Har du pollenallergi?

Blir du sliten og slapp, tett i nesa og får kløe i øynene når våren kommer eller når det er deilig sommervær? Da kan det hende du har pollenallergi.

Jente nyser (www.colourbox.com)
AAAATSJOOO: Blir du sliten og slapp, tett i nesa og får kløe i øynene når våren kommer? Foto: ung.no

Når andre koser seg ute i finværet, kan noen på slitsomme plager og føle det er best å holde seg inne med lukkede vinduer og dører. Omtrent en av fem har pollenallergi.

Symptomer ved pollenallergi

Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, tetner til og man nyser. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp. Mange blir i økende grad munnpustere og dermed blir ikke luften som skal ned i lungene varmet opp, fuktet og renset for blant annet pollenkorn.

Dette kan utløse eller forverre astma. Mange opplever at de blir trøtte, de strever med redusert konsentrasjonsevne og innlæringsevne. Dette gir redusert yteevne i forhold til skole, utdanning, arbeid og familie- og fritidsaktiviteter.

Hva kan du gjøre?

  • Ta kontakt med lege dersom du mistenker at du har allergi. Legen kan ta test av deg for å finne ut av hva du er allergisk mot og kan skrive ut effektive medisiner til deg. Legen kan også hjelpe deg å søke om forlenget eksamenstid hvis du trenger det.
  • Det beste er selvfølgelig om du prøver å unngå kontakt med det du reagerer på. For pollen er det nesten umulig, men råd som det å lufte bare om natten eller når det regner, når det er minst pollen i lufta, å ikke kjøre med bilvinduene åpne og å ikke trene ute i pollensesongen kan være til litt hjelp. Ikke heng tøy til tørk ute og bytt putetrekk ofte. Dusj hver kveld slik at du skyller bort pollen fra hår og hud.
  • Allergi kan behandles med allergitabletter og øyedråper som selges reseptfritt på apotek. Dersom du har behov for å bruke disse fast, bør du likevel oppsøke lege.
  • Skyll gjerne øyne og nese flere ganger daglig med saltvannsoppløsning/-spray.
  • Les pollenvarsel. For pollenallergikere er det viktig å holde seg oppdatert på pollenspredningen. Denne vises daglig på værmeldingen i aviser og fjernsyn, . Det er også viktig å følge med på når de ulike pollenartene bryter ut, slik at du kan starte behandlingen i god tid før det, for best mulig effekt.
  • For mange som er alvorlig angrepet av pollenallergi, kan det å starte med pollenvaksinering være til stor hjelp. Dette kan man diskutere med legen sin.

Ulike pollen man kan reagere på

  • Tidlig på våren blomstrer or og hassel, så kommer trær i salix-slekten, sånn som pil, selje og vier. Reagerer du på noen av disse, kan plager starte allerede i slutten av februar/starten av mars i Sør-Norge. Mot slutten av april og i starten av mai følger bjørketrærne. De er den vanligste årsaken til pollenplager hos personer som er allergisk mot løvtrær.
  • Fra slutten av mai til begynnelsen av august gror gresset for fullt, og mange reagerer kraftig på dette.
  • Buroten blomster fra midten av juli, og han fortsette helt inn i september. Buroten vokser ofte i veikanter og på øde områder, og kan utløse kraftige allergiske reaksjoner hos allergikere.

Ekstratid på eksamen

Ofte kan pollensesongen sammenfalle med eksamenstid på vår og forsommer. Det kan være akkurat da du har plager som gjør deg mindre opplagt og kanskje også har kløende øyne, tett pust og rennende nese. Det er mulig søke om utvidet tid på eksamen på både grunnskole, videregående skole og høgskole/universitet.

Husk at du må gjøre dette i veldig god tid, så prat med legen din om dette er aktuelt og send en søknad allerede på høsten. Litt mer tid kan kompensere litt for at du er uopplagt, men er kanskje ikke fullgod hjelp. Følg alle de andre rådene i tillegg, slik at plagene blir minst mulige.

Kryssallergi

Mange med pollenallergi kan oppleve kryssreaksjoner .

Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Dette gjelder særlig bjørkepollenallergikere. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen(proteiner) ligner på proteiner i maten.

Mange bjørkepollenallergiker vil oppleve at de får ubehag i munn og svelg når de spiser rå frukt og grønnsaker, spesielt i pollensesongen. Betegnelsen "oralt allergisyndrom" anvendes ved matvareoverfølsomhet der lokale symptomer fra munnhulen dominerer.

Noen opplever at det klør helt ut i ørene. Symptomene kan øke og spre seg til flere organer og i verste fall kan anafylaktisk sjokk oppstå, men dette er meget sjelden hos oss i Nord-Europa

Er du en av dem som plages av bjørkepollenallergi eller annen pollenallergi kan du få god informasjon og gode råd på nettsidene til Norges Astma- og allergiforbund. Der kan du også lese dagens pollenvarsel for ditt distrikt.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 16.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Jente nyser (www.colourbox.com)
AAAATSJOOO: Blir du sliten og slapp, tett i nesa og får kløe i øynene når våren kommer? Foto: ung.no

Fakta

Pollen er små partikler fra planter, som frigis til luften og spres med vinden for å bestøve planter av samme art.

Vi kommer i kontakt med pollen ved å puste det inn i luftveiene, samt at det fester seg til hud, hår og øyne.

Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, den tetner til og en nyser. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp. Noen får også astma i pollensesongen.

Hos lege kan du bli testet for å se om du reagerer på pollen og få medisin som kan hjelpe noe på plagene.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Matvareallergi

Har du matvareallergi eller kjenner noen som har det? Det kan være litt problematisk, men med god kunnskap, går det mye greiere.

Varedeklarasjon (foto: ung.no)

Sånn kan fastlegen hjelpe deg

Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Tegning av en gutt som er hos fastlegen sin (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)