Slik er du trygg på nett og sosiale medier

Det er fort gjort å se noe ubehagelig, eller gjøre noe man angrer på. Her er ti nettvett-tips.

Sist oppdatert: 27.04.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

Ung vennegjeng som ler og deler med hverandre det de ser på sosiale medier
PRIVAT? Velger du privat konto på sosiale medier har du mer kontroll på hvem som ser hva om deg. Foto: Colourbox.

Her er våre tips og råd for en trygg hverdag på nett og i sosiale medier. Du kan også finne informasjon om nettvett hos Medietilsynet, Nettvett og Redd Barna.

1) Offentlig eller privat?

Generelt kan man si at det er tryggest å ha privat konto på apper og sosiale medier. Da må du godta hvem som ser det du deler, og du har mer kontroll.

Det er ingenting galt med å ha offentlig konto, men det du ønsker at kun venner og kjente skal se og vite kan være greit å heller dele i private grupper, eller på en egen privat konto.

Mange velger å ha begge deler, en offentlig og en privat, også velger man selv hvem som skal få se hva.

Velger du offentlig profil bør du være litt forsiktig med hvor mye informasjon du legger ut om deg selv. Det kan også være lurt å ikke ha brukernavn til snap/TikTok og andre plattformer i «bioen» på en annen konto, f.eks. på Instagram, hvis du vil ha større kontroll på hvem som ser hva.

2) Hvis det skjer noe ubehagelig

Hvis noen er ekle, skremmer deg, presser deg til å sende bilder, personlige opplysninger eller til å møtes via webkamera - avbryt kontakten med en gang!

Si ifra til en voksen du stoler på og rapporter og blokker brukeren. Her finner du veiledninger fra slettmeg.no til hvordan du kan rapportere kontoer og innhold.

Hvis noen sender deg bilder av kjønnsorganer eller seksualiserte bilder som du ikke har bedt om regnes det som offentlig blotting. Du kan anmelde personen, og de kan få bøter eller fengselsstraff.

Man kan også støte på ubehagelig og ulovlig innhold. Hvis du har sett noe ubehagelig hjelper det å snakke med noen. Du kan også ta en pause fra internett, gjøre noe som får deg til å tenke på noe annet og la være å dele slikt innhold videre til andre.

Hvis du oppdager ting som du tror er ulovlig, kan du enkelt melde fra til politiet her.

3) Fjerne bilder, informasjon eller kontoer

Hvis noen har delt noe om deg som du vil ha fjernet må du aller først be personen om å slette det.

Hvis personen ikke hører på deg kan du anmelde hen til politiet, eller kontakte nettstedet/tjenesten og be dem om å ta det vekk. Les mer om dette i artikkelen under:

Her finner du også mange veiledninger fra Slettmeg.no om hva du kan gjøre hvis du vil slette en gammel konto, et google-treff eller noe annet om deg på nett.

4) Pass på hva du deler om deg selv og andre

Du må alltid be om lov før du deler eller sender bilder eller informasjon om noen. Dette gjelder også selv om du er den som har knipsa bildet.

Hvis du ikke spør om lov, kan du risikere å bli anmeldt til politiet og kan få bøter eller fengselsstraff. Loven er ekstra streng hvis du deler nakenbilder av andre, eller hvis du sender slike bilder av deg selv til noen som ikke har bedt om det.

Du bør aldri gi for mye informasjon om deg selv uten å være helt trygg på hvem du snakker med.

5) Hemmelig passord og totrinnsbekreftelse

Gi aldri ut passordet ditt til andre; selv ikke til vennene dine eller kjæresten din. Det kan lett havne på avveie og gi uvedkommende tilgang til privat informasjon om deg.

For ekstra trygg innlogging på ulike tjenester bør du velge «totrinnsbekreftelse» der du kan. Da må du logge inn med både passord og en kode du får tilsendt telefonen din. Her kan du lese mer om totrinnspålogging.

Det finnes også mange gratis tjenester som lar deg lagre passordene dine på et sikkert sted, slik som LastPass og Bitwarden.

Et annet tips er å bruke en ordentlig e-postadresse når du oppretter en ny konto. Hvis du mister tilgangen til en e-post, eller lager en konto med en tilfeldig e-post, vil det ofte være vanskeligere å få tilbake kontoen hvis du glemmer passordet til den.

6) Hvis du skal handle noe på nett

Noen generelle tips er å bruke kredittkort når du handler, og å bruke butikker eller nettsider du enten kjenner til fra før, eller som har fått gode vurderinger fra andre.

