Skuespiller – drømmeyrke eller bare fjern drøm?

Drømmer du om å bli skuespiller? Du er ikke alene. Kampen om både studieplasser og jobber er hard, men vi gir deg noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Skuespiller

Skuespilleryrket er ettertraktet, og mange skulle gjerne se for seg en karriere på scenen. Veien dit kan være lang, men du kan gjøre flere ting for å gjøre den litt lettere.

Få erfaring

Jo mer du har gjort og jo bredere bakgrunn du har, jo lettere er det å tilpasse seg til ulike roller. De færreste får jobb som skuespiller uten en del erfaring.

Bli med i et amatørteater eller ungdomsteater, bli med i skolerevy eller tilsvarende.

Vis deg fram

Det hjelper lite om du er veldig god om ingen ser det. Du må tørre å vise deg fram, enten det er for noen få eller det er på en stor scene med et stort publikum.

Bli for eksempel med i Ungdommens kulturmønstring eller oppsetninger i nærheten av der du bor.

Begynn i det små

TV-kanaler og produksjonsselskaper trenger ofte statister og småroller til filmer og serier. Følg med på nettet, eller ta kontakt med dem direkte. NRK har skjemaer for å registrere statister og småroller.

Ta kurs og utdanning

Søk på nett etter dramakurs. Skal du begynne på videregående skole, finnes det en egen dramalinje. Det er også mange folkehøyskoler som har dramautdanning.

Mange offentlige og private skoler har også skuespiller- og dramautdanning. For å komme inn kreves det oftest både generell studiekompetanse og beståtte inntaksprøver.

Vær forberedt på et nei – men ikke gi deg

Det er mange om benet for å få roller, og dem er det ikke så mange av. Det er et vanskelig marked, så du får neppe tilbud om alle roller du har lyst på. Men får du et avslag på en rolle, er det bare å gå videre. Be om konstruktiv tilbakemelding, og prøv på nytt.

Er det noe du lurer på, kan du ta kontakt med for eksempel Norsk amatørteaterforbund eller Norsk skuespillerforbund

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 22.01.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Skuespiller
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)