Helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp til psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

GRATIS: Helsestasjon for ungdom er et tilbud som finnes i de fleste kommuner. Det er gratis, du kan snakke om alt. Foto: Colourbox

De som jobber på helsestasjonene er vant til å prate om det meste. De har god kunnskap om seksuell helse, prevensjon og kjønnssykdommer, og om å prate om det som kan være vanskelig og utfordrende i livet.

Spørsmål om kjønn og seksuell legning kan du også ta opp på helsestasjon for ungdom.

På de fleste helsestasjonene jobber det lege og helsesykepleier, mens mange steder vil du også kunne møte jordmor, psykolog eller andre yrkesgrupper som kan hjelpe deg.

Helsestasjon for ungdom kan ikke erstatte fastlege, så hvis du er er akutt syk eller det er andre ting med helse eller sykdom som trenger oppfølging, er det fastlegen du kan gå til.

For deg mellom 13 og 20 (25) år

De fleste helsestasjonene for ungdom er for deg som er mellom 13 og 20 år, mens på noen steder gis tilbudet opp til 25 år.

Både gutter og jenter kan gå til helsestasjonen, og noen steder er det også egne guttetilbud.

Helsestasjon for ungdom skal ha drop-in tilbud. Det betyr at du kan komme i åpningstiden uten å ha bestilt time på forhånd. Noen steder har også timebestilling.

Hvor er helsestasjonen min?

Det finnes helsestasjon for ungdom i de fleste kommuner i landet. Er det ikke noe tilbud i kommunen din, er det antagelig hjelp å finne i nabokommunen.

Sjekk kommunens nettside for å finne ut hvor og når helsestasjonen er åpen der du bor.

Hvis det ikke er Helsestasjon for ungdom i din kommune, kan du prate med helsesykepleier på skolen din eller ringe den vanlige helsestasjonen og få råd og informasjon.

Taushetsplikt

De som jobber på helsestasjon for ungdom har taushetsplikt om det du prater med dem om.

Hvis du ønsker at de skal samarbeide med andre, kan de også gjøre det. For eksempel med foreldre, fastlegen eller skolehelsesykepleier.

Fakta

På helsestasjon for ungdom er alt gratis!
Du kan få kondomer gratis, tatt klamydia- og graviditetstest og du kan få prate med en voksen om sex, samliv, prevensjon, trivsel, rusproblemer, røykeslutt, eller andre ting som er viktige for deg å få pratet om.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 23.08.2021

Offentleg og kvalitetssikra
GRATIS: Helsestasjon for ungdom er et tilbud som finnes i de fleste kommuner. Det er gratis, du kan snakke om alt. Foto: Colourbox

Fakta

På helsestasjon for ungdom er alt gratis!
Du kan få kondomer gratis, tatt klamydia- og graviditetstest og du kan få prate med en voksen om sex, samliv, prevensjon, trivsel, rusproblemer, røykeslutt, eller andre ting som er viktige for deg å få pratet om.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Over 18 med psykiske problemer?

Strever du psykisk, er det fint å få noen å snakke med. Her finner du en oversikt over ulike hjelpetjenester for deg som er 18 år eller eldre.

Jente i slutten av tenårene ser rett inn i kamera.

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)

Helsepersonell har taushetsplikt

Får foreldrene dine eller andre vite hva du har sagt til legen eller helsesykepleier? Hva menes det egentlig med at de har taushetsplikt?

Helsesykepleier og taushetsplikt
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente