Matematikk på videregående – hva skal du velge?

T-matte, P-matte, R-matte, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vanskelig å finne veien i mattejungelen. Her får du oversikten, så det blir lettere å velge det som passer best for deg.

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)


Matematikk på studieforberedende

Matematikk er obligatorisk på Vg1. Der må du velge enten P-matte (1P) eller T-Matte (1T). P-matte utdyper den matematikken du lærte på ungdomsskolen. Det legges vekt på regneteknikk og praktiske emner som prosent, økonomi, areal, volum osv. T-matte er et godt utgangspunkt hvis du skal velge fordypning i matematikk på Vg2 og Vg3. Du får innføring i emner som krever dypere forståelse, som algebra, likninger, funksjoner osv.

Matematikk er obligatorisk på Vg2. Du må minst velge P-matte (2P), og det er nok for å dekke matematikkravet for å få generell studiekompetanse. Du kan velge 2P uansett hvilken matte du tok på Vg1. På Vg2 kan du som har hatt T-matte, velge matematikk som programfag (fordypning). Da skal du ikke ha 2P. Da kan du enten velge faget S1 (matematikk for samfunnsfag Vg2) eller R1 (matematikk for realfag Vg2). Begge er programfag på studiespesialisering, men du kan som regel ta dem på alle de studieforberedende utdanningsprogrammene.

Matematikk er valgfritt på Vg3. Hvis du hadde S1 eller R1 på Vg2, kan du bygge videre på disse på Vg3. Da heter det S2 (matematikk for samfunnsfag Vg3) eller R2 (matematikk for realfag Vg3).

Matematikk på yrkesfag

Matematikk er obligatorisk på Vg1 på alle de ti yrkesfaglige utdanningsprogrammene. Da har du nok matte til å få yrkeskompetanse. Det er vanlig å ta P-matte på yrkesfag. Noen skoler tilbyr også T-matte. Hvis du skal ha generell studiekompetanse, må du ta mer matte enn du får på Vg1, enten på Vg3 påbygging, eller du kan ta det etter at du har fått yrkeskompetanse.

Noen studier krever fordypning i matematikk

For å komme inn på høyere utdanning, må du ha generell studiekompetanse. På studieforberedende får du dekket matematikkravet til generell studiekompetanse med 1P + 2P. På yrkesfag får du dekket kravet med 1P-Y + 2P-Y.

Noen studier på høyskole og universitet krever fordypning i matematikk i tillegg til generell studiekompetanse. Da må du ha minimum R1 eller S1 + S2. Ofte kreves det også andre realfag i tillegg. Hvis du skal ta høyere utdanning som krever fordypning i flere realfag enn i matematikk, bør du velge utdanningsprogrammet studiespesialisering.

Du finner opptakskravene til de forskjellige studiene hos Samordna opptak.


Skrevet av redaksjonen, ung.no i samarbeid med Veiledningssenteret Follo

Sist oppdatert: 10.12.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

Fakta

  • T-matte står for teoretisk matematikk.
  • P-matte står for praktisk matematikk.
  • R-matte står for matematikk for realfag.
  • S-matte står for matematikk for samfunnsfag.
Fikk du svar på det du lurte på?