Er det farlig å spise matvarer jeg reagerer på?
Jente, 19
Hei! Jeg har nettopp blitt diagnostisert med bjørkepollenallergi, men merker mer til kryss-reaksjonene (OAS) enn til selve allergien. Jeg reagerer med kløende/sviende lepper/munn og lepper som hovner litt opp dersom jeg spiser kirsebær, nektariner, grønne epler, selleri m.m. Dette opplevde jeg ikke da jeg var ung, så det er noe som har kommet etter hvert. Men jeg er ekstremt glad i frukt og grønt, og føler ofte at den reaksjonen jeg får gjerne er verdt det. Har aldri hovnet opp i halsen, og oppfatter det derfor ikke som direkte farlig, bare ubehagelig. Overalt på nettet leser jeg at matvarene man reagerer på bør unngås for å unngå symptomene, men det er ikke det jeg lurer på her. Derimot er spørsmålet mitt: Er det mulig for meg å fortsette å spise de matvarene jeg reagerer på, eller vil det forverre reaksjonene etter hvert? Takk for hjelpen :)
Svar
Hei
Så lenge du ikke reagerer med å hovne opp i svelget eller få pusteproblemer er det ikke noe farlig å spise disse matvarene. Det er en risiko for at symptomene dine vil forverres, men det er ikke sikkert at de gjør det. Hvis du ønsker å fortsette å spise disse matvarene du reagerer på kan du snakke med fastlegen om å få skrevet ut en epipen i tilfelle du skulle få en alvorlig reaksjon, men de fleste kryssallergireaksjoner er ufarlige, mer plagsomme.
Håper du fikk svar på noe av det du lurte på. Ønsker deg alt godt og lykke til!
Vennlig hilsen legen
Besvart: 8.12.2020
Oppdatert: 8.12.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål