Er det greit å mase seg til sex?

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex, men det å mase om sex kan oppleves som press. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Par i en seng (colourbox.com)
LYTTE: Å snakke sammen og lytte på hverandre er nøkkelen til å ha det fint sammen. Da vet dere når dere er klare for å ha sex - begge to. Foto: Colourbox

Det er selvfølgelig helt greit å glede seg til første gang du skal ha sex, så lenge den du skal ligge med også har lyst. Det er aldri greit å presse noen til å gjennomføre et samleie. Husk at det også gjelder hvis dere er kjærester.

Ikke lurt å mase

Å mase seg til sex er derfor aldri en god idé. Enten blir partneren din med på samleie mot sin vilje, eller så blir han/hun til slutt så lei av masinga at det blir slutt mellom dere.

Hvis du går så langt som å presse noen til sex ved vold eller trusler, kan dette etter straffeloven bli sett på som en voldtekt.

Et nei er et nei

Det viktigste er å huske på at et nei er et nei, og at du må respektere det. Partneren din vil føle seg verdsatt og tatt hensyn til hvis du ikke maser mer, men i stedet viser med ord og handling at du respekterer valget.

Et nei til sex er ikke det samme som at du blir avvist. Minn deg selv på at partneren din liker mange andre ting ved deg enn sex - og ikke minst omvendt.

Hva gjør du hvis du opplever mas?

Hvis det er du selv som opplever mas om samleie og du ikke ønsker å gjennomføre det, har du din fulle rett til å si nei. Du trenger ikke å forklare hvorfor du ikke vil. Du trenger heller ikke love at dere skal ha sex seinere.

Det er du, og ingen andre, som bestemmer over din kropp. Hvis du opplever at noen ikke respekterer at du ikke vil og presser deg til sex ved vold eller trusler, er det et overgrep.

Husk at det også er lov å ombestemme seg, selv om dere allerede har startet en seksuell aktivitet. Begge partner skal respektere den andres rett til å ombestemme seg når som helst.

Alternativer til samleie

Hvis du eller partneren din ikke ønsker å gjennomføre samleie, men likevel vil utforske andre seksuelle aktiviteter, er dette selvsagt fullt mulig så lenge begge to er enige om det.

Hvis du opplever mas om samleie, men heller vil gjøre noe annet, kan du foreslå å stimulere hverandre på andre måter enn gjennom samleie. Kanskje kan du beskrive med ord eller hender hvordan du vil at han/hun skal berøre deg og hvor favorittstedene dine er.

Du kan også spørre partneren din hva han/hun vil at du skal gjøre. Dette kan virke litt privat og kanskje litt flaut i begynnelsen, men partneren din vil nok helt sikkert sette pris på din åpenhet.

Da lærer dere hverandre hva som er godt, og unngå det som er vondt og det dere ikke vil. Å ta og kysse på hverandres kropper kan være en super opplevelse når begge to vil det.

For jenter er sjelden samleie den letteste veien til orgasme, og det kan derfor være fint å prøve ut litt annet. Kun 30 prosent av jenter oppnår orgasme når penis er i vagina, mens de aller fleste kan oppnå orgasme ved å stimulere klitoris utvendig (eller med en kombinasjon av begge deler). Les mer om dette på ung.no.

Stillhet betyr ikke ja

Hvis du er usikker på om partneren din vil ha sex med deg eller ikke, så må du ikke satse på at han/hun vil. Stillhet er ikke det samme som ja. Snakker dere sammen, kan du unngå slike misforståelser. Du vil jo at det skal være godt for begge.

Det er også viktig at partneren din alltid må være våken og ved bevissthet. Gjør du noe seksuelt med partneren din mens hun/han er bevisstløs (full) eller sover, vil det være et straffbart overgrep.

Derfor er det alltid viktig at du er hundre prosent sikker på at partneren din er med på den seksuelle aktiviteten.

Ikke true

Noen har kjæreste eller partner som ikke bare maser, men også truer. Både trusler og ufrivillige seksuelle aktiviteter er ulovlige. Skal du sørge for å ikke begå lovbrudd, må du aldri true partneren din til å ha sex, hvis han/hun sier nei.

Husk at du ikke kam kreve å ha sex sammen bare fordi dere er kjærester. Den beste elskeren er den som er hensynsfull og lytter.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no i samarbeid med sexolog

Sist oppdatert: 23.09.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Par i en seng (colourbox.com)
LYTTE: Å snakke sammen og lytte på hverandre er nøkkelen til å ha det fint sammen. Da vet dere når dere er klare for å ha sex - begge to. Foto: Colourbox

Fakta

Et godt tips:

Snakker dere sammen, kan du unngå misforståelser. Du vil jo at det skal være godt for begge.

Kjenner dere hverandre godt, kan dere lettere tolke hverandres signaler uten å bruke direkte ord. Er du i det minste tvil om partneren har lyst, så spør!

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva kan du forvente av deg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet du om du forventer for mye? Hva bør du forvente av en kjæreste, og hva kan du forvente av deg selv?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Sex for første gang

Når er du klar for å ha sex for første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)
Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?