Skal i fosterhjem – hva skjer da?

Det er barnevernstjenestens ansvar å sørge for at du får det bra i fosterhjemmet. Husk at du skal få si din mening underveis.

Sist oppdatert: 22.06.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av en gutt ved kjøkkenbordet som tenker på hvordan det blir å komme i fosterhjem. Illustrasjon: ung.no
NYTT HJEM: Selv om du bor i fosterhjem, vil du fortsatt ha kontakt med familie og andre som er nær deg. Illustrasjon: ung.no/ Endre Hesthagen

Hvis du må flytte hjemmefra, skal barnevernstjenesten vurdere om fosterhjem kan være et godt alternativ. Først vil de undersøke om noen i slekten din eller andre du kjenner kan være fosterhjem.

Du skal alltid få si din mening om det som planlegges for deg. Din mening skal ha mer å si, jo eldre du er.

Bo hos familie eller nettverk?

Barn og ungdom som trenger et nytt sted å bo, foretrekker ofte å flytte til noen de kjenner.

Stadig flere får bo hos besteforeldre, onkler og tanter, eldre søsken eller andre i slekt eller nettverk. Personer i nettverket kan for eksempel være en fotballtrener, en nabo, en lærer, et tidligere besøkshjem eller en støttekontakt.

Barnevernstjenesten skal alltid vurdere om noen i familien eller nettverket kan være fosterhjem. For å finne denne type fosterhjem, brukes ofte en metode som heter familieråd.

Du skal få si din mening

Før et fosterhjem blir valgt til deg, skal du få muligheten til å si din mening. Du skal få god informasjon underveis og få være med i hele prosessen.

Det betyr blant annet at:

  • du har rett til å snakke om hvordan du har det, hva du vil skal skje i saken din, og hva du mener er best for deg
  • de voksne skal høre på hva du sier, og ta hensyn til hva du har sagt, men det er de voksne som bestemmer
  • barnevernet skal forklare for deg hva som skjer, og hjelpe deg til å forstå hva saken handler om
  • når fosterhjemmet er valgt, vil du sammen med barnevernstjenesten og foreldrene dine få avklart når du skal flytte inn, og hvordan dette blir forberedt på en god måte

Kontaktpersonen din følger deg opp

Du får en kontaktperson i barnevernstjenesten. Denne personen er ansvarlig i din sak, og skal jobbe for at du har det bra.

Barnevernstjenesten bestemmer hvem som er kontaktperson og ansvarlig i saken din. Dette kan være én eller to personer, og du skal vite hvem det er og hvordan du kan nå dem hvis det er nødvendig.

Kontaktpersonen din skal komme og besøke deg i fosterhjemmet minst fire ganger i året for å se om du har det bra. Sammen med kontaktpersonen din kan du finne ut av hvordan kontakten mellom dere skal foregå og hvor ofte du synes dere bør snakke sammen.

I tillegg til kontaktpersonen din, skal du få en egen tilsynsperson som også skal komme og snakke med deg flere ganger i løpet av året.

Tilsynspersonen skal blant annet finne ut hvordan du trives, om det har skjedd noe spesielt siden sist, og om det er noe du trenger. Du kan lese mer om tilsynspersonen på bufdir sine sider.

Åpen

VoldSeksuelle overgrepProblemer hjemme
Illustrasjon av en gutt ved kjøkkenbordet som tenker på hvordan det blir å komme i fosterhjem. Illustrasjon: ung.no
NYTT HJEM: Selv om du bor i fosterhjem, vil du fortsatt ha kontakt med familie og andre som er nær deg. Illustrasjon: ung.no/ Endre Hesthagen

Åpen

VoldSeksuelle overgrepProblemer hjemme

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?