Drømmer du om å bli skuespiller?

Du er ikke alene om å sitte inne med en skuespillerdrøm. Det er stor kamp om både studieplasser og jobber, men vi gir deg noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Sist oppdatert: 01.12.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

""
ACTION! Som skuespiller må du sette deg inn i ulike roller og trives foran kamera eller på scenen foran et publikum. Foto: Avel Chuklanov/Unsplash

Som skuespiller jobber du med innspillinger til film og TV, eller på en teaterscene. Du bør derfor være utadvendt og ikke redd for å opptre foran et publikum.

Veien til skuespilleryrket kan være lang, men det er flere ting du kan gjøre for at den kan bli litt enklere.

Ta kurs og utdanning

Søk på nett etter dramakurs. Skal du begynne på videregående skole, finnes det en egen dramalinje. Det er også mange folkehøyskoler som har dramautdanning.

Det tilbys skuespiller- og dramautdanning flere steder i Norge, både på universiteter, høgskoler og fagskoler. For å komme inn kreves det oftest både generell studiekompetanse og beståtte opptaksprøver.

Få erfaring

Jo mer du har gjort og jo bredere bakgrunn du har, jo lettere er det å tilpasse seg til ulike roller. De færreste får jobb som skuespiller uten en del erfaring.

Bli med i et amatørteater eller ungdomsteater, bli med i skolerevy eller tilsvarende.

Vis deg fram

Det hjelper lite å være veldig god om ingen ser det. Du må tørre å vise deg fram, enten det er for noen få eller det er på en stor scene med et stort publikum.

Bli for eksempel med i Ungdommens kulturmønstring (UKM) eller oppsetninger i nærheten av der du bor.

Begynn i det små

TV-kanaler og produksjonsselskaper trenger ofte statister og småroller til filmer og serier. Følg med på nettet, eller ta kontakt med dem direkte.

Det finnes også flere forskjellige Facebook-grupper for statister og småroller. Sjekk om det finnes en gruppe for området der du bor, og følg med på nye oppdrag som legges ut!

Vær forberedt på et nei – men ikke gi deg

Det er mange om benet for å få roller, og dem er det ikke så mange av. Det er et vanskelig marked, så du får neppe tilbud om alle roller du har lyst på. Men får du et avslag på en rolle, er det bare å gå videre. Be om konstruktiv tilbakemelding, og prøv på nytt.

Er det noe du lurer på, kan du ta kontakt med for eksempel Norsk amatørteaterforbund eller Norsk skuespillerforbund

""
ACTION! Som skuespiller må du sette deg inn i ulike roller og trives foran kamera eller på scenen foran et publikum. Foto: Avel Chuklanov/Unsplash

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?