Spørsmål og svar

Familien min skal starte en restaurant. Hvilke regler skal de følge?

Jente, 20

Hei, familien min skal overta en små restaurant og vi ønsker å ansette en person fra utlandet (ikke-EU/EØS) uten fagbrev og ikke er utdannet under dette fagområdet. Det vi trenger blir kanskje å kjøre ut med maten for den har internasjonalt førerkort eller hjelp på kjøkkenet og annet. Personen har jobb-erfaring fra Danmark men ikke innenfor servering, til å jobbe hos oss. Jeg har prøvd å finne regler som gjelder for oss som er arbeidsgiveren men fant ikke svar på det jeg lurte på også vet ikke hvem til å spøre til, for eksempel hvor lenge må firmaet være for å få lov til å gjøre det. Hvor mye må vi tjener? Er det mulig å ansette utenlandske som ikke er faglærte? Og kanskje andre viktige informasjon rundt dette også? Takk!

Svar

Hei, og takk for at du tar kontakt!

For et spennende steg for familien din.

Starte og drive bedrift

Jeg anbefaler familien din å gå inn på denne Altinn-veilederen for serveringsbransjen som gir en oversikt over hvilke regler som gjelder. Det geniale med denne veilederen er at man først svarer på en del spørsmål og da får veldig spisset veiledning basert på svarene man har gitt.

Altinn har også en gratis veiledningstjeneste for personer som ønsker å starte og drive bedrift i Norge. Du finner telefonnummer og åpningstider til denne tjenesten nederst på denne siden.

Ansette en person som ikke er EØS-borger

UDI har en egen temaside for arbeidsgivere som ønsker å ansette en person som ikke er EØS-borger.

Har familien din flere spørsmål rundt det å hente en ikke-EØS-borger til Norge, kan de ta kontakt med UDI.

Å bli arbeidsgiver

Alle som jobber i Norge har krav på et trygt og godt arbeidsmiljø. Når familien din ansetter en person, betyr det at de får et arbeidsgiveransvar for denne personen.

Den i familien som skal bli arbeidsgiver har plikt til å gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Her vil han/hun få grunnleggende kunnskap om hvordan man passer på at den ansatte ikke skader seg eller blir syk av jobben.

Har familien din flere spørsmål om helse, miljø og sikkerhet på jobb etter kurset, kan de ta kontakt med oss i Arbeidstilsynets svartjeneste. Også det er en gratis veiledningstjeneste.

Ansatte i serveringsbransjen har krav på minstelønn.

Hilsen Frida i Arbeidstilsynets svartjeneste i samarbeid med ung.no

Besvart: 19.6.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål