Opplever du vold hjemme?

Er hjemmet ditt er et sted der du er redd, må være på vakt og passe på hva du sier og gjør? Sånn skal det ikke være.

Ensom jente i vindu (www.unsplash.com)
ENSOMT: Mange som opplever vold hjemme kan føle seg ensomme. Da kan det hjelpe å snakke med noen og få hjelp.

Hjemmet ditt skal være et sted du kan føle deg trygg og avslappa, men det er ikke alltid det er slik. Noen opplever at det er et sted de er redde og må være på vakt. Det er ikke greit. Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold.

Vold kan være slag, spark, dytting og annen bruk av fysisk makt, men det finnes også mange andre typer vold som vi ikke alltid tenker er vold. Hvis noen gjør deg redd, truer med å skade deg, er veldig kontrollerende eller ydmyker deg, er det også vold.

Det er ikke din skyld

Mange som opplever vold tror at volden skjer på grunn av dem. Det er viktig å vite at hvis du opplever vold, er det ikke din skyld.

Noen tror at de kan forhindre volden ved å passe på å ikke gjøre noe galt, men det er alltid den som utøver vold som har skylden. Det er aldri ditt ansvar at han eller hun ikke slutter å bruke vold.

Vold mot mamma eller pappa

Hvis noen gjør deg redd eller truer med å skade deg, er det også vold. Dette gjelder for mange barn og unge som lever i familier der det utøves vold mot mamma eller pappa.

Barn og unge som ikke har det trygt hjemme går gjerne på tå hev hele tiden. De prøver kanskje å være snille, greie og pliktoppfyllende fordi de er redde for mer vold. Noen kan også bygge opp et sterkt sinne.

Fortell noen om det du opplever

Ungdom som opplever vold hjemme - mot seg selv, søsken eller foreldre, får ofte høre at de ikke må fortelle det til noen. Det kan oppleves veldig ensomt.

Selv om du er redd for konsekvensene ved å si ifra, er det viktig å huske at vold er vondt og ødeleggende og ikke noe du skal være stille om.

Det kan hjelpe å få satt ord på det du opplever og å vite at det er flere som opplever det samme som deg. Det er viktig at du sier ifra til noen så du kan få hjelp.

Hvem kan du snakke med?

Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller nærmeste helsestasjon for ungdom. Helsesykepleier kan hjelpe deg med å ta kontakt med andre hjelpeinstanser. Du kan også snakke med læreren din eller en annen voksen du stoler på.

Hvis du vil snakke med noen anonymt, kan du chatte med Alarmtelefonen for barn og unge eller ringe dem gratis på 116 111 hele døgnet. Du kan også sende sms på tlf. 417 16 111. Hos Alarmtelefonen får du snakke med en voksen som ønsker å hjelpe deg.

Her finner du en stor oversikt over hjelpetjenester som kan være nyttige for deg.


Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 03.06.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Ensom jente i vindu (www.unsplash.com)
ENSOMT: Mange som opplever vold hjemme kan føle seg ensomme. Da kan det hjelpe å snakke med noen og få hjelp.

Fakta

Still spørsmål på ung.no:

I spørretjenesten vår kan du stille spørsmål og få svar fra fagpersoner. Du kan også søke deg fram blant noen av de mange svarene som allerede ligger der.

Trenger du hjelp?

Du kan kontakte Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet, på chat eller på telefon 116 111.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Mye alkohol og rus hjemme?

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Betenkt gutt (Unsplash)

Er det vanskelig å være hjemme?

Hvis hjemmet ditt ikke føles som et bra sted å være, kan det være du og familien din trenger hjelp. Her får du råd til hva du kan gjøre.

Trist jente.

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?

Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?