og snakker.
OBLIGATORISK: Trafikalt grunnkurs er et teoretisk kurs som går over 17 timer. Hovedmålet er å lære deg trafikksikkerhet og forståelse for det å være fører. (Foto: Fauxels / Pexels)

Trafikalt grunnkurs er obligatorisk og er felles for alle de lette kjøretøyklassene (moped, motorsykkel, personbil, tre- og firehjuls moped, snøscooter og traktor). Kurset er på 17 undervisningstimer og tar for seg:

  • Trafikkopplæring
  • Grunnleggende forståelse for trafikk
  • Mennesket i trafikken
  • Øvingskjøring og kjøreerfaring
  • Førstehjelp
  • Tiltak ved trafikkulykke
  • Mørkekjøring

Gjennom opplæringen i trinn 1 skal du få en grunnleggende forståelse for hva bilkjøring, moped- eller motorsykkelkjøring, kjøring med traktor eller snøscooter innebærer. Det skal være utgangspunktet for den videre opplæringen din.

Hvor kan du ta trafikalt grunnkurs?

Trafikalt grunnkurs kan du ta ved en trafikkskole eller i den offentlige skolen. På vegvesen.no kan du finne godkjente trafikkskoler der du bor.

Hvor gammel må du være?

Aldersgrensen for å ta kurset er 15 år. Et unntak er om du tar kurset i den offentlige skolen. Da kan du ta det i 10. klasse, selv om du ikke har fylt 15 år.

Har du allerede førerkort i én klasse, trenger du ikke ta kurset på nytt for å øvelseskjøre i en annen klasse.

Ha med beviset når du øvelseskjører

Etter å ha gjennomført kurset, kan du logge deg inn på Din side på vegvesen.no og finne kursbeviset der.

Dersom du ønsker å skrive ut beviset, finner du det i utskriftsvennlig format på digital postkasse. Du kan også finne det på altinn.no om du ikke har digital postkasse.

Sørg for å ha beviset med deg når du øvelseskjører, enten elektronisk eller en utskrift på papir, så du kan vise det fram om du skulle bli stoppet.

Kursbevisets gyldighet og mørkekjøring

Tar du trafikalt grunnkurs med mørkekjøring, er kursbeviset ditt gyldig helt frem til du får førerkort.

Men for å gjennomføre mørkekjøring må det være mørkt ute, og mørkekjøring må derfor gjøres mellom 1.november til 15. mars. Tar du trafikalt grunnkurs i tida 16. mars til 31. oktober, er kursbeviset bare gyldig fram til 1. november samme år.

Når du har gjennomført mørkekjøring, fjernes denne begrensningen og du får tilsendt nytt øvelseskjøringsbevis på digipost.no eller altinn.no. Ditt digitale øvelseskjøringsbevis oppdateres automatisk, og du kan alltid sjekke gyldigheten på ditt bevis inne på Din side på vegvesen.no.

Kursleder står foran en gruppe ungdom og snakker.
OBLIGATORISK: Trafikalt grunnkurs er et teoretisk kurs som går over 17 timer. Hovedmålet er å lære deg trafikksikkerhet og forståelse for det å være fører. (Foto: Fauxels / Pexels)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider