Hva er en slikkelapp?

Har du ubeskyttet oralsex, kan du bli smittet med kjønnssykdommer fra kjønnsorganet til munnen – og omvendt. Med en slikkelapp er dere godt beskytta.

Illustrasjon av to jenter i en seng (ung.no)
BESKYTTELSE: En slikkelapp er en firkantet lateksbit som plasseres over jentas kjønnsorgan eller analåpningen til en gutt eller jente ved oralsex. Illustrasjon: ung.no

En slikkelapp er ganske enkelt en firkantet lateksbit som plasseres over kjønnsorganet til jenta eller analåpningen når du skal utføre oralsex eller rimming.

Slikkelapper har mange likhetstrekk med kondomer. De finnes i flere farger, smaker og lukter.

Hvorfor bruke slikkelapp?

En slikkelapp vil beskytte mot seksuelt overførbare infeksjoner (soi) som kan smitte mellom munn og kjønnsorganer, eller munn og anus. Det kan være kjønnssykdommer som gonore, hiv, syfilis, kjønnsvorter og herpes. Ved rimming kan slikkelappen også hindre overføring av tarmbakterier.

Slikkelappen beskytter både hvis du gir eller mottar oralsex.

Hvordan bruke du en slikkelapp?

Slikkelappen legges over det området der du vil slikke. Det er viktig at du hele tiden slikker på samme side av lappen. Hvis du legger fra deg lappen og skal bruke den seinere, er det viktig å huske på hvilken side som var inn mot kroppen og hvilken som ble slikket på. Lag deg en fast rutine på hvordan du gjør det, så vil det bli lettere at du ikke bytter side.

For at slikkelappen skal ligge bedre på plass mens du slikker, er det fint å benytte vannbasert glidemiddel på den siden som ligger mot kroppen.

Lag din egen slikkelapp selv

Er det vanskelig for deg å få tak i slikkelapper, kan du veldig enkelt lage en selv.

Du kan bruke plastfilm (gladpack) som de fleste har i kjøkkenskuffen eller klippe opp en plastpose. Ulempen med dette, er at plasten er veldig tynn, mindre elastisk og vanskeligere å holde på plass.

En bedre metode er å lage slikkelapp av et kondom.

  1. Ta kondomet ut av emballasjen uten å rulle det ut.
  2. Klipp først av tuppen på kondomet, og klipp deretter tvers over ringen.
  3. Rull ut kondomet, og du har laget deg en slikkelapp.

Rfsu har laget en illustrasjon som kan hjelpe deg med å lage din egen slikkelapp av et kondom.

Skrevet av sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 23.09.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Illustrasjon av to jenter i en seng (ung.no)
BESKYTTELSE: En slikkelapp er en firkantet lateksbit som plasseres over jentas kjønnsorgan eller analåpningen til en gutt eller jente ved oralsex. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Det engelske ordet for slikkelapp er dental dam.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sånn skaffer du gratis kondomer

Kondomer kommer i ulike størrelser, passform, og med og uten smak. Du kan få tilsendt kondomer gratis i posten i en konvolutt som gjør at ingen kan se hva som er inni.

Holder et kondom (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)