Er karragenan farlig?
Jente, 15
Hei, jeg fant nettopp ut at sjokolademelk og iskaffe inneholder karragenan som er kreftfremkallende. Nå er jeg livredd for å få kreft fordi jeg drikker iskaffe noen ganger i uken (ikke hver dag) og har nettopp drukket en propud. Hva skal jeg gjøre???
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Karragenan er et ekstrakt fra en rødalge som vokser i Atlanterhavet, og som brukes som tilsetningsstoff i forskjellige matvarer (E407).
For at et tilsetningsstoff skal kunne godkjennes for bruk i mat og drikke blir det gjort omfattende tester, hvor man blant annet ser på om stoffet er akutt eller kronisk giftig, om det kan føre til fosterskader hos gravide, eller om det har kreftfremkallende egenskaper. Basert på disse testene finner de fram til det som kalles ADI-verdi, som står for akseptabelt daglig inntak. Denne grensen angir hvilken mengde av stoffet som vi kan innta hver dag gjennom hele livet uten at det er noen risiko for helseskade.
Noen E-stoffer kan være mer skadelige enn andre, men det avhenger ofte av mengden som vi inntar over tid, hvor godt vi tolererer stoffet og andre faktorer. Karragenan er godkjent som tilsetningsstoff i matindustrien, og skal sånn sett være "trygt" basert på den informasjonen og de studiene som har blitt gjort til nå.
Når det er sagt er det noen dyrestudier som har vist at karragenan KAN gi betennelse i tarm eller tilbakefall av det som heter inflammatorisk tarmsykdom (IBD), slik som Crohns eller ulcerøs kolitt. Det finnes fortsatt for lite informasjon til å kunne konkludere noe, og det trengs mer forskning.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 27.4.2024
Fikk du svar på det du lurte på?
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål