Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Nyttig å vite om språkreise

LÆRE SPRÅK: Å dra på språkreise en en ypperlig måte å lære språk på.

Flere og flere ungdommer ønsker å komme seg ut i verden for å oppleve kultur, lære språk, eller for å få litt sol på kroppen. Her får du en guide om hva som er viktig å huske på.

LÆRE SPRÅK: Å dra på språkreise en en ypperlig måte å lære språk på.

Dersom du vil lære deg et språk og studere kulturen i et land, er et opphold i språklandet den absolutt beste måten å gjøre det på. Det er i alle fall rådet du får dersom du spør rådgivere og de som underviser i språk.

Det viktigste med en språkreise er likevel ikke språket du lærer, men de erfaringene du får. Du lærer å bli selvstendig, treffer ungdom fra hele verden, får masse gode venner, og får ikke minst en ferietur med masse gøy og moro.

Hvor kan du reise?

I Norge finnes det flere ulike språkreisebyråer som tilbyr kurs i en rekke ulike land. De mest vanlige språkreisene går til England, Malta, USA, Frankrike, Tyskland og Spania. Det finnes også mange andre tilbud og muligheter.

Hva koster det?

Prisen på en språkreise varierer etter hvor mange uker du vil reise, hvordan du vil bo og hvilket land/by du velger å reise til. En språkreise kan vare i alt fra 15 uker til ett år, og du kan som regel velge mellom å bo hos vertsfamilie eller på studenthjem. Husk også at lommepenger kommer i tillegg til selve kursprisen.

Hva er aldersgrensen?

De fleste språkreisebyråene tilbyr ulike kurs til ulike aldersgrupper. Kursene tilbys barn og ungdom fra 10 år og oppover.

Utflukter og aktiviteter

Språkreisebyrået har som regel svært dyktige reiseledere og lærere, og det arrangeres utflukter og aktiviteter nesten hver dag og kveld. Diskotek er ofte veldig populært. Turer til hovedstaden i landet du er i, shoppingturer, tivoli, turer på stranda eller på landet er noe av det turene ofte har å tilby. Ellers får du i tillegg mye fritid slik at du kan gjøre akkurat det du selv har lyst til.

Regler og grenser

På slike arrangerte reiser, hvor du alltid har kontakt med og oppfølging av reiselederen din og lærerne dine, vil det alltid være regler og grenser du må følge. Blant annet har slike byråer svært strenge regler for bruk av alkohol og andre rusmidler. Brudd på reglene medfører nesten alltid at du blir sendt hjem fra reisen, og i de fleste tilfeller får du heller ikke refundert pengene dine.

Dersom du bor hos vertsfamilie, er det familien som bestemmer dine innetider. Disse tidene er som regel ganske frie, og dine meninger teller ofte inn på det som blir satt som regel. Innetiden kan variere fra 23.00 og utover, og er ofte litt senere i helgene. Det er også en selvfølge at du ellers følger lover og regler som gjelder i det landet du er i.

Reise bort alene for første gang?

For mange som reiser på språkreise, er det ofte første gang de reiser bort uten sine foreldre eller foresatte. Å komme til et nytt land er alltid veldig spennende, men det kan samtidig være skremmende og virke utrygt. På en språkreise vil du alltid ha mulighet til å kontakte reiselederen din eller lærerne dine, og størsteparten av tiden er du sammen med reisefølget eller venner. Det kan være lurt å ta sine forholdsregler likevel.

