Spørsmål og svar

Hvorfor reagerer jeg på epler men ikke eplejus?

Jente, 16

Hei, jeg lurer på en ting om alergien min, jeg er alergisk mot Epler, det klør i munnen og halsen hovner opp, men ikke så mye at jeg ikke får puste. Når jeg drikker eplejuice klør det ikke i munnen og halsen hovner ikke opp, hvorfor det lurer jeg på hilsen jente 16 år

Svar

Hei!

Jeg kan godt forstå at du lurer på dette. En vanlig årsak til det du beskriver, slyldes en form for oral allergisk reaksjon (OAS). Dette er ganske vanlig hos personer med allergi mot visse frukter, som f.eks epler. OAS oppstår når kroppen reagerer på proteiner i frukten, spesielt de som finnes i frisk, rå frukt.

OAS skyldes vanligvis at man reagerer på bestemte proteiner i frukt, som finnes i den friske, rå frukten. Når man f.eks spiser et eple, kan disse proteinene komme i kontakt med slimhinnene i munnen og halsen, og forårsake kløe eller hevelse. Dette skjer ofte fordi kroppen feilaktig gjenkjenner disse proteinene som noe farlig, selv om de i utgangspunktet ikke er farlige.

Når man drikker eplejuice derimot, er eplene vanligvis varmebehandlet under prosessen for å lage juice. Denne oppvarmingen bryter ned proteinene som forårsaker reaksjonen i munnen og halsen. Derfor er ikke proteinet i juicen like aktivt, og man opplever ikke de samme symptomene som når man spiser rå epler.

Å oppleve dette er typisk for en kryssreaksjon, som er vanlig hos personer med pollenallergi. Hvis man f.eks er allergisk mot bjørkepollen, kan man være mer utsatt for å utvikle OAS mot visse frukter som blant annet epler, plommer, pærer, og kirsebær, fordi proteiner i disse fruktene ligner på proteiner i pollen.

Siden du skriver at halsen din hovner opp, men ikke til et punkt hvor du får pustevansker, virker det som om du har en mild form for denne reaksjonen. Det er bra at du ikke opplever alvorlige symptomer som pusteproblemer, men det er fortsatt viktig å være forsiktig.

Hvis du vet at du får reaksjoner på rå epler, bør du unngå å spise dem. Du kan imidlertid sannsynligvis fortsette å drikke eplejuice, så lenge du ikke opplever plager eller problemer.

Hvis reaksjonene dine imidlertid blir verre, eller hvis du er usikker på hva som skjer, kan det være lurt å ta det opp med fastlegen din for å få en grundigere vurdering. Legen kan gi deg et sikkert svar på hva som er årsaken til det du opplever, og hjelpe deg med å fastslå hvilke matvarer du bør unngå og hva du kan gjøre noe for å håndtere reaksjonene dine.

Ønsker deg alt godt og håper dette var til nytte for deg!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 26.1.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål