Har du matvareallergi eller kjenner noen som har det? Det kan være litt problematisk, men med god kunnskap, går det mye greiere.

Varedeklarasjon (foto: ung.no)
SJEKK: Har du en matvareallergi er det viktig å sjekke hva produktene inneholder.

Mange har en form for matvareallergi. Det setter krav til kunnskap hos den som har allergi og til alle rundt. Trygg merking av matvarer er også viktig. Merkingen av matvarene skal inneholde informasjon som gjør allergikere i stand til å unngå det man er allergisk mot. Lær deg å lese grundig på innholdsfortegnelsen og på menyen på restaurant, eller spør!

Velger du ferdigmat, er merkingen av stor betydning. Lager du mat fra bunnene av, har du mer kontroll, men må samtidig ha god kunnskap og være nøye.

Ulike symptomer

Symptomene er veldig varierte. Har du matvareallergi, kan du få alt fra mindre reaksjoner som lett ubehag i magen, litt kløe i halsen, litt utslett m.m. til akutte dødelige sjokkreaksjoner.

Finn informasjon om matallergi på helsenorge.no

Du kan finne oppdatert informasjon om matvareallergi på Matportalen.no

Tilrettelegging ved matallergi

LHL har lagd noen nyttige tips for foreldre, barnehager, skoler og andre som tilbereder og serverer mat til noen med matallergi. Sjekk dette ut selv eller vis det til de hjemme, skolen eller venner som du skal spise sammen med eller lage mat sammen med.

Du kan høre en podcast om matvareallergi

Matoppskrifter

Sjekk ut Astma- og allergiforbundets sider naaf.no.

Dette gjør du ved en kraftig allergisk reaksjon

Er det en mindre alvorlig reaksjon som du mener at har sammenheng med noe du har spist, trenger du kanskje bare å ta en allergitablett eller ikke annet enn å la være å spise mer av det som ga reaksjonen, men du bør ta en prat med fastlegen om det i ettertid.

  • Kontakt legevakt 116 117 eller ring 113
  • Dersom du fikk reaksjon av en produsert matvare der innholdsfortegnelsen tilsa at du kunne være trygg, ta rester av varen med til legen. Be om at matvare blir sent til Veterinærinstituttet for analyse.
  • I tillegg til eventuell medisinsk behandling, fyller legen ut et skjema med aktuelle opplysninger om matvaren og sykdomsforløpet.
  • Legen kan også ta en blodprøve av deg.

Dersom det viser seg at den aktuelle matvaren inneholdt ingredienser den ikke skulle, vil dette bli fulgt opp av Mattilsynet.

Finn mer ut av din allergi

Oppsøk legen din og be om råd. Legen kan ta blodprøver og evt. hudtest eller sende deg videre til spesialist for videre undersøkelser. Legen kan gi deg råd om hvordan du skal forholde deg og leve med allergien din. Kanskje trenger du råd fra en ernæringsfysiolog for å vite hvordan du skal unngå matvarene du ikke tåler eller greie å lage mat uten det du er allergisk mot. Legen kan eventuelt henvise deg. Du kan også selv søke mer råd hos aktuelle interesseorganisasjoner som LHL, NAAF eller Norsk Cøliakiforening

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 18.08.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Varedeklarasjon (foto: ung.no)
SJEKK: Har du en matvareallergi er det viktig å sjekke hva produktene inneholder.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)