 • Skriv ned adressen til vertshuset eller studentboligen.
 • Ha alltid med deg telefonnummeret til reiseleder og lærere.
 • Husk reiseforsikring!
 • Det er mulig å få stipend og støtte til studier i utlandet. Sjekk Lånekassen!
 • Gå aldri alene på kveldene.
 • Det er alltid bedre å gå sammen enn å gå alene.
 • Husk innetidene dine.
 • Overhold reglene.
 • Skaff deg oversikt over busser, taxiholdeplasser (eller telefonnummer til taxi), og annen kollektivtrafikk, slik at det blir lettere å komme seg hjem.
 • Bevar alt av verdi på en trygg plass.
 • Ikke bruk alle lommepengene den første uka. Da vil du angre den siste tiden av reisen.
 • Når du reiser med ungdommer fra flere nasjoner og land, og når du er i et nytt land, er det viktig å huske på at folk er forskjellige. Kultur, oppfatninger og oppførsel er veldig forskjellig i ulike land. Det er derfor viktig å huske på at en ting som er vanlig og greit å gjøre her kan bli oppfattet annerledes av noen fra et annet land. Dette er spesielt viktig hvis du er jente. Jenter i Norge er generelt mer frigjorte og åpne enn jenter fra mange andre land, og det kan oppfattes feil for gutter eller menn fra andre land/kulturer.

Hva skjer hvis...?

 • Du blir tatt for alkohol? Språkreisebyråene har strenge regler på slikt, og nøler ikke med å sende studenter hjem igjen. Studentene må ofte ta kostnaden selv.
 • Du blir syk? Reisearrangørene sørger for at du får den hjelpen du trenger. Forsikringsselskapet betaler for utgifter du måtte ha i forbindelse med sykdommen/skaden.
 • Du bruker opp alle pengene dine? Dersom du går tom for lommepenger er eneste råd å ringe hjem til mor eller far og få hjelp hjemmefra.

Vil du teste dine språkkunnskaper?

EF Education First tilbyr gratis online språktester i fem ulike språk.

