Slik skaffer du læreplass

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Jente jobber på havna (colourbox.com)
START TIDLIG: For å kapre drømme-læreplassen lønner det seg å ta kontakt med bedriften tidlig og vise at du er engasjert. Foto: Colourbox

Hva vil det si å være lærling?

Som lærling har du arbeidspraksis i en bedrift. Du jobber altså på en arbeidsplass som er relevant for det du utdanner deg til. Du lærer mer om hvordan arbeidsoppgavene i yrket er på ordentlig, og du har også en veileder som hjelper deg litt ekstra underveis.

Du får lønn i læretiden. I begynnelsen tjener du lite, men mot slutten av læretiden tjener du nesten like mye som de med fullført utdanning.

Hvor lenge er du lærling?

Det mest vanlige er at du blir lærling etter fullført Vg2 i et yrkesfaglig utdanningsprogram. De fleste er lærling i to år. Noen er lærling i bare ett år, andre i hele tre år.

Hvor lang læretiden er, avhenger av hvilket utdanningsprogram du går og hvordan opplegget er der du bor. Når læretiden er fullført, kan du gå opp til fagprøven/svenneprøven. Denne prøven har en teoretisk og en praktisk del, og må bestås. Med fagbrev/svennebrev i lommen er du ferdig utdannet.

Start jakten på læreplass tidlig!

Vet du om en bedrift du har ekstra lyst til å jobbe i? Har du hatt praksis i Vg1 eller Vg2 et sted du gjerne vil tilbake til? Er det stor rift om læreplassene der du bor? Ta ansvar og vis interesse! Du kan kontakte bedriftene direkte.

Fagopplæringskontoret har oversikt over godkjente lærebedrifter der du bor.

Du kan også bruke utdanning.no til å finne både godkjente lærebedrifter og mulige (ikke godkjente) lærebedrifter. På utdanning.no kan du søke på yrket du utdanner deg til, og gå inn på yrkesbeskrivelsen. Bla deg ned til der det står "Bedrifter og opplæringskontor", og du kan sortere bedriftene etter både fylke og kommune.

Oversikten du får opp viser også om bedriften er godkjent som lærebedrift - i ditt fag og eller i andre fag.

Bruk også tid på å skrive en god søknad til lærebedriften du ønsker deg inn i. og CV, slik at bedriften faller for akkurat deg.

Det er viktig å vise at du er engasjert, og du kan fint starte jakten allerede et år i forveien. Det er lærebedriftene selv som velger ut sine lærlinger. Derfor er det viktig at du fremstår fra din beste side i både søknad og CV, eller på et eventuelt intervju.

Bedrift som ikke er godkjent fra før?

Det kan likevel ordne seg hvis du har funnet drømmearbeidsplassen, men viser seg at denne bedriften ikke er en godkjent lærebedrift.

Finn ut hva du kan gjøre ved å lese under punkt 4 i utdanning.no sin artikkel "Slik kan du finne en læreplass selv".

Hvordan søke?

  • Søk direkte til bedriften du vil jobbe i. Husk CV og søknad.
  • I tillegg til å avtale direkte med en bedrift, må du søke om læreplass gjennom www.vigo.no. Fristen for dette er 1. mars. Du søker altså gjennom Vigo våren før du skal ut i læretid. Det er en kjempefordel om du allerede har avtalt plass hos en bedrift innen denne datoen.
  • Hvis du ikke har funnet lærebedrift på egen hånd innen 1. mars, vil Fagopplæringskontoret i ditt fylke hjelpe deg med å komme i kontakt med aktuelle lærebedrifter du kan søke hos.
  • Hvis du ikke finner læreplass, har du rett til et alternativt opplæringsopplegg. Som oftest innebærer dette Vg3 i skole.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 10.01.2018

Offentlig og kvalitetssikret
Jente jobber på havna (colourbox.com)
START TIDLIG: For å kapre drømme-læreplassen lønner det seg å ta kontakt med bedriften tidlig og vise at du er engasjert. Foto: Colourbox

Fakta

  • En del steder er det mangel på læreplasser. Start derfor letingen tidlig!
  • Husk på at en god læreplass er et sted du trives og utvikler deg i yrket.
Fikk du svar på det du lurte på?