Jeg lurte på om kokt/stekt potet er ok for bjørkepollen?
Jente, 20
Hei. Jeg lurte på om kokt/stekt potet er ok for bjørkepollen også blåbær,bringebær ,banan og sitrus + eple (i smoothie eller juice) også tomat (varmebehandlet) Hilsen ei som er litt bekymra
Svar
Hei, og takk for ta du skriver til ung.no!
Så fint at du spør om dette. Hvis du har pollenallergi kan du oppleve milde, men reaksjoner når du spiser noen rå frukter, rå grønnsaker, krydder eller nøtter. Dette kalles pollenrelatert matallergi, og er en type kryssallergi.
Pollenrelatert matallergi, kan oppstå når proteinene i en matvare du spiser ligner på proteiner du er allergisk mot. Hvis du har pollenallergi, kan kroppen derfor feiltolke proteinene i enkelte matvarer, og du kan oppleve kløe og hevelse i munn, nese, på lepper og i halsen etter at du har spist dem.
ikke alle med pollenallergi reagerer på matvare :-) Så du trenger ikke å være bekymret. Om det gjelder deg vil du merke det.
På astma og allergiforbundet sine sider skriver de dette om hvilke matvarer det gjelder:
Mat som kan gi kryssallergi for personer med pollenallergi
Allergi mot trepollen (bjørk, or, hassel, selje, pil, vier):
- Eple
- Pære
- Kirsebær
- Nektarin
- Fersken
- Plomme
- Hasselnøtt
- Mandel
- Valnøtt
- Paranøtt
- Gulrot
- Selleri
- Soya
- Peanøtt
- Potet
- Kiwi
- Sharonfrukt
- Jackfrukt
Allergi mot burot:
- Krydder
- Mango
- Solsikkefrø
- Druer
- Fersken
- Honning
- Sennep
- Løk
- Hvitløk
- Selleri, gulrot, koriander med flere vekster fra skjermplantefamilien
Allergi mot timotei:
- Hvete og andre kornslag
Håper dette var til hjelp <3
Kilde: Astma og allergiforbundet
Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no
Besvart: 11.4.2025
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål