Sex med en venn

25.05.2021 Redaksjonen, ung.no

Har du sex med en person du ikke kaller for kjæreste? Det er ikke uvanlig. Her er noen tips til hvordan forhindre at en av dere blir såret.

Gutt og jente som kysser
HENSYN: Det er viktig at dere respekterer og tar hensyn til hverandre slik at ingen blir såret. Foto: Unsplash / Leonardo Miranda

Det er mange ord for et uforpliktende forhold: friends with benefits, pulevenn, sexvenn, fuckfriend og kosevenn er noen av ordene som kan brukes om to venner som har sex. Det er ikke hva dere kaller forholdet som er det viktigste, men hvordan dere er mot hverandre!

Hvor vanlig er det?

Amerikansk forskning viste at halvparten av collegestudenter hadde seksuelle erfaringer med en venn. En norsk undersøkelse blant ungdom viste at 19 % av ungdom hadde hatt samleie med en venn.

Har jeg kontroll?

 1. De seksuelle berøringene setter i gang signalsystemet i hjernen som skaper kjemiske reaksjoner som påvirker oss psykisk, og kan gjøre deg "hekta". Det går altså an å bli forelsket selv om det ikke var meningen i starten.
 2. Uansett om dere er kjærester eller venner så vil seksuell praksis, uten hensyn og valgmuligheter, være overgrep i en eller annen grad. Tvang mellom venner er også forbudt.
 3. Erotiske aktiviteter uten ærlighet og beskyttelse kan fort bli problematisk. Uten bruk av kondom kan du få kjønnssykdommer.

Hvorfor kan jeg bli hekta?

Seksualitet er beslektet med dop fordi seksuelle berøringer påvirker hjernens hormoner og belønningssystem.

Noen kan bli så «høye» på kåthet at de mister bakkekontakten. Det kan også være vanskelig å skille mellom egne og andres grenser når du er kåt.

Opplever dere sterke følelser sammen kan konsekvensen bli at dere ønsker mer og mer. Kåthet kan skape en sterk følelse av fellesskap uansett hva dere kaller forholdet.

Misforståelser og sjalusi

Utydelige definisjoner og vage avtaler i alle typer forhold kan være slitsomt og skape usikkerhet. God kommunikasjon kan hindre misforståelser og krenkelser.

Seksualitet handler om nyanser og respekt uansett om dere er venner eller kjærester. Seksualitet uten valgmuligheter er overgrep. Tvang er ulovlig. Det er mellom jevnaldrende at de fleste seksuelle overgrep skjer.

Venner opplever også følelser som sjalusi og skuffelse fordi de har forskjellig behov for tid og oppmerksomhet. Venner kan derfor også oppleve å bli såret eller føle seg brukt.

Avklar hva dere ønsker fra hverandre

Det viktige er ikke hva dere kaller det, men hvordan dere er overfor hverandre. Det dere begge to kan vinne på er å avklare hva dere ønsker fra hverandre. Vær flink til å si i fra når vennen din ikke følger fair play, ikke viser hensyn eller ikke behandler deg likeverdig. Overgrep skal anmeldes!

Kan jeg bli forelsket?

Ja, det å dele sterke erotiske følelser kan sette i gang andre følelser. Det er ikke uvanlig at den ene etter noen uker vil ønske seg et mer forpliktende forhold. Mange blander også kåthet med forelskelse – dette er to forskjellige følelser.

Berøringer skaper kjemi

Et hormon som virkelig kan fremme følelser mellom mennesker er berøringshormonet oxytocin. Det frigjøres blant annet når vi berører hverandres hud. Hjernen blir «badet» i berøringshormonet og gjør oss mindre kranglete. Oxytocin påvirker oss til å bli mer tillitsfulle. I gode hender er det bra, men i onde hender er det uheldig og farlig.

Kortvarige eller langvarige?

Det er store variasjoner på hvor lenge noen er sexvenner. Mens noen er det noen uker, kan andre være det i årevis.

De som motiveres av spenning kan drives til å skifte seksualpartnere ofte. Det kan skape adrenalinkick i kroppen. Det er hormonet adrenalin som da gjør en «gira».

De fleste velger sex med en kjæreste

De fleste ungdommer i Norge gjør sine seksuelle erfaringer innenfor et forpliktende kjæresteforhold fordi det ofte er mer forutsigbart.


Fakta

 • Det viktige er ikke hva dere kaller det, men hvordan dere er overfor hverandre.
 • Avklar hva dere ønsker fra hverandre.
 • Si i fra hvis vennen din ikke viser hensyn eller ikke behandler deg dårlig.
 • Sett klare grenser – det er mellom jevnaldrende at de fleste seksuelle overgrep skjer.
Gutt og jente som kysser
HENSYN: Det er viktig at dere respekterer og tar hensyn til hverandre slik at ingen blir såret. Foto: Unsplash / Leonardo Miranda

Fakta

 • Det viktige er ikke hva dere kaller det, men hvordan dere er overfor hverandre.
 • Avklar hva dere ønsker fra hverandre.
 • Si i fra hvis vennen din ikke viser hensyn eller ikke behandler deg dårlig.
 • Sett klare grenser – det er mellom jevnaldrende at de fleste seksuelle overgrep skjer.
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Vennskap

Les mer