Hvor mye vet fremmede om deg ut fra profilen din?

Og ber du alltid om lov før du legger ut bilder av venner - selv om det bare er på story? Her er ting som er viktig å vite om personvern og sosiale medier.

Gjeng som tar selfie sammen.
KONTROLL: Velger du privat konto på sosiale medier har du større kontroll over hvem som ser det du legger ut. Foto: Unsplash / Christian Wiediger

Personvern handler om retten til å bestemme over opplysninger om deg som for eksempel navnet, telefonnummeret ditt eller bilder av deg.

Fra du har fylt 15 år kan du som regel selv bestemme over personopplysningene dine selv - hvis du er yngre må foreldrene dine godta at for eksempel sosiale medier får slike opplysninger om deg.

Ditt ansvar

De ulike sosiale mediene, som TikTok og Instagram, skal informere om hvordan de behandler dine personopplysninger. De skal også gi deg kontroll over hva du vil dele med hvem – men til syvende og sist er det du som må tenke gjennom hva du synes er privat, og om du bør/vil dele det eller ikke. Visste du at hvis du deler bilder av andre så deler du en personopplysning om dem, noe som er ulovlig uten å spørre om lov først?

Sjekkliste for personvern:

  • Har jeg informasjon i profilen, eller på bilder, som gjør at det er lett for fremmede å finne ut av hvem jeg er og hvor jeg er?
  • Kan jeg velge hvem jeg vil dele innholdet med, eller er det åpent for alle?
  • Hvem kan se hvor jeg er (for eksempel snapmap på Snapchat)? Og hvem vil jeg at skal se det? Hvis du har mange venner på Snapchat som du ikke vil at skal se hvor du er kan det være lurt å bruke "spøkelsesmodus", eller tilpasse hvem som skal se det manuelt.
  • Kan jeg velge totrinnsverifisering av kontoen? Da må man bruke både passord og en kode – det gjør kontoen din sikrere.
  • Har de jeg har lagt ut bilder, video eller annen informasjon om sagt at det er greit? Husk at det er ulovlig å dele uten å spørre om lov først.
  • Hvis du har åpen profil - tåler innholdet å bli sett av for eksempel en fremtidig arbeidsgiver, politiet eller helt fremmede mennesker?
  • Er summen av alt som ligger ute på profilen(e) min(e) nok til at jeg kan bli sporet opp av andre? Vil jeg dette?

Sett deg inn i personvernreglene

Før du oppretter en bruker et sted bør du undersøke om tjenesten har en personvernerklæring. I den står det hvordan tjenesten bruker opplysninger om deg. Mange tjenester gir deg ulike valg om hvor mye som skal være synlig om deg, som om kontoen din skal være privat eller ikke. Vil du ikke at hvem som helst skal kunne finne opplysninger om deg, bør du vurdere privat konto.

Dette bør du tenke ekstra over før du deler

Noen ganger spør en tjeneste om tilgang til dine kontakter – det bør du unngå. Det kan for eksempel skje i spill og quizer på Facebook. Da gir du opplysninger om andre, som de ikke har gitt deg lov til å dele videre.

Heller aldri gi fra deg passord utenom når du logger inn. Vær også forsiktig med å dele sensitive personopplysninger som politisk oppfatning, tro og seksuell legning om deg selv eller andre.

Har du åpen profil bør du tenke deg godt om før du publiserer noe som kan bli brukt mot deg i fremtiden. Husk at andre lett kan bruke det i helt andre sammenhenger i etterkant. Hets, trusler og spredning av andres personopplysninger (f.eks. bilder av andre), kan være straffbart. Straffeloven, åndsverksloven og personopplysningsloven, er tre lover som regulerer det.

Liten kontroll på opplysningene

Selv om en tjeneste har en god personvernpolicy vet du ikke hvilke intensjoner de har i fremtiden. Facebook, for eksempel, kan endre vilkår og policy når som helst. Det du har lagt ut kan bli utlevert og benyttet til helt andre ting – uten at du har kontroll på det. Du må regne med at eierne av tjenesten lagrer all informasjon om deg i ubestemt tid, også etter at du har slettet profilen din.

Dubestemmer.no

Datatilsynet har sammen med Utdanningsdirektoratet og Teknologirådet laget en informasjonskampanje for ungdom om personvern. Nettsiden heter dubestemmer.no. Mer informasjon finner du her.

Fakta

Viktig å vite:

Husk at jo mer du deler om deg selv og vennene dine, jo mer informasjon kan da kommersielle aktører, stalkere/forfølgere, kriminelle og andre misbruke.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 09.06.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Gjeng som tar selfie sammen.
KONTROLL: Velger du privat konto på sosiale medier har du større kontroll over hvem som ser det du legger ut. Foto: Unsplash / Christian Wiediger

Fakta

Viktig å vite:

Husk at jo mer du deler om deg selv og vennene dine, jo mer informasjon kan da kommersielle aktører, stalkere/forfølgere, kriminelle og andre misbruke.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Kan man legge ut bilder av andre som man selv har tatt?

Hvor går grensen for hvilke bilder man kan legge ut av andre? Er det nok at man har fotografert bildet selv? Her er noen gode råd.

Jente som tar bilde av en annen jente med mobilen sin.

Slik er du trygg på nett og sosiale medier

Det er fort gjort å se noe ubehagelig, eller gjøre noe man angrer på. Her er ti nettvett-tips.

Vennegjeng som tar en selfie sammen.
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)