Hvor stor er risikoen for å få i seg kjøttetende bakterier ved operasjoner?
Gutt, 17
Hei! Hvor stor sannsynlighet er det for å få kjøttetende bakterier i seg ver kirurgisk operasjon og andre operasjoner på sykehus og lignende? Har hørt om flere som har fått kjøttetende bakterier av operasjoner? Hvor sannsynlig er det å få det slike kjøttetende bakterier fra operasjoner og inngrep på sykehus og lignende? Og er ikke alt utstyr som blir brukt i operasjon sterilt eller kan det være at det ikke er sterilisert?
Svar
Hei
Det er svært, svært sjeldent å få problemer med kjøttetende bakterier ved operasjoner. Det skjer i 1-5 av 100 000 tilfeller.
I Norge har vi et veldig godt helsevesen, og alt utstyr som brukes ved operasjoner, blir sterilisert som de skal.
Det fins noen forskjellige bakterier som kan utvikle seg til å bli «kjøttetende». Ofte er dette vanlige og ufarlige bakterier som mange av oss har i f eks halsen.
Men en sjelden gang kan disse bakteriene utvikle seg til en uvanlig «variant» , en «kjøttetende» variant. Da har altså bakterien har oppført seg uvanlig og forårsaket et kjøttetende sår.
Det er altså veldig sjeldent at bakterier utvikler seg slik. Det kan komme av andre ting (som skjer utenfor akkurat operasjonen). Men det er helst eldre pasienter, de som har svekket immunsystem eller andre sykdommer fra før, som får kjøttetende bakterier. Det er enda mer uvanlig hos unge og friske folk.
Så man trenger ikke være bekymret for dette når man blir innlagt på sykehus i Norge.
Vennlig hilsen legen, ung.no
Besvart: 30.12.2020
Oppdatert: 30.12.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

