Dette er trafikalt grunnkurs

Før du har lov til å øvelseskjøre privat eller ved en trafikkskole, MÅ du ta trafikalt grunnkurs. Det obligatoriske kurset er på 17 kurstimer.

Trafikk i Oslo på kvelden (foto: ung.no)
FORBEREDT: Snart skal du ut og kjøre i trafikken. Da er det nyttig å ha vært gjennom det trafikale grukkkurset på 17 timer.

Trafikalt grunnkurs er obligatorisk og er felles for alle de lette kjøretøyklassene (moped, motorsykkel, personbil, tre- og firehjuls moped, snøscooter og traktor). Kurset er på 17 undervisningstimer og tar for seg:

  • Trafikkopplæring
  • Grunnleggende forståelse for trafikk
  • Mennesket i trafikken
  • Øvingskjøring og kjøreerfaring
  • Førstehjelp
  • Tiltak ved trafikkulykke
  • Mørkekjøring

Gjennom opplæringen i trinn 1 skal du få en grunnleggende forståelse for hva bilkjøring, moped- eller motorsykkelkjøring, kjøring med traktor eller snøscooter innebærer. Det skal være utgangspunktet for den videre opplæringa di.

Hvor gammel må du være?

Aldersgrensen for å ta kurset er 15 år. Et unntak er om du tar kurset i den offentlige skolen. Da kan du ta det i 10. klasse, selv om du ikke har fylt 15 år.

Har du allerede førerkort i én klasse, trenger du ikke ta kurset på nytt for å øvelseskjøre i en annen klasse.

Ha med beviset når du øvelseskjører

Etter å ha gjennomført kurset, kan du logge deg inn på Din side på vegvesen.no og finne det der. Sørg for å ha beviset med deg når du øvelseskjører, enten elektronisk eller en utskrift på papir.

Blir du stoppet når du øvelseskjører, må du vise fram beviset - enten digitalt eller på papir.

Trafikalt grunnkurs kan du ta ved en trafikkskole eller i den offentlige skolen. På vegvesen.no kan du finne godkjente trafikkskoler der du bor.

Mørkekjøring

For å kunne ta mørkekjøring, må det være mørkt ute. Tar du kurset i tida 16. mars - 31. oktober uten å få gjennomført mørkekjøring, er beviset gyldig bare i tida 1. mars - 31. oktober.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 09.11.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Trafikk i Oslo på kvelden (foto: ung.no)
FORBEREDT: Snart skal du ut og kjøre i trafikken. Da er det nyttig å ha vært gjennom det trafikale grukkkurset på 17 timer.

Fakta

Trafikalt grunnkurs går over 17 undervisningstimer. Aldersgrensen for å ta det er 15 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?