Mye alkohol og rus hjemme?

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Sist oppdatert: 29.10.2020 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med Blå Kors Kompasset

Betenkt gutt (Unsplash)
FÅ HJELP: Er det mye alkohol eller rus hjemme? Kontakt alarmtelefonen, en voksen du stoler på, eller sjekk ut ung.no sin oversikt over hjelpetilbud. Foto: Unsplash / Pablo Guerrero

Det er viktig at du ikke holder det hemmelig hvis du har det vanskelig hjemme. Det er mange som vil hjelpe deg.

Mange barn og ungdommer som har foreldre som drikker og ruser seg forteller at situasjonen i familien er en stor hemmelighet som de ikke tør fortelle. Sannheten er at det faktisk er to-tre elever i hver skoleklasse som sliter med rusproblemer hjemme.

Hvis du skammer deg på grunn av rus hjemme kan det være fordi du tror at ingen andre du kjenner har det slik, eller fordi du ikke har blitt hørt eller trodd når du har sagt det til noen.

Den voksnes skyld

Mange ungdommer kan tenke at det er deres skyld at foreldrene drikker og ruser seg, og at det er de som har ansvar for å hjelpe foreldrene å slutte. Noen foreldre sier også at det er barnas skyld. Det er aldri sant at det er barnas skyld.

Mange barn og unge sliter seg ut i sine forsøk på å hjelpe og kontrollere foreldrenes drikking eller bruk av andre rusmidler . Sannheten er at det dessverre nesten aldri lykkes – barn kan ikke få foreldrene til å slutte og ruse seg. Og barn skal ikke ta på seg oppgaven å prøve på det.

Foreldrene må selv ønske å endre seg for å klare det. Motivasjonen må komme innenfra, og ofte trenger de hjelp fra noen som er vant å snakke om rusproblemer, for eksempel en psykolog eller lege.

Viktig å huske på

  • Det er aldri din skyld at de voksne drikker.
  • Det er ikke ditt ansvar at de voksne ikke får hjelp. Voksne må få hjelp av voksne.
  • Det hjelper å snakke med noen om det. Det er mange som vil hjelpe deg.
  • Snakk med en voksen. Kontakt en voksen du stoler på, for eksempel en lærer, helsesykepleier, et annet familiemedlem eller foreldre til venner for å snakke om situasjonen hjemme.

Blir verre i feriene

De aller fleste gleder seg til ferien og har gode minner knyttet til sommerferien, julen og andre høytider, men for ganske mange barn og unge er det annerledes. For de som har foreldre som drikker mye alkohol eller ruser seg på medisiner eller narkotika, kan dette bli verre i ferier, eller når familier er mye hjemme.

Det er ikke nødvendigvis så viktig hvor mye foreldrene drikker, eller hva de ruser seg på, men det er måten foreldrene påvirkes og endrer seg på som er vanskelig. Noen foreldre forandrer oppførselen sin mye, også ved små mengder alkohol eller annen rus.

I ferier og tider hvor du er mye hjemme kan det blir ensomt og vanskelig fordi de er færre å snakke med, og mange tenker kanskje at du har det bra. Hvis du opplever dette kan du kjenne deg alene. Mange blir også redde og synes det er ekkelt når mamma eller pappa er ruset.

Noen ganger blir barn og ungdom utsatt for både vold og seksuelle overgrep når foreldre er beruset. Dette er ikke greit, og det er viktig å be om hjelp slik at det ikke skjer igjen.

Filmen viser Sara på 10 år og moren hennes som har alkoholproblemer. Fordi moren hennes drikker for mye alkohol, må Sara ha mange voksenoppgaver. Det er ikke sånn det skal være. (Film: bufdir)

Snakk med noen - du kan få hjelp!

Det kan være godt å stikke hull på "boblen" og fortelle noen om drikkingen hjemme til noen. Det kan gjøre det litt lettere for deg. En helsesykepleier, trener, forelder til venn kan kanskje være en du kan prate med. Det finnes mange som kan og vil hjelpe deg.

Du kan også ta kontakt med en av hjelpetjenestenestene under. De har mye erfaring med å snakke med barn og ungdom som har foreldre som ruser seg.

Alarmtelefonen for barn og unge

Alarmtelefonen er en gratis nødtelefon og chat for barn og ungdom som har det vanskelig hjemme. De har døgnåpent og du kan enten ta kontakt med dem på chat eller ved å ringe 116 111. Det er gratis å ringe og du kan være anonym hvis du ønsker det.

Blå Kors Kompasset

Blå Kors Kompasset tilbyr terapi og rådgivning til unge mellom 14 og 35 år som har vokst opp med med alkohol- eller andre rusproblemer i familien. De tilbyr også samtaler på nett.

Tilbudet er gratis og du trenger ingen henvisning for å komme til dem. De har avdelinger i Bergen, Sandnes, Oslo, Trondheim og Tromsø og Lillehammer.

På Kompasset vet de mye om hvordan det er å vokse opp med alkohol og annen rusavhengighet i familien og du kan få hjelp til å snakke om det som kan være vanskelig å snakke med andre om.

BARsnakk

BARsnakk.no er en chattetjeneste for deg som har en mor eller en far med rusproblemer. Chatten er åpen mandag til onsdag fra kl. 17-20.

Du er anonym når du chatter på BARsnakk, og mange av de frivillige som jobber der har selv erfaringer med å vokse opp med foreldre som ruser seg.

Har du en venn med foreldre som ruser seg?

Har du en venn som har det vanskelig, som du vil hjelpe? Si at du forstår at det ikke alltid er så lett hjemme og at du gjerne vil snakke om det hvis vennen din vil. Gjør vennen din trygg på at du vil være en trofast venn videre, selv om du nå vet om problemet.

Du kan si ifra til noen voksne som kan hjelpe. Lærer, helsesykepleier, barnevernet eller andre. Kanskje kan du prate med foreldrene dine så de også kan hjelpe. Du skal ikke føle at det er ditt ansvar å ta vare på vennen din alene.

Fakta

Trenger du hjelp?

Betenkt gutt (Unsplash)
FÅ HJELP: Er det mye alkohol eller rus hjemme? Kontakt alarmtelefonen, en voksen du stoler på, eller sjekk ut ung.no sin oversikt over hjelpetilbud. Foto: Unsplash / Pablo Guerrero

Fakta

Trenger du hjelp?

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Familie

Les mer

Alkohol

Les mer

Rusmidler

Les mer