Hopp til hovedinnholdet

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)
VOLD: Hva er vold? Det er viktig å kjenne til grensene og om det er vold du opplever.

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente blir slått (colourbox.com)
VOLD: Hva er vold? Det er viktig å kjenne til grensene og om det er vold du opplever.

Vi tenker ofte at vold først og fremst er fysiske handlinger, som for eksempel slag og spark. Vold er også psykisk, materiell, seksuell eller latent vold.

Vold er forskjellige handlinger som har til felles at de kan skremme, krenke eller skade en annen person, og få han eller henne til å endre atferden sin på grunn av frykt for represalier.

Ulike typer vold:

Fysisk vold

Fysisk vold er enhver form for fysisk handling som skader eller tvinger et annet menneske, alt man kan gjøre mot en annen sin kropp.

Fysisk vold kan være: Slag, sparking, dytting, klyping, lugging, biting, knivstikking, binding, brennemerking, angrep med ulike gjenstander, bruk av kniv eller våpen, ta kvelertak og lignende.

Psykisk vold

Psykisk vold er all bruk av ord eller mimikk/kroppsspråk for å kontrollere, skremme, krenke eller skade noen.

I parforhold og familier kan man si ting som man angrer på. Når det gjentar seg, uten hensyn til den andres følelser, er det psykisk vold

Psykisk vold kan være:: Utskjelling, direkte trusler, indirekte trusler, truende kroppsspråk, gjentatt sårende kritikk, ignorere, ydmyke, latterliggjøre, framsette uriktige anklager, forhør, og kontroll. Psykisk vold foregår også ofte på internett og i sosiale medier.

Kontroll er en type psykisk vold som kan skje på ulike måter: noen kan ta kontroll over en annen sine penger, kontrollere hvor den andre er, hva den andre gjør, hvem den andre er sammen med, hva den andre snakker med andre om. Det kan være kontroll av bruk av internett og sosiale medier, trusler om eller å legge ut intime bilder, krav om å få personlige passord osv.

Psykisk vold kan også være sterk sjalusi; for eksempel at å sjekke mobilen, forhør etter at den andre har gjort ting på egen hånd, eller kommemed uriktige beskyldninger, for eksempel at man har interesse for andre eller at man er utro.

Materiell vold

Materiell vold går utover gjenstander, for eksempel når noen knuser ting, river i stykker ting, kaster gjenstander (på noen), ødelegger ting, slår i vegger og dører.

Dette er vold fordi hensikten er å skremme eller å såre ved å ødelegge noe som har stor betydning for andre.

Seksuell vold

Noen opplever seksuell vold, enten fra noen man kjenner eller fra andre som er ukjente.

  Seksuell trakassering

  Seksuell trakassering er oppførsel som kan gjenkjennes på to trekk:

  Den spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Dette skiller seksuell trakassering fra annen type "mobbing".

  Den føles ubehagelig, nedverdigende eller truende. Flørting, som også spiller på kjønn, kropp og seksualitet, er gøy og hyggelig for begge parter. Seksuell trakassering er ubehagelig for minst en av partene. Det kan for eksempel være å true med eller å sende uønska intime bilder.

  Seksuelle overgrep

  Seksuelle overgrep er når et barn eller en ungdom opplever at en annen person gjør noe seksuelt med kroppen som er ubehagelig og de de ikke har lov til. Du kan lese mer om seksuelle overgrep her.

  Seksuell vold i kjæresteforhold kan være ubehagelige seksuelle kommentarer eller kroppsspråk, at man blir presset til å ha sex, ha sex på måter som man ikke vil eller voldtekt.

Digital vold

Digital vold kan være når digitale kommunikasjonsmidler er del av av et regime av andre typer vold - altså at volden (f.eks. kontroll, trusler, overvåking etc.) skjer på ulike arenaer, også de digitale.

Det å kontrollere hva andre gjør er en viktig dimensjon ved vold. Dette kan foregå som digital sporing, gjennom for eksempel kontroll av telefon, nettbrett, PC, GPS-funksjoner, bankkort/kodebrikke/bankkonto, etc.

Digital vold kan også være når digitale plattformer, som nett og sosiale medier, er hovedarena for å utøve overgrep og vold, for eksempel gjennom spredning av nakenbilder, utpressing på nett, grooming og seksuelle overgrep, og andre nettrelaterte overgrep.

Latent vold

Latent vold er noe som "ligger i lufta". Trusler eller tidligere vold fører til at man vet at risikoen for ny vold er tilstede.

Dette gjør at man blir ekstra redd for at noe skal skje, slik at man går på tå og hev, kanskje er forsiktig og tilpasser hva man gjør og ikke for å unngå ny vold. Det kan gi en utrygg og skremmende stemning, som kalles latent vold.

