Noen gleder seg veldig til å ha sex for aller første gang, og kan nesten ikke vente med å debutere seksuelt. Det er selvfølgelig helt greit å glede seg til sin første gang, så lenge du husker at det aldri må gå på bekostning av partneren din sine ønsker.

Det er aldri greit å presse noen til å gjennomføre et samleie - heller ikke kjæresten din.

Ikke lurt å mase

Å mase seg til sex er derfor aldri en god idé. Resultatet vil enten bli at partneren din gjennomfører samleie selv om han/hun egentlig ikke vil, eller at partneren din til slutt bli så lei av maset at han/hun ikke orker å være sammen med deg lenger.

Hvis du går så langt som å presse noen til sex ved vold eller truende adferd,kan dette etter straffeloven defineres som en voldtekt.

Hvordan takle et nei?

Det finnes flere måter å takle et nei på, men det viktigste er å huske på at et nei er et nei, og at du må respektere det. Partneren din vil føle seg verdsatt og tatt hensyn til hvis du ikke maser mer, men i stedet viser - både gjennom ord og handling - at du respekterer valget.

Et nei til sex er ikke det samme som en avvisning av deg. Minn deg selv om at partneren din liker langt flere ting ved deg enn sex - og ikke minst omvendt.

FAKTA

Et godt tips:
Snakker dere sammen, kan du unngå misforståelser. Du vil jo at det skal være godt for begge. Kjenner dere hverandre godt, kan dere lettere tolke hverandres signaler uten å bruke direkte ord, men er du i det minste tvil om partneren har lyst, så spør!

Hva gjør du hvis du opplever mas?

Hvis det er du selv som opplever mas om samleie og du ikke ønsker å gjennomføre det, har du din fulle rett til å si nei. Du trenger ikke å forklare hvorfor du ikke vil, og du trenger ikke si noe om du eventuelt vil på et senere tidspunkt. Det er du - og ingen andre - som bestemmer over din kropp, og hvis du opplever at noen ikke respekterer ditt nei og presser deg til sex ved vold eller truende adferd, er det et overgrep.

Husk at du også har lov til å ombestemme deg selv om du har startet en seksuell aktivitet. Din partner skal også respektere at du har rett til å ombestemme deg når som helst.

Ikke samleie, men...

Hvis du eller partneren din ikke ønsker å gjennomføre samleie, men likevel vil utforske andre seksuelle aktiviteter, er dette selvsagt fullt mulig - så sant begge to er enige om det.

Hvis du opplever mas om samleie, men heller vil gjøre noe annet, kan du for eksempel si til partneren din at dersom han/hun vil tilfredsstille deg, så kan du stimuleres på andre måter enn gjennom samleie. Kanskje kan du beskrive med ord eller hender hvordan du vil at han/hun skal gjøre det, eller hva som er dine favorittberøringer?

Du kan også spørre partneren din hva han/hun vil at du skal gjøre. Dette kan virke litt privat og kanskje litt flaut i begynnelsen, men partneren din vil nok helt sikkert sette pris på din åpenhet.

Dere lærer jo hverandre hva som er godt og kan unngå det som er vondt og det dere ikke vil. Å ta og kysse på hverandres kropper kan være en super opplevelse når begge to vil det.

For jenter er sjelden samleie den letteste veien til orgasme, og det kan derfor være fint å prøve ut litt annet. Kun 30 prosent av jenter oppnår orgasme under samleie, eller gjennom skjedestimuli, mens de aller fleste kan oppnå orgasme ved utvendig stimulering på klitoris eller med en kombinasjon av begge deler. Les mer om dette her!

Husk imidlertid på at det er du og ingen andre som eier din kropp, ingen skal presse deg til å gjøre noe du ikke har lyst til.

Stillhet er ikke ja

Hvis du er usikker på om partneren din vil ha sex med deg eller ikke, så må du ikke satse på at han/hun vil. Stillhet er ikke det samme som ja. Snakker dere sammen, kan du unngå misforståelser. Du vil jo at det skal være godt for begge.

Det er også viktig at partneren din alltid må være våken og ved bevissthet. Gjør du for eksempel noen seksuelle aktiviteter med partneren din mens vedkommende er så full at hun/han er bevisstløs, eller sover, vil det være et straffbart overgrep.

Vær derfor alltid hundre prosent sikker på at partneren din er med på den seksuelle aktiviteten.

Straffeloven (§ 291) definerer voldtekt som

  • seksuell omgang ved vold eller truende atferd
  • seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner er ute av stand til å motsette seg handlingen, eller
  • at man ved vold eller truende atferd får noen til å ha seksuell omgang med en annen eller til å utføre tilsvarende handlinger med seg selv

Les mer om: Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Ikke true

Noen har kjæreste eller partner som ikke bare maser, men også truer. Både trusler og ufrivillige seksuelle aktiviteter er ulovlige. Skal du sørge for å ikke begå lovbrudd, må du aldri true partneren din til å ha sex, hvis han/hun sier nei. Den beste elskeren er den som er hensynsfull.