Hopp til hovedinnhold
Spørsmål og svar

Hva skal til for at jeg plasseres på atferdsinstu?

Jente, 13

jeg lurer på noe. jeg har bodd i foster hjem siden jeg var 5, og jeg ble plassert på en omsorg instutison når jeg fylte 13. jeg bor 50/50 der, og hos pappa. de på insuen min vet hvorfor jeg bor der. og det vet jeg også. det er fordi at det er en plan at jeg skal flytte til pappa hele tiden. også fordi jeg sliter med sinne. jeg blir voldelig og jeg slår andre og skader meg selv. de vet også at jeg har sterk adhd. men hvis jeg blir voldelig mot de jeg bor med, eller de som jobber der. kan det hende at jeg blir flytta på adferd insu? siden jeg sliter veldig med det. og jeg har alltid vært sånn. siden i sommer kom barnvernet på akuttmøte der de fotalte at jeg skal flytte fra fosterhjemmet mitt. så det er det jeg lurer på? hvis de agrisjons problemene mine oppstår. er det en risiko om at jeg må flytte på adferd.

Hei!

Det er veldig forståelig at du lurer på hva som kan skje fremover nå.

Når et barn allerede er under omsorg av barnevernet, har barneverntjenesten i visse tilfeller adgang til å flytte barnet fra en institusjon til en annen institusjon. Dette står i barnevernsloven § 5-5. En flytting må være nødvendig på grunn av endrede forhold eller være til barnets beste.

I tilfeller hvor et barn har alvorlige utfordringer med vold eller annen utagerende atferd, kan barnevernet også vurdere om det er behov for plassering på atferdsinstitusjon. En slik plassering må ha hjemmel i barnevernsloven § 6-2, og barneverns- og helsenemnda må fatte vedtak om en slik plassering.

Det skal imidlertid mye til før en slik plassering gjennomføres. Det vil normalt ikke være tilstrekkelig at du har sinneutbrudd eller utfordringer med aggresjon. Det må foreligge alvorlige atferdsvansker som oppfyller lovens vilkår. Det må foretas en konkret vurdering av atferden, omfanget og konsekvensene av den. Dersom atferden innebærer alvorlig eller gjentatt vold mot andre, alvorlig selvskading eller annen skadelig handlemåte som utsetter din egen utvikling for alvorlig fare, kan dette være forhold som inngår i vurderingen.

Vedtaket om flytting kan klages på til barneverns- og helsenemnda. Dersom du ikke har klagerett, har du likevel en rett til å bli hørt i saken. Du har rett til å medvirke i alle avgjørelser som berører deg. Meningene dine skal tillegges vekt i takt med alder og modenhet.

Siden du er i tvil om hva som skal skje videre, anbefaler jeg deg å snakke med saksbehandleren din i barnevernet. Saksbehandleren din vil lytte til hva du tenker, og gi deg tilstrekkelig og tilpasset informasjon.

Håper svaret var til hjelp for deg!

Hilsen juristen, ung.no.

Besvart: 6.11.2026

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål