Hva er en slikkelapp?

Har du ubeskyttet oralsex, kan du bli smittet med kjønnssykdommer fra kjønnsorganet til munnen – og omvendt. Med en slikkelapp er dere godt beskytta.

Illustrasjon av to jenter i en seng (ung.no)
BESKYTTELSE: En slikkelapp er en firkantet lateksbit som plasseres over jentas kjønnsorgan eller analåpningen til en gutt eller jente ved oralsex. Illustrasjon: ung.no

En slikkelapp er ganske enkelt en firkantet lateksbit som plasseres over kjønnsorganet til jenta eller analåpningen når du skal utføre oralsex eller rimming.

Slikkelapper har mange likhetstrekk med kondomer. De finnes i flere farger, smaker og lukter.

Hvorfor bruke slikkelapp?

En slikkelapp vil beskytte mot seksuelt overførbare infeksjoner (soi) som kan smitte mellom munn og kjønnsorganer, eller munn og anus. Det kan være kjønnssykdommer som gonore, hiv, syfilis, kjønnsvorter og herpes. Ved rimming (slikking i og rundt endetarmsåpningen) kan slikkelappen også hindre overføring av tarmbakterier.

Slikkelappen beskytter både hvis du gir eller mottar oralsex.

Hvordan bruke du en slikkelapp?

Slikkelappen legges over det området der du vil slikke. Det er viktig at du hele tiden slikker på samme side av lappen. Hvis du legger fra deg lappen og skal bruke den seinere, er det viktig å huske på hvilken side som var inn mot kroppen og hvilken som ble slikket på. Lag deg en fast rutine på hvordan du gjør det, så vil det bli lettere at du ikke bytter side.

For at slikkelappen skal ligge bedre på plass mens du slikker, er det fint å benytte vannbasert glidemiddel på den siden som ligger mot kroppen.

Lag din egen slikkelapp selv

Er det vanskelig for deg å få tak i slikkelapper, kan du veldig enkelt lage en selv.

Du kan bruke plastfilm (gladpack) som de fleste har i kjøkkenskuffen eller klippe opp en plastpose. Ulempen med dette, er at plasten er veldig tynn, mindre elastisk og vanskeligere å holde på plass.

En bedre metode er å lage slikkelapp av et kondom.

  1. Ta kondomet ut av emballasjen uten å rulle det ut.
  2. Klipp først av tuppen på kondomet, og klipp deretter tvers over ringen.
  3. Rull ut kondomet, og du har laget deg en slikkelapp.

Rfsu har laget en illustrasjon som kan hjelpe deg med å lage din egen slikkelapp av et kondom.

Skrevet av sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 20.10.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Illustrasjon av to jenter i en seng (ung.no)
BESKYTTELSE: En slikkelapp er en firkantet lateksbit som plasseres over jentas kjønnsorgan eller analåpningen til en gutt eller jente ved oralsex. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Det engelske ordet for slikkelapp er dental dam.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sånn skaffer du gratis kondomer

Kondomer kommer i ulike størrelser, passform, og med og uten smak. Du kan få tilsendt kondomer gratis i posten i en konvolutt som gjør at ingen kan se hva som er inni.

Nærbilde av to hender som holder i hverandre med et kondom i midten.
Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?