Her kan du teste språkkunnskapene dine i engelsk, spansk, fransk, tysk og italiensk.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
.
0
12.07.2017 22:06:08
er i USA nå. Hater det, alt er helt jævlig. 60 000kr og en måned av ferien bortkastet
Anders
0
08.03.2015 21:31:13
Jeg skal til Norge i ferien til Larvik nogle gode ting man kan se ? :)
Hanna
4
12.01.2015 17:26:59
Er det noen som skal til California med ef 1/7 til sommeren? Vet dere om det er forsent å bestille nå?
Emma
0
01.02.2015 14:20:24
Jeg skal ikke det, men jeg har snakket med EF, de sa at det var igjen 1 plass til Long Beach den 25/6 og noen flere den 1/7. Men jeg vet ikke om de plassene har blitt tatt, du kan ringe EF :)
Tonje
5
04.01.2015 12:40:20
Jeg har tenkt å dra på språkreise til Malaga med ef eller Alicante med sts, noen som skal det samme eller noen som har erfaring??:)
Mille
0
01.03.2015 20:49:55
Jeg skal til Malaga, 28 juni I sommer! :)
Helene
0
14.02.2015 23:59:48
Jeg skal til Alicante :)
Tur2015
0
21.11.2014 22:01:22
Lurer på språkreise til Oxford med STS , noe som har erfaring , gode eller dårlige ?
carina
6
15.11.2013 14:07:54
Hei! Jeg jobber i EF crew, og jeg har blogg om språkreiser. Skal selv til Malta eller California til sommeren! efcarina.blogg.no :) Jeg kan gi dere rabatt på språkreisen :) Bare send meg mail til carinab97@hotmail.com eller besøk bloggen min for mere info:)
Milla
1
28.08.2013 16:24:17
Jeg har veldig lyst til og gå språkreise i Spania i 2014! Er veldig opptatt av Spania å synes det er et fint språk og land. Noen andre som har tenkt på det? :)
Mille
0
01.03.2015 20:51:44
Hei Milla! Jeg skal til Spania i sommer med EF, jeg drar den 28 juni til Malaga i spania! Jeg gleder meg helt sinnsykt! :)
Thetrut
3
13.11.2013 19:19:12
Hei! Reiste med EF 2013 til Australia, og det var fantastisk! Anbefaler på det sterkeste å reise på språkreise! Om du er interresert i å få mer info, legg igjen en E-post så kan jeg kontakte deg :)
Anne
1
07.05.2013 14:20:38
Lurer du på om du skal dra på språkreise med EF i sommer, i så fall les dette! Vår datter (16) drog til Long Beach i California ifjor sommer, og det ble et mareritt fra første stund. Det var null søvn, lite mat og ingen sosial oppfølging i alle fall ikke de første døgnene. Hun bodde på en campus, hvor det kom elever/studenter fra hele verden, og de nærmest bra proppet folk inn. Det var tydelig, at her var de opptatt av å tjene mest mulig penger på språkstudenter. Reiselederen hadde aldri vært i USA før, så han måtte vel orientere seg selv i stedet for å følge opp deltakerne. Vår datter kunne ikke komme seg fort nok vekk, og hun skal i alle fall aldri på tur med EF igjen. Vår oppfordring er, at før du bestiller reise, bør du sjekke nettsider for nærmere info, slik at du ikke kaster vekk pengene og får en dårlig sommer på grunn av en dårlig reisearrangør.
Semere
0
26.12.2016 22:41:30
Jeg vil si bare takk for hjelpen! Jeg er fornøyd for dette her.
Nina
1
13.07.2015 15:41:12
Så lei meg for at vi ikke fant denne bortgjemte kommentaren for en eller to måneder siden. Men godt å få bekreftelse:-)
Mowgli
0
20.11.2012 22:50:20
Jeg var på språkreise i sommer, i Torquay i England. Reiste via Paris! Hvis det er noen som lurer på noe angående språkreise er det bare å spørre! :-)
Sofie
0
20.10.2013 21:45:21
Hei tror jeg skal reise til torquay i England! Noen som her vært der og vil fortelle meg hva som var bra og hva som var dårlig?
thetrut
1
16.10.2012 21:27:43
må også si at EF kan suge noe helt sykt! med drikking er de veldig uretferdige, for det er noen de lar bli og andre ikke. og mye venting. men totalt så er alt du har igjenn gode minner uansett om du blir sendt hjem eller ikke
Tuva
2
16.10.2012 21:26:22
skal til malta igjenn med ef til sommeren, gleder meg!!!
Marie B.
4
25.09.2012 15:11:20
Vil anbefale folk til å dra med EF! Skal selv reise på språkreise, sommeren 2013, med EF. Du kan lese mer om dem på www.ef.no
