Vinn en gratis togbillett du kan bruke i hele Europa!

Er du, eller fyller du, 18 år i 2022? Da kan du og vennene dine bli med i trekningen av togbilletter som lar dere reise gjennom Europa i opptil en måned!

Sist oppdatert: 22.09.2022 Av: Erasmus+, i samarbeid med ung.no

VINN BILLETTER: Reis på interrail og oppdag Europa det året du fyller 18! (Foto: Bjørn Ànte Røe)

Lyst til å oppleve Barcelona, Athen eller Praha neste år? Alle sammen kanskje? Det kan du nå få muligheten til.

Mellom 11. og 25. oktober arrangerer nemlig Erasmus+ og EU en stor konkurranse, kalt «DiscoverEU», der 18-åringer over hele Europa kan vinne gratis togbilletter. Billettene kan de heldige vinnerne bruke til å reise i opptil en måned, til så mange land de vil.

Hva er Erasmus+?

  • Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Alle som er mellom 13 og 30 år kan bruke programmet, for eksempel kan de reise på utveksling med ungdommer fra andre land.
  • Bufdir (som også er ansvarlig for ung.no) administrerer ungdomsdelen av Erasmus+-programmet i Norge.

Denne billettkonkurransen arrangeres to ganger i året, og det ligger titusenvis av billetter i potten hver gang. 35 000 ungdommer i Europa kan vinne billett denne gangen, og omtrent 400 av dem er til ungdom i Norge. Alle som er født i 2004 kan melde seg på.

Konkurransen ble arrangert i Norge for første gang i april i år. Er du én av dem som meldte seg på da, men ikke vant? Da har du en ny sjanse nå!

Klikk her for å bli med i konkurransen!

Reis selv eller sammen med venner

«DiscoverEU» startet som et prøveprosjekt i EUs medlemsland i 2018, og ble en kjempesuksess med én gang. Det første året delte EU ut 15 000 togbilletter, og antallet har økt for hvert år. I år deles det til sammen ut 70 000 billetter. Grunnen til at Norge også har blitt med nå, er at ordningenhar blitt en del av programmet Erasmus+, der Norge er medlem.

Formålet med DiscoverEU er at ungdommer skal lære mer om andre kulturer, finne nye venner og utforske Europa mens de reiser så miljøvennlig som mulig.

Du kan velge om du melder deg på konkurransen som enkeltperson eller sammen med maks fire venner. Vinner du, blir du kontaktet av et reisebyrå for å planlegge turen. Har dere meldt dere på som en gruppe, får alle hver sin billett.

ALENE ELLER SAMMEN: Når du melder deg på billettkonkurransen kan du velge om du vil reise for deg selv eller sammen med vennene dine. (Foto: Bjørn Ànte Røe)

Billetten du får er gyldig i ett år (fra 1. mars 2023 til 29. februar2023) og du kan starte reisen når du vil innenfor denne perioden. Den kan vare mellom én og 30 dager. Billetten får du tilgang til i «DiscoverEU» sin mobilapp. I den får også alle reisende 18-åringer tilgang til et rabattkort som inneholder ca. 40 000 rabatter på mat, overnatting, kulturelle opplevelser og masse annet over hele Europa.

I tillegg til det er alle som reiser med DiscoverEU invitert til såkalte «meet-ups» rundt omkring i hele Europa, der dere får møte andre reisende og lokale ungdommer. Disse arrangementene er gratis for alle som reiser, og kan være alt fra et matlagingskurs i Milano til en musikkfestival i Beograd. Som regel får man gratis mat og overnatting.

Bor du langt unna en togstasjon, for eksempel langt nord i Norge, kan du få sponset reise til din nærmeste togstasjon for å starte turen din. Har du behov for tilrettelegging for å kunne gjennomføre reisen, for eksempel på grunn av en sykdom eller funksjonsnedsettelse, får du det. 

Hvordan delta i konkurransen?

I konkurransen må du svare på fem enkle flervalgsspørsmål om Europa (du kan google svaret) og et gjettespørsmål der det ikke er mulig å finne svaret. De som gjetter nærmest vinner billett, og resten havner på venteliste. 

Klikk her for å komme til den europeiske ungdomsportalen, der konkurransen ligger. Her finner du også all informasjon du trenger for å bli med.

Ungdomskontoret til Erasmus+ i Norge har også laget denne samlesiden med den viktigste informasjonen på norsk.

Har du spørsmål? Ta kontakt med Sigrid Sivertsen Haugan på 466 15 971 eller sigridsivertsen.haugan@bufdir.no.

VINN BILLETTER: Reis på interrail og oppdag Europa det året du fyller 18! (Foto: Bjørn Ànte Røe)

Hva er Erasmus+?

  • Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Alle som er mellom 13 og 30 år kan bruke programmet, for eksempel kan de reise på utveksling med ungdommer fra andre land.
  • Bufdir (som også er ansvarlig for ung.no) administrerer ungdomsdelen av Erasmus+-programmet i Norge.
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Reise

Les mer

Fritid

Les mer