Skillelinje, ung.no

Du kan få hjelp

Hvis du opplever, eller kjenner noen som du tror opplever trusler og vold, er det mulig å søke hjelp. Ring politiet eller barnevernet og få råd og veiledning om hva du kan gjøre videre.

Alarmtelefonen for barn og unge, tlf: 116111

Alarmtelefonen er åpen fra 15.00 tl 08.00 hver ukedag og hele døgnet i helgene. Det er gratis å ringe og du kan være anonym. Tlf: 116111 (fra utlandet 0047 95 41 17 55, SMS 41716111).

Helsesykepleier/rådgiver/sosiallærer

Ved ungdoms- og videregående skoler er det skolehelsetjeneste, sosiallærere og rådgivere som du kan snakke med. De kan også hjelpe deg med å ta kontakt med andre hjelpeinstanser.

Politiet

Ring 02800, så blir du satt over til ditt lokale politikontor.

Du som utøver vold mot andre bør søke hjelp

Kontakt familievernet der du bor, de skal kunne gi deg hjelp slik at du slutter å utøve vold mot andre. Du kan også snakke med fastlegen din. Han eller hun skal vite hva som finnes av hjelp der du bor.


Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
Sist oppdatert:
20.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
EnnTosk
0
11.01.2019 01:21:35
Jeg var enn av de som sa og tenkte det aldri kom til å skje med meg. Hva er det neste som skjer? Gjordt av typen jeg har vært sammen med i 2 år, 2 ganer på kun noen dagers mellomrom
dere suger123
0
31.03.2017 09:32:36
Hjemme og der du bor er det samme. Definisjonen på hjem er "fast tilholdssted", og siden der du bor er et fast tilholdssted, så er det hjemme. Jeg mener derfor at dere skal fjerne dette. PS. Jeg opplever vold hjemme, please drep meg, før faren min gjør det :) (red: Du kan ringe alarmtelefonen på telefon 116111 nå.)
dere suger123
0
31.03.2017 12:23:09
innafor å ringe fra kjøleskapet i steden?
Bruker007
2
14.09.2016 02:27:33
Jeg oppfatter vold som en handling hvor man skader andre oftest fysisk, og psykisk. Å bruke vold mot et forsvarsløst menneske er feigt. Til de som vil lese dette: hva er det folk har inne i hodet sitt som sier at de kan gjøre som de vil mot noen. Skamfullt og umenneskelig, spør du meg
Norsk ungdom
3
21.05.2016 15:00:33
Diskusjoner om dette hadde ikke vært så idiotisk hvis det var lovlig å eie selvforsvars våpen, men nei. Det er ulovlig. Heia norge -_-
alex
2
26.03.2016 12:28:57
Er den sterkeste i klassen banka dritten ut av noen engang fordi han irriterte meg
Norsk ungdom
4
21.05.2016 15:01:37
Badass, du føler deg sikkert stolt nå gjør du ikke? Kansje du får deg en jobb bak kassa på coop hvis du er heldig
EEEE
0
02.11.2017 17:00:37
neida, han kommer jo til å bli en lege
ødelagt liv
1
02.03.2016 22:10:00
OK JEG ER SÅ SYKT REDD! (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
Meg
1
02.03.2016 22:44:23
Jeg har vært i samme situasjon og det hjelper ingen ting. Og ikke gjør noe så dumt, det skjer masse skumle ting her i verden men det finnes så mye fint også. Hvis du har opplevd noe form av vold, bør du snakke med enten dine foreldre eller helsesøster på skolen. Det er veldig mange som er glad i deg og vil gjøre absolutt alt for å hjelpe deg med det du sliter med. Tenk om noe positivt, del dine tanker med dine venner og tenk fremover. Du er sikkert ung og kommer til å bli noe stort. Å lese mange historier om dette temaet kan gjør alle bli redde men da bør du kanskje slutte å lese om sånt og heller lese noe som får deg i god humør eller motivere deg. Det hjelper ikke om du du gjør noe så dumt som å ta sitt liv
Meg
3
10.02.2015 09:57:59
Apekatt
Secret
13
08.02.2013 21:40:12
Hvis du blir utsatt for noen typer vold, mobbing, osv. Si det til andre rundt deg. Aldri hold det inne i deg selv, det gjør det bare verre. Jeg har aldri opplevd vold, men mobbing, og har vært vitne til begge tingene. Det har gjort meg sterkere. Jeg er glad for at jeg stolt kan si at jeg har vært med på å stoppe den samme personen og flere andre, flere ganger. Jeg har fortalt dette hjemme, til venner og skolen. Vet du hva? Den verste mobberen skal slutte på skolen min. Lov meg at du tenker på hva jeg nettopp skrev og bær dette med deg gjennom livet. Takk for at du tok deg tid.