Skal du betale før du får varen? Da bør du tenke gjennom om du stoler nok på butikken/tjenesten, og bruk et kjent betalingssystem, som Paypal eller PayEx.

Falske nettbutikker: Det finnes nettsider som ser ut som nettbutikker, med populære varer, men som er falske. Sjekk gjerne denne listen over falske nettbutikker fra Forbrukerrådet.

Skal du vurdere om butikken er ekte, kan du se etter kontaktinformasjon og organisasjonsnummer – dette skal være synlig dersom det er en seriøs butikk. Søk også gjerne etter butikknavnet på nett, pluss ord som "fraud", "complaint", "review" og lignende for å se om andre har skrevet noe om butikken.

Enkeltpersoner som selger ting: Det finnes også uærlige folk som bruker sider som Finn.no, eBay.com og lignende for å svindle folk.

Vær forsiktig med å overføre eller vippse penger til noen før du har fått det du skal ha – her kan du som regel også se om personen har fått gode vurderinger eller ikke fra andre.

Hvis prisen virker for god til å være sann, er den som oftest det.

7) Vær kritisk til fakta og informasjon

Hvis du leter etter fakta eller informasjon, til for eksempel lekser, bør du alltid sjekke hvem som har laget nettsidene. Sammenlign informasjonen du finner med andre sider, og se om opplysningene stemmer.

Du kan lese mer om kildekritikk her:

8) Møte noen fra nett på ekte?

Noen av de du legger til på for eksempel Snapchat kan gi seg ut for å være en annen enn den de egentlig er.

Hvis du vil møte noen du har fått kontakt med via en app eller på nett er det derfor veldig viktig at du har med deg en voksen ved første møte.

Møt personen på et offentlig sted med mange mennesker. Dersom du føler at du blir presset til å møte noen og du føler deg utrygg, må du snakke med en voksen person som du stoler på.

9) Tenk deg om før du laster ned filer

Nettet florerer av filmer, spill og musikk som ofte kan lastes ned gratis. Husk at disse filene kan inneholde virus, som kan føre til at du for eksempel blir svindlet for penger når du bruker bankkortet ditt på nett.

Vil du ta risikoen er det viktig å ha et oppdatert virusprogram og en brannmur på datamaskinen din. Les mer om hvordan du kan unngå virus her.

10) Ikke la deg lure av svindlere

På sosiale medier eller apper: Hvis det er mulig å velge kallenavn kan du gjøre det, slik at ingen får vite hvem du er. Du bør ikke gi informasjon til noen uten å være helt trygg på hvem de er.

Prøver noen å presse deg til å gi fra deg informasjon eller bilder, er det viktig å avbryte kontakten og si ifra til en voksen du stoler på.

På E-post: Mange svindlere prøver å lure folk gjennom e-post. De kan sende en e-post som ser ut som den kommer fra for eksempel Netflix, og be deg om å oppdatere betalingsinformasjonen.

E-poster med knallgode tilbud, eller med beskjed om at du har vunnet en konkurranse er som regel også ren svindel. Du bør dobbeltsjekke adressen e-posten kommer fra, og du kan også søke opp innholdet for å se etter advarsler fra andre på nett.

På nett: Noen sider, spesielt pornosider, lokker med "gratis" innhold mot at du oppgir bankkortinformasjon for at de kan «sjekke at du er over 18 år». Dette er ren svindel.

Vær generelt skeptisk til nettsider som ber deg om å fylle inn slik informasjon – dobbeltsjekk at nettstedet er til å stole på, og hva opplysningene du gir fra deg skal brukes til.

Fakta

Nettet skal være et hyggelig sted å være!

Husk at nettet er åpent for alle. Hvis du chatter med noen som presser deg til å oppgi personlige opplysninger eller gjør deg utrygg, er det viktig å avbryte kontakten og si ifra til foreldre, lærer eller en annen voksen du stoler på.

Sjekk også ut Redd Barnas nettvettregler.

Ung vennegjeng som ler og deler med hverandre det de ser på sosiale medier
PRIVAT? Velger du privat konto på sosiale medier har du mer kontroll på hvem som ser hva om deg. Foto: Colourbox.

Fakta

Nettet skal være et hyggelig sted å være!

Husk at nettet er åpent for alle. Hvis du chatter med noen som presser deg til å oppgi personlige opplysninger eller gjør deg utrygg, er det viktig å avbryte kontakten og si ifra til foreldre, lærer eller en annen voksen du stoler på.

Sjekk også ut Redd Barnas nettvettregler.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?