Ingrid 17
0
05.02.2011 15:04:05
Rusmidler blir du sendt hjem for, så klart, og du mp selv betale for en ny flybillett eller ordne den - de hjelper deg ikke, men man får så klart hjelp til å komme seg til flyplassen hvis det er komplisert. Er man derimot over 18 (eller hva enn loven i landet er) og røyker, så er det lov. Dette får du spørsmål om fra EF når du bestiller reisa di. Noen som skal til New York i sommer eller? og btw, selv om det er greit å ha nordmenn på samme sted, så må man huske at man er der for å lære seg andre språk. Snakk engelsk!
Celina
2
28.01.2011 18:42:48
Ida Marie, hvilket ''byrå'' reiste du med ?
cecilia
2
10.01.2011 16:28:32
jeg vurderer å dra til california til sommeren nå i 2011 blir 15 i år da , men de som har vært der hva for noen forkjelige ting er det man gjør og hvor mye lomme-penger burde man ha med ?
Ronja
1
11.04.2010 04:39:00
Hilde. Reiselederne sender deg IKKE hjem på eget ansvar! De kan i enkelte tilfeller sende deg hjem på egen regning , om det er ille, men det skjer heller ikke alltid. Så ikke overdriv da.
Anna
0
14.04.2009 20:11:50
ISELIN: Jeg skal også til Lindau i sommer (09) med en venninne :) Når skal du? Vi skal 1 juli til 21 juli ;) Var i England, Torquay i fjord, og det var den beste opplevelsen jeg noen gang har hatt! :)
Lene
0
11.03.2009 19:58:29
Skal til london i sommer! Gleder meg sånn!
Helene
1
06.03.2009 19:22:47
Noen andre som skal til Malta,St. Julians,fra 24.6-14.7 ? Vi er to jenter på 16 år som reiser sammen :)
Hilde
1
24.02.2009 18:07:56
Og uansett ut ifra alderen din er du for liten til å verken røyke eller drikke.!
Hilde
0
24.02.2009 18:06:33
De har selvfølgelig null toleranse for rusmidler. De har tross alt ansvaret for oss(det er helt sikker driiiit mange som skal reise!) De kan jo ikke ha 20 stykk løpene rundt halvfulle!! Hvis du blir tatt med rusmidler eller med noe i hånden blir du sendt rett hjem på eget ansvar og egen regning.
j
0
21.02.2009 17:14:25
Reiser med ef til costa del maresme, spania med bestevennina mi:) noen som vet noe om den turen? Er det null tolleranse for rusmidler? fant ikke noe sted hvor regler stod desverre. noen andre som skal og? jente 16 trondheim
jente 16
1
06.02.2009 21:17:51
Noen som har vært i Australia med ef? hva gjorde dere på? Lærte du engelsk? var det mange norske studenter?
Annichen
0
12.01.2009 13:11:53
Bor i Stavanger. Vi kan prøve å ta kontakt med de fra ef. Hvor kommer du fra?
Ingvild
0
11.01.2009 22:49:48
Hvordan skal vi greie å ta kontakt da? Noen ideer? Hvor i Norge bor du?
kristin
1
11.01.2009 16:12:19
jeg har skikkelig lyst til å dra på språkreise engang. skal på en måte på "språkereise" til sommern da ^^ skal være en hel sommer i nwe york, og bo hos noen folk :) å guud å jeg gleder meg :D
Annichen
0
11.01.2009 10:58:26
Jeg er 16:D
Ingvild
0
10.01.2009 21:36:34
Ja, jeg reiser på internasjonal ;) Jeg er seksten år gammel. Hvor gammel er du?
Annichen
0
09.01.2009 18:49:38
Mange som skal til cairns i Australia sommeren 2009 på internasjonal? Hvor gamle er dere?
bournemouth
0
04.01.2009 15:58:23
Noen som skal med EF til Bournemouth dette året?
Hilde
0
03.01.2009 18:30:18
Hei NATHALIE, MEG OG EMILIE:D Jeg skal også reise på sråkreise til California fra 8. juli-4. august 2009. Hvis dere har facebook kan dere medlde dere inn i gruppa mi der 5 andre som skal reise samme sted og samme tid som oss. Gruppa heter EF California summer 2009. Hilsen HildeXD
Annichen
0
02.01.2009 22:58:29
Hei ingvil. Reise du me internasjonal eller vanlig? Me kan sikkert snakka me de fra ef
A.S91
0
02.01.2009 22:01:59
Er det noen som har vært på språkreise/sommerkurs til Seattle med EF? Positive/negative erfaringer? Skal mest sannsynlig til Seattle i sommer (09), flere som skal til/vurderer Evergreen State College med EF?
Ingvild
0
31.12.2008 16:15:13
Annichen: Ja, jeg reiser også med EF;) Ser ikke ut til at vi kan ta kontakt gjennom ung.no (?)
IV
0
29.12.2008 12:27:58
