Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)
TAUSHETSPLIKT: Du kan snakke med en helsesykepleier om sex, pubertet, følelser, bekymringer, og mye mer. Illustrasjon: ung.no

Hvor kan du treffe helsesykepleier?

Helsesykepleiere jobber på skoler og på helsestasjoner for ungdom.

Du kan stikke innom helsesykepleier for en prat, eller sende en melding om at hen skal ta kontakt med deg. Lærerne vet når helsesykepleieren er på din skole, eller du finner informasjon om det på kontordøra eller på nett.

Hva kan du snakke med helsesykepleier om?

Med en helsesykepleier kan du snakke om veldig mye forskjellig som har med kropp, helse, følelser og tanker å gjøre.

Har du spørsmål om mensen, pubertetsutvikling, bekymringer, mobbing, sorg, vanskelige ting hjemme, konflikter, dårlig søvn, stress, dårlig selvfølelse, avhengighet, vektproblematikk eller annet som angår din helse og trivsel, så kan du prate med helsesykepleier.

En helsesykepleier kan kort og godt hjelpe deg med veldig mye.

Se film - Trist eller deppa?

Taushetsplikt og innsyn i helseopplysninger:

Helseykepleiere har, som annet helsepersonell, en streng taushetsplikt når det gjelder pasientens helse, sykdom, behandling og andre personopplysninger. Du kan samtykke til at taushetsbelagte opplysninger gis videre.

Foreldre kan samtykke til at opplysninger gis videre hvis du er under 16 år. Opplysninger kan gis videre til annet helsepersonell som er med i behandlingen med mindre du motsetter seg dette.

Må læreren eller foreldre vite?

Læreren på skolen har ikke rett til å vite hva du skal prate med helseykepleier om, og helseykepleier har ikke rett til å fortelle læreren hva det handler om, uten at du vil at hun skal gjøre det. Det er lurt å få bekreftelse fra helsesykepleier på at du har vært hos hen til time, slik at du ikke får ugyldig fravær. Hvis du selv ønsker å prate med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom, kan du gjøre det uten tillatelse fra foreldrene dine.

Lærer eller foreldre kan være gode støttespillere, og hvis du ønsker det, kan helsesykepleieren hjelpe deg å prate med dem om det som er litt vanskelig.

Helsesykepleier skal ha hensynet til ditt beste i fokus.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 14.09.2020

Kilder:

nsf

Offentlig og kvalitetssikret
Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)
TAUSHETSPLIKT: Du kan snakke med en helsesykepleier om sex, pubertet, følelser, bekymringer, og mye mer. Illustrasjon: ung.no

Fakta

  • Helsesykepleier er det som før het helsesøster
  • Helsesykepleiere jobber på skoler eller på helsestasjon for ungdom.
  • En helsesykepleier kan du snakke med om blant annet sex, prevensjon, pubertet og vanskelige tanker.
  • Helseykepleiere har taushetsplikt.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp til psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Helsepersonell har taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Helsesykepleier og taushetsplikt
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no