Spørsmål og svar

Jeg blir redd når kjæresten min blir sint, vurderer å slå opp.
Hei jente 16 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at det er skremmende at kjæresten din blir så sint som du beskriver. Og selv om det ...
Hvorfor kan man ikke slå jenter på samme måte som man slår gutter?
Hei gutt 18 Du lurer på hvorfor man ikke kan slå jenter slik som man slår gutter. Du skriver også at om en jente hadde slått deg ville du banket...
.Jeg ble slått som 6 åring av faren min og dette varte...
Hei Tusen takk for at du velger å skrive til oss nå. Jeg ser at du har vært gjennom mye og at du sikkert er sliten og oppgitt. Det er ikke lett å...
Hva kan man anmelde?
Hei Takk for at du tar kontakt med oss. Du lurer på hvor vondt det gjør å få bank. Det å bli utsatt for fysisk vold er noe som uansett ikke er g...
Jeg lurte på hvordan reglene for selvforsvar i Norge er?
Hei Alle har rett til å beskytte seg selv eller andre mot farlige og truende situasjoner. det kalles nødverge og følger av straffeloven § 48. Det...
Hva sier norsk lov om bruk av fysisk og psykisk vold mot barn?
Hei Det å bruke vold eller fysiske avstraffelser mot barn er forbudt etter norsk lov. Dette gjelder også selv om fysiske avstraffelser er brukt i f...
Min kjæreste slår og skader meg, hva gjør jeg?
Hei Det du beskriver er alvorlig fysisk vold (slå,skade), og alvorlig psykisk vold (presse deg til å gjøre ting du er ukonfortabel med). Det er ul...
Jeg har det ofte fint med kjæresten min, men når han blir sur kan han bli litt voldelig.
Hei, og takk for t du skriver til ung.no!   Dette er absolutt vold! Og det er ikke noe som heter å være litt voldelig. Han er voldelig mot deg, o...
Du skriver at din kompis blir fysisk og psykisk mishandlet av kjæresten. Du har prøvd å snakke med han og hans foreldre, og du lurer på hva mer du kan gjøre. 
Hei gutt 18 Du skriver at din kompis blir fysisk og psykisk mishandlet av kjæresten. Du har prøvd å snakke med han og hans foreldre, og du lurer p...
En vennine er blitt utsatt for vold hjemme, men hun vil fortsette å bo der.
Hei Det er veldig fint at du vil hjelpe venninnen din. Spørsmålet er bare hva som vil hjelpe henne mest på sikt. Det er flott at du vil støtte he...
Min kjæreste begynner å vise voldelige tendenser, hva kan jeg gjøre?
Hei Først av alt: Det er slett ikke sikkert at det  er så mye du kan gjøre for å snu voldelige tendenser hos din kjæreste, og det er heller ikk...
Hva er straffen for å begå grov vold og hærverk som 15 åring?
Hei Det finnes flere bestemmelser som gjelder vold i straffeloven. Siden du beskriver volden som grov, vil jeg anta at det er straffeloven § 272 el...
Stefaren hennes slår
Hei Det er ikke uvanlig at det oppstår uenighet hjemme om regler og hva ungdom skal få lov til eller ikke. For mange foreldre kan det være skremme...
Hvor lang er foreldelsesfristen for straffbare handlinger?
Hei Fristene for foreldelse av en handling avhenger av strafframmen på forbrytelsen som er begått. Det er når en straffbar handling er foreldet at...
Opplever trusler fordi han er ftm trans. Hva kan han gjøre?
Hei gutt 19 år Du er ikke alene om å oppleve at det kjønnet du fikk tildelt ved fødselen, ikke stemmer overens med din opplevelse av å være FTM...
Observert masse blåmerker på småsøsknene mine- på ermene og ellers på kroppen
Hei Du skriver ikke noe om hvem det er du tenker skal adoptere deg. Reglene sier at det dersom du skal adopteres må det søkes til BUF etat. Den som...
Mamma slår meg ofte hjemme og sier stygge ting om meg.
Hei Takk for at du skriver til ung.no Ut fra det jeg leser, ser det ut som du har masse vondt å tenke på. Din mor har IKKE lov til å slå deg ell...
Samboeren min tyr til vold når en krangel blir opphetet.
Hei Jente 20 år Du skriver at du og samboeren din sloss når en krangel blir ordentlig opphetet. Det er alltid han som begynner å ty til vold, blan...
Min lillesøster på 13 slår vår minste søster på 7 år veldig ofte. Hun slår til tårene renner og får ekstremt vondt. Mamma har prøvd å snakke med henne, men hun blir bare verre. Hva kan jeg gjøre?
Hei jente 16 år! Så fint at du skriver til oss! Det du opplever med søsteren din er ikke bra, og jeg skjønner at du er fortvilet. Det at moren ...
Se alle