har aldri vært på språkreise selv, men kunne godt ha tenkt meg det. Hvis noen har en ide til hvor jeg kunne ha dratt, så meld ifra ;) Jeg har ei bestevenninne som var på språkreise to ganger; i Polen og Frankrike! Hun har hatt det kjempekoselig:)
Annichen
0
17.12.2008 11:53:25
Hei Ingvild. Det hadde vært kjekt å ta kontakt:D Jeg skal reise med ef skal du? (red: vi formidler ikke kontakt via ung.no)
Ingvild
0
27.11.2008 17:45:36
Annichen: Jeg skal også til Australia alene i sommer! :D Hvis du vil, så kan vi jo ta kontakt? Svar meg her ;)
Iselin
0
16.11.2008 10:49:46
Hei:D Jeg var på språkreise til St Julians, Malta nå i sommer (08). Det var de beste ukene i mitt liv!!! Hvis du skal på språkreise, GLED DEG! - Skal til Lindau sommeren 09 :) Jeg har aldri hatt det så gøy på ferie! Jeg fikk kjempe gode venner nede i Malta som jeg har lyst til å besøke igjen. Derfor har jeg tenkt til å dra dit neste sommer med venninna mi, men foreldrene mine lar meg ikke dra! Noen tips ?
Annichen
0
24.10.2008 21:50:09
Hei jeg skal på språkreise til Australia til sommeren. Gruer meg så veldig. Er det lett å få venner? er det mange som reiser alene? hvordan er det å bo i en vertsfamilie?
jentee15
1
12.10.2008 23:05:06
noen som skal til frankrike 09 med EF ? skal dit med ei venninne. :DDDD gleder meg sinnsykt!
Karoline
0
07.10.2008 17:57:10
jeg og venninnen min drar til malta med sts sommeren 2009. vi skal bo i vertsfamilie og være der i tre uker :-D gleder oss vilt!
emilie
0
05.10.2008 16:13:34
Jeg og venninna mi skal til california med EF vi skal bo på et sånt campus :) jeg gleder meg skikkelig, noen som har vært der? og vil fortelle noe om det ?
Kristine!
0
07.09.2008 15:36:44
Hei, Hanne! Du var jo på språkreise da du var 14 år til Malta! Var det med EF? Var det mange 14 åringer med? Jeg viil reise md EF til Malta. Fyller 14 år neste år, men ikke tidlig nok til at jeg får reise med 14 - 18 år. Så jeg skal reise med junior reise 10-14 år. Tror egentlig det er tryggest, da er det ikke drikking og slike dumme ting! xP Men var du på seniorreise eller var du på juniorreise? Og var det mange gutter som var 14 år med? Pliis, svar! Send svar på e-post adressen min også! Og er det noen andre som var på språkreise til Malta da de var 14 år, så kan de også svare meg. Og eller hvis du har tenkt sommeren 09 til malta og du fyller 14 det året! :) kLEM kRISTINE! xP
Meg
0
15.08.2008 11:43:17
Skal også til California 09 med en venninne :) Fra 8 juli til 4 august! Dere da?
Nathalie
0
14.08.2008 16:32:36
Hei :) Jeg og venninna mi skal reise til California 2009 med EF. Og jeg lurer på om det er noen andre som har vært der ? Noen som skal dit ? :)
Ingvild
0
12.08.2008 15:53:57
Martine: Jeg vurderer å dra til Australia! Mest sannsynelig alene jeg òg. :)
Ine
0
09.08.2008 18:11:51
Hei, Jeg skal på språkreise til Malta neste sommer, jeg skal til St.Julians. Gleder meg allerde :)
Meg
0
08.08.2008 23:08:16
Jeg var på ef-språkreiser. det var dødsbra! Lederne passet på og det var ikke noe tull på kveldene i det hele tatt. Malta var herlig.
Martine
0
06.08.2008 21:53:39
Jeg skal til Australia sommeren 2009, uten noen jeg kjenner! Noen andre som skal? Hadde vært kjempe moro å visst : )
Meg,,,
1
17.07.2008 00:07:06
Ikke reis med EF til malta, og ikke reis med ef. Jeg var på malta med ef, Min værste opplevelse ever. Reis heller til danmark med en venn eller reis med familien din til spania. Anbefalles ikke og reise med ef på noen måter. Reiser du med EF så greit det er kanskje ikke strengt, men du er nok mye tryggere med STS utifra hvordan lederne er. Bedre og være alene i utlandet uten foreldre med strenge ledere enn at du kan gjøre hva du vil og feste med lederne. Jeg angrer så evig sykt på at jeg reiste med EF til malta. Det er ikke verdt og bruke pengene på, overhodet ikke. Jeg kunne ønske foreldrene mine NEKTA meg og reise på språkreise, virkelig. Hilsen ei ikke så smart jente..

Spørsmål og svar

Hva koster språkreise til USA, og hvordan er opplegget?
Hei Språkreise er en flott måte å kombinere ferie, opplevelser og læring. Dette blir sikkert en spennende opplevelse for dere hvis dere får det ...
Vi kunne tenke oss å reise på sommerleir i å
Hei, og takk for spørsmål! Det finnes veldig mange leirtilbud for ungdom i forskjellig alder om sommeren. Noen likner tradisjonell "feriekoloni" el...
Kan jeg utveksle til Sør-Korea?
Hei, så fint at du kontakter Ung.no! Jeg starter med spørsmålet om utveksling på Vg2: Disse utvekslingsorganisasjonene er godkjent av Lånekass...
Jeg vil på språkreise til Sør-Korea
Hei hvis du går på nettsiden til GOAbroad.com, finner du en del ulike tilbud om språk- og kulturstudier i Sør-Korea. Det er også en svensk tjene...
Jeg har lyst til å dra på EF språkreise 
Hei!  Så gøy at du vil dra på språkreise! Vi har hørt om EF og det er en fin organisasjon å reise med, hvis du har lyst til å ta et språkkur...
Hvordan få sommerjobb i utlandet, når man er 15 år
Hei, og takk for spørsmålet ditt!    Så spennende planer du har! Dessverre er det slik at de aller fleste opplegg for jobb i utlandet krever ...
Hvor kan jeg dra på språkreise eller sommerleir i utlandet?
Hei det er mange muligheter for språkkurs eller andre aktiviteter i utlandet, men en del tilbud er forbeholdt de over 18 år. På denne nettsiden fi...
Hvordan kan jeg studere i USA?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Her høres det ut som at du har spennende planer :) Det er sunt å ville flytte litt på seg og se etter eventyr!Å s...
Hvordan bør man oppføre seg på språkreise. 
Hei Så tøft at du skal på språkreise! Det tror jeg blir en spennende og lærerik opplevelse, og sikkert veldig gøy. Det er i tillegg en god inve...
Usikker på om jeg skal dra på utveksling i Vg2? 
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Du skriver du er usikre på om du enten skal: 1. Gå Vg2 i New Zealand og gå Vg3 i Norge 2. Gå Vg2 og Vg3 I N...
Har lyst til å dra på språkreise til neste år, og takk 
Hei, og takk for spørsmålet ditt!  Først av alt - takk for ros! Det er hyggelig for oss å høre at du liker siden vår;-).   Det finnes arran...
Vil reise, kanskje gå på folkehøgskole.. men det er dyrt? Har du tips? 
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så gøy du vil ut å reise!Dessverre koster det ofte penger å reise, og det finnes mange ulike måter å reise på...
Burde jeg dra med en venninne på språkreise?
Hei! Så spennende at du skal på språkreise! Om du skal ta med en venninne eller ikke på dette, er vanskelig for meg å vite. Men jeg forstår at ...
Hva kan jeg gjøre etter VGS?
Hei og takk for spørsmål! Enig med deg, hvis man etter VGS ikke skal begynne rett på høyere utdanning, ser det bra ut for CVen at man har brukt ...
Kan man gå på ungdomskole 2-3 måneder i USA?
Hei, og takk for ditt spørsmål. Det finnes dessverre ingen ordninger for utveksling mens man går på ungdomskole i Norge. Dersom du vil reise må ...
Lurt å dra på sommerskole?
Hei og takk for spørsmål!  Det er vanskelig for meg å svare på om det er lurt for deg å dra på sommerskole eller språkreise. Dette må du fin...
Hei. Jeg har noen spørsmål angående språkreiser
Hei, og takk for spørsmålet ditt!    Så spennende planer dere har!   Når det gjelder hvor dere bør dra, så er jo det en vurdering du og...
Jeg og venninnen min har veldig lyst til å ra på språkreise
Hei, og takk for spørsmålet! Det aller beste for å tjene penger er å finne en deltidsjobb som man kan ha i ferier, helger eller noen ettermiddage...
Trenger noen tips til noe kult man kan gjøre og hvor man kan reise i sommerferien.
Hei Takk for at du skriver til oss! Det høres ut som du allerede har mange spennende ideer selv og jeg tror jeg får en viss idé om hva du er ute ...
Vil gå videregående i Tyskland etter endt vgs i Norge. 
Hei,  og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil flytte til Tyskland! Det aller vanligste er å ta ett utvekslingsår i Vg2, men da vil det ...
Se alle