Vinn en gratis togbillett du kan bruke i hele Europa!

Fyller du 18 i år og er bosatt i Norge? Da kan du og vennene dine bli med i trekningen av togbilletter, som lar dere reise gjennom Europa i opptil en hel måned!

VINN BILLETTER: Reis på interrail og oppdag Europa det året du fyller 18! (Foto: Bjørn Ànte Røe)

Lyst til å oppleve Barcelona, Athen eller Praha i sommer? Alle sammen kanskje? Det kan du nå få muligheten til.

Mellom 7. og 21. april arrangerer nemlig Erasmus+ og EU en stor konkurranse, kalt «DiscoverEU», der 18-åringer over hele Europa kan vinne gratis togbilletter. Billettene kan de heldige vinnerne bruke til å reise i opptil en måned, til så mange land de vil.

Hva er Erasmus+?

  • Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett.
  • Bufdir (som også er ansvarlig for ung.no) administrerer ungdomsdelen av Erasmus+-programmet i Norge.

Og du trodde kanskje dette var et engangstilfelle? Nei da. Til høsten kommer 35 000 nye billetter, og konkurransen skal arrangeres to ganger hvert eneste år fra nå av. De som kan søke er de som fyller 18 år samme år, og du må ha fylt 18 år den dagen du starter reisen.

Klikk her for å bli med i konkurransen!

Reis selv eller sammen med venner

«DiscoverEU» startet som et prøveprosjekt i EUs medlemsland i 2018, og ble en kjempesuksess med én gang. Det første året delte EU ut 15.000 togbilletter, og antallet har økt for hvert år.

I år ligger det 70.000 billetter i potten og 760 av dem er til ungdommer i Norge. Grunnen til at Norge er med fra i år av, er at ordningen har blitt en del av Erasmus+-programmet, der Norge er medlem.

Formålet med DiscoverEU er at ungdommer skal lære mer om andre kulturer, finne nye venner og utforske Europa mens de reiser så miljøvennlig som mulig.

Konkurransen arrangeres én gang på våren og én gang på høsten. Årets første mulighet er nå mellom 7. og 21. april, og alle som er født mellom 1. juli 2003 og 30. juni 2004 kan melde seg på.

Du kan velge om du melder deg på konkurransen som enkeltperson eller sammen med maks fire venner. Vinner du, blir du kontaktet av et reisebyrå for å planlegge turen. Har dere meldt dere på som en gruppe, får alle hver sin billett.

Er du født etter 30. juni 2004? Da er du for ung til å melde deg på denne gangen, men kan bli med på neste runde som kommer i oktober!

Billetten du får er gyldig i ett år (fra 1. juli 2022 til 30. juni 2023 for de som vinner billett nå i første runde), og du kan starte reisen når du vil innenfor denne perioden. Den kan vare mellom én og 30 dager.

Billetten får du tilgang til i «DiscoverEU» sin mobilapp, som snart lanseres. I den får også alle reisende 18-åringer tilgang til et rabattkort som inneholder ca. 40 000 rabatter på mat, overnatting, kulturelle opplevelser og masse annet over hele Europa.

Bor du langt unna en togstasjon, for eksempel langt nord i Norge, får du også sponset reise til din nærmeste togstasjon. Har du behov for tilrettelegging for å kunne gjennomføre reisen, for eksempel på grunn av en sykdom eller funksjonsnedsettelse, kan du si fra om det.

Hvordan delta i konkurransen?

I konkurransen må du svare på fem enkle flervalgsspørsmål om Europa (der du kan google svaret) og et gjettespørsmål der det ikke er mulig å finne svaret.

Det ligger 380 billetter i potten nå i april, og 380 nye kommer i oktober. Så de 380 deltakerne som gjetter nærmest vinner billetter i denne runden, resten havner på en venteliste.

ALENE ELLER SAMMEN: Når du melder deg på billettkonkurransen kan du velge om du vil reise for deg selv eller sammen med vennene dine. (Foto: Bjørn Ànte Røe)

Klikk her for å komme til den europeiske ungdomsportalen, der konkurransen ligger. Her finner du også all informasjon du trenger for å bli med, og informasjonen er på engelsk.

Ungdomskontoret til Erasmus+ i Norge har også laget denne samlesiden med den viktigste informasjonen på norsk.

Har du spørsmål? Ta kontakt med Sigrid Sivertsen Haugan på 466 15 971 eller sigridsivertsen.haugan@bufdir.no.

Skrevet av Erasmus+, i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 17.03.2022

Offentleg og kvalitetssikra
VINN BILLETTER: Reis på interrail og oppdag Europa det året du fyller 18! (Foto: Bjørn Ànte Røe)

Hva er Erasmus+?

  • Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett.
  • Bufdir (som også er ansvarlig for ung.no) administrerer ungdomsdelen av Erasmus+-programmet i Norge.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente