Spørsmål og svar

Jeg lurte på om kokt/stekt potet er ok for bjørkepollen?

Jente, 20

Hei. Jeg lurte på om kokt/stekt potet er ok for bjørkepollen også blåbær,bringebær ,banan og sitrus + eple (i smoothie eller juice) også tomat (varmebehandlet) Hilsen ei som er litt bekymra

Svar

Hei, og takk for ta du skriver til ung.no!

Så fint at du spør om dette. Hvis du har pollenallergi kan du oppleve milde, men reaksjoner når du spiser noen rå frukter, rå grønnsaker, krydder eller nøtter. Dette kalles pollenrelatert matallergi, og er en type kryssallergi.

Pollenrelatert matallergi, kan oppstå når proteinene i en matvare du spiser ligner på proteiner du er allergisk mot. Hvis du har pollenallergi, kan kroppen derfor feiltolke proteinene i enkelte matvarer, og du kan oppleve kløe og hevelse i munn, nese, på lepper og i halsen etter at du har spist dem.

ikke alle med pollenallergi reagerer på matvare :-) Så du trenger ikke å være bekymret. Om det gjelder deg vil du merke det.

På astma og allergiforbundet sine sider skriver de dette om hvilke matvarer det gjelder:

Mat som kan gi kryssallergi for personer med pollenallergi

Allergi mot trepollen (bjørk, or, hassel, selje, pil, vier):

  • Eple
  • Pære
  • Kirsebær
  • Nektarin
  • Fersken
  • Plomme
  • Hasselnøtt
  • Mandel
  • Valnøtt
  • Paranøtt
  • Gulrot
  • Selleri
  • Soya
  • Peanøtt
  • Potet
  • Kiwi
  • Sharonfrukt
  • Jackfrukt

Allergi mot burot:

  • Krydder
  • Mango
  • Solsikkefrø
  • Druer
  • Fersken
  • Honning
  • Sen­nep
  • Løk
  • Hvitløk
  • Selleri, gulrot, koriander med flere vekster fra skjermplantefamilien

Allergi mot timotei:

  • Hvete og andre kornslag

Håper dette var til hjelp <3

Kilde: Astma og allergiforbundet

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Besvart: 11.4.2025

Vi har valgt ut dette for deg

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål