Nyttig å vite om språkreise

Flere og flere ungdommer ønsker å komme seg ut i verden for å oppleve kultur, lære språk, eller for å få litt sol på kroppen. Her får du en guide om hva som er viktig å huske på.

Sist oppdatert: 18.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

LÆRE: Det er ikke bare språk du lærer på en språkreise, men også mye om kultur, sosialt og ikke minst om deg selv. Foto: Element5 Digital/Unsplash

Dersom du vil lære deg et språk og studere kulturen i et land, er et opphold i språklandet den absolutt beste måten å gjøre det på. Det er i alle fall rådet du får dersom du spør rådgivere og de som underviser i språk.

Det viktigste med en språkreise er likevel ikke språket du lærer, men de erfaringene du får. Du lærer å bli selvstendig, treffer ungdom fra hele verden, får masse gode venner, og får ikke minst en ferietur med masse gøy og moro.

Hvor kan du reise?

I Norge finnes det flere ulike språkreisebyråer som tilbyr kurs i en rekke ulike land. De mest vanlige språkreisene går til England, Malta, USA, Frankrike, Tyskland og Spania. Det finnes også mange andre tilbud og muligheter.

Hva koster det?

Prisen på en språkreise varierer etter hvor mange uker du vil reise, hvordan du vil bo og hvilket land/by du velger å reise til. En språkreise kan vare i alt fra 15 uker til ett år, og du kan som regel velge mellom å bo hos vertsfamilie eller på studenthjem. Husk også at lommepenger kommer i tillegg til selve kursprisen.

Hva er aldersgrensen?

De fleste språkreisebyråene tilbyr ulike kurs til ulike aldersgrupper. Kursene tilbys barn og ungdom fra 10 år og oppover.

Utflukter og aktiviteter

Språkreisebyrået har som regel svært dyktige reiseledere og lærere, og det arrangeres utflukter og aktiviteter nesten hver dag og kveld. Diskotek er ofte veldig populært. Turer til hovedstaden i landet du er i, shoppingturer, tivoli, turer på stranda eller på landet er noe av det turene ofte har å tilby. Ellers får du i tillegg mye fritid slik at du kan gjøre akkurat det du selv har lyst til.

Regler og grenser

På slike arrangerte reiser, hvor du alltid har kontakt med og oppfølging av reiselederen din og lærerne dine, vil det alltid være regler og grenser du må følge. Blant annet har slike byråer svært strenge regler for bruk av alkohol og andre rusmidler. Brudd på reglene medfører nesten alltid at du blir sendt hjem fra reisen, og i de fleste tilfeller får du heller ikke refundert pengene dine.

Dersom du bor hos vertsfamilie, er det familien som bestemmer dine innetider. Disse tidene er som regel ganske frie, og dine meninger teller ofte inn på det som blir satt som regel. Innetiden kan variere fra 23.00 og utover, og er ofte litt senere i helgene. Det er også en selvfølge at du ellers følger lover og regler som gjelder i det landet du er i.

Reise bort alene for første gang?

For mange som reiser på språkreise, er det ofte første gang de reiser bort uten sine foreldre eller foresatte. Å komme til et nytt land er alltid veldig spennende, men det kan samtidig være skremmende og virke utrygt. På en språkreise vil du alltid ha mulighet til å kontakte reiselederen din eller lærerne dine, og størsteparten av tiden er du sammen med reisefølget eller venner. Det kan være lurt å ta sine forholdsregler likevel.

 • Skriv ned adressen til vertshuset eller studentboligen.
 • Ha alltid med deg telefonnummeret til reiseleder og lærere.
 • Husk reiseforsikring!
 • Det er mulig å få stipend og støtte til studier i utlandet. Sjekk Lånekassen!
 • Gå aldri alene på kveldene.
 • Det er alltid bedre å gå sammen enn å gå alene.
 • Husk innetidene dine.
 • Overhold reglene.
 • Skaff deg oversikt over busser, taxiholdeplasser (eller telefonnummer til taxi), og annen kollektivtrafikk, slik at det blir lettere å komme seg hjem.
 • Bevar alt av verdi på en trygg plass.
 • Ikke bruk alle lommepengene den første uka. Da vil du angre den siste tiden av reisen.
 • Når du reiser med ungdommer fra flere nasjoner og land, og når du er i et nytt land, er det viktig å huske på at folk er forskjellige. Kultur, oppfatninger og oppførsel er veldig forskjellig i ulike land. Det er derfor viktig å huske på at en ting som er vanlig og greit å gjøre her kan bli oppfattet annerledes av noen fra et annet land. Dette er spesielt viktig hvis du er jente. Jenter i Norge er generelt mer frigjorte og åpne enn jenter fra mange andre land, og det kan oppfattes feil for gutter eller menn fra andre land/kulturer.

Hva skjer hvis...?

 • Du blir tatt for alkohol? Språkreisebyråene har strenge regler på slikt, og nøler ikke med å sende studenter hjem igjen. Studentene må ofte ta kostnaden selv.
 • Du blir syk? Reisearrangørene sørger for at du får den hjelpen du trenger. Forsikringsselskapet betaler for utgifter du måtte ha i forbindelse med sykdommen/skaden.
 • Du bruker opp alle pengene dine? Dersom du går tom for lommepenger er eneste råd å ringe hjem til mor eller far og få hjelp hjemmefra.

Vil du teste dine språkkunnskaper?

EF Education First tilbyr gratis online språktester i fem ulike språk.

Her kan du teste språkkunnskapene dine i engelsk, spansk, fransk, tysk og italiensk.

LÆRE: Det er ikke bare språk du lærer på en språkreise, men også mye om kultur, sosialt og ikke minst om deg selv. Foto: Element5 Digital/Unsplash
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Reise

Les mer