Kan jeg spise vanlig mat trygt når jeg har bjørkepollen?
Jente, 20
Hei. Jeg lurte på om kryssreaksjoner med pollen har en av disse matvarene? Kylling, majones, rømme og hvitløk også brød. Hvis jeg har bjørkepollen kan jeg da spise vanlige ting trygt? Mvh en jente som er bekymret
Svar
Hei!
Jeg kan godt forstå at du lurer på dette. Det er helt normalt å bli litt usikker når man har pollenallergi, spesielt når det gjelder kryssreaksjoner med mat.
Hvis du er allergisk mot bjørkepollen, er det noen matvarer som kan gi reaksjoner fordi kroppen feiltolker visse proteiner i mat som ligner på bjørkepollen. Dette kalles kryssallergi.
De matvarene du nevner er imidlertid vanligvis helt trygge. Verken kylling, majones, rømme, hvitløk eller brød inneholder proteiner som er vanlig å feiltolke som bjørkepollen.
Typiske matvarer som kan gi kryssreaksjon med bjørkepollen er blant annet epler, pærer, nøtter (særlig hasselnøtt, mandel), rå gulrot, steinfrukter (fersken, plomme, kirsebær) og selleri. Dette gjelder imidlertid ikke alle, så det er grunn til å holde seg unna disse matvarene hvis du ikke opplever å reagere på dem.
Reaksjoner som følge av kryssallergi er som oftest lokale og milde, som f.eks. kløe i munnen eller halsen, og de forsvinner gjerne fort. Ofte tåler man også disse matvarene når de er varmebehandlet, som f.eks. eplekake i stedet for rått eple.
Ønsker deg alt godt og håper dette var oppklarende for deg!
Vennlig hilsen legen, ung.no
Besvart: 4.4.2025
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

