Kan jeg bestemme over mitt barnebidrag etter jeg har fylt 18 år?
Jeg er 18 år gutt, og skal få 6780kf i barnebidrag av faren min som jeg ikke har kontakt med. Dette søkte jeg om etter jeg ble 18 år, jeg fikk brev og svar fra nav om at jeg får pengene per måned og at de er innvilget for meg og 100% mine og som jeg bestemmer selv over og kommer innpå min konto, jeg går på vgs og har ingen inntekt men bor med eneforsørger, men moren min sier hu må få 4000kr av de pengene for huslei og mat. Jeg syns ikke det er rettferdig, at mine penger som jeg har rett til skal halvparten bli tatt av hun. (Hun betaler klær, mat, mobil abonnement, og egentlig alt jeg har alkuratt nå) og hun tjener ikke lite og har høyere utdanning men ikke veldig mye heller. Hva burde jeg gjøre
Hei!
Det er forståelig at dette føles urettferdig. Barnebidrag er penger den ene forelderen betaler den andre for å sikre at barnet forsørges når foreldrene ikke bor sammen. Hovedregelen er at barnebidraget opphører når barnet fyller 18 år. I noen tilfeller kan barnet også ha rett på barnebidrag etter fylte 18 år, blant annet dersom barnet går på videregående skole. Dette står i barneloven § 68 andre ledd.
Etter at barnet har fylt 18 år, vil utbetalingene av pengene gå direkte til barnet og ikke via foreldrene. Det er barnet som har krav på barnebidraget, og ikke den forelderen som barnet bor med. Du kan derfor i utgangspunktet bestemme selv hva pengene skal brukes til, og moren din kan ikke fritt disponere over disse.
Samtidig har foreldre fremdeles forsørgeransvar for barna sine frem til barna er ferdige med videregående opplæring. Det innebærer ikke at moren din kan kreve å ta pengene, men det innebærer at foreldrene skal dekke barnets nødvendige og rimelige utgifter. Det vil blant annet være utgifter til mat, klær og boutgifter. Barnebidraget skal bidra til å dekke kostnadene til denne daglige forsørgelsen av barnet.
Selv om du derfor i utgangspunktet kan bestemme selv hva pengene skal brukes til, er barnebidraget ment til å dekke forsørgelsen av deg hjemme, i tillegg til utgifter i forbindelse med utdanningen din. Jeg anbefaler at du snakker med moren din, og spør henne om hvorfor hun må ha 4000 kr. Da kan du fortelle hva du føler om dette, og dere kan bli enige om hvordan pengene skal brukes.
Dersom du synes det er vanskelig å snakke med moren din om dette, kan du også snakke med lærer eller helsesykepleier på skolen, og be om hjelp og råd for å få dette til.
Du kan også kontakte NAV ved flere spørsmål og for ytterligere veiledning i din konkrete sak.
Håper svaret er til hjelp for deg!
Hilsen juristen, ung.no.
Besvart: 2.11.2026
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål