Kontakt med familien din når du bor i fosterhjem
Selv om du bor i et fosterhjem, skal du ha kontakt med foreldre, familie og andre som er viktige for deg.
Sist oppdatert: 27.02.2025 Av: Redaksjonen, ung.no

Det er barnevernstjenesten som har ansvaret for at du fortsatt kan ha kontakt med familien din etter at du har flyttet i fosterhjem.
Hvor mye kontakt og tid dere skal ha sammen, skal først og fremst basere seg på behovene dine.
- Har du flyttet i fosterhjem med samtykke fra foreldrene dine?
Da er det du selv som sammen med foreldrene dine og fosterhjemmet/barnevernstjenesten blir enige om kontakt og samvær. - Har du flyttet i fosterhjem fordi foreldrene dine har mistet omsorgsretten?
Da er det barneverns- og helsenemnda som bestemmer et minimum hvor mye kontakt du skal ha med familien din. Barneverns- og helsenemnda skal alltid høre på din mening før de avgjør hvor mye dere skal treffes. Selv om de bestemmer seg for et minimum, kan barnevernstjenesten likevel legge til rette for mer kontakt dersom du ønsker det.
Hvor ofte skal dere møtes?
Barnevernstjenesten skal i samarbeid med alle parter lage en skriftlig avtale som sier noe om:
- hvor mye du skal være sammen med foreldrene dine,
- hvor dere kan møtes og
- hvordan samværene skal foregå.
Dette blir gjort ved alle tilfeller der barn må bo i et fosterhjem.
Denne planen gjør hverdagen din mer forutsigbar, men den kan også forandres på. Derfor er det viktig at du forteller om hva du ønsker, slik at planen kan justeres etter dine behov.
Barn i fosterhjem har nesten alltid kontakt med foreldre, søsken, slektninger og nettverket sitt, så lenge det ikke er spesielle grunner til at det ikke bør være kontakt
Fakta
- Barnevernet har ansvaret for å opprettholde kontakten mellom deg og familien din etter at du har flyttet i fosterhjem.
- Hvor mye kontakt og tid du skal ha med familien din, skal basere seg mest på dine behov.
- Det skal lages en skriftlig avtale som sier noe om hvor mye du skal være sammen med foreldrene dine.
Samarbeid er positivt
For fosterforeldre er det en viktig oppgave å ha et positivt samarbeid med foreldrene. Godt samarbeid er viktig og bra for alle, ikke minst for deg.
Selv om mange som bor i fosterhjem har foreldre som sliter, ønsker både foreldre og fosterforeldre at du skal ha det bra. Det er et mål alle har felles.
- Når foreldrene er enige om at fosterhjem kan være en løsning, har man som regel et positivt utgangspunkt for samarbeid og kontakt videre.
- Når barn eller ungdom flyttes mot foreldrenes vilje, kan det lettere oppstå konflikter. Det kan også være uenigheter om hvor mye kontakt man skal ha. Det er barneverntjenestens oppgave å støtte og finne løsninger på slike konflikter som oppstår.
Mange følelser
Det er ofte mange følelser involvert når et barn eller en ungdom flytter i fosterhjem, ikke minst for familien til den som flytter. Mange kan kjenne på følelser som fortvilelse, lettelse, sinne og savn.
Da kan det være fint å vite at barnevernstjenesten også støtter foreldrene og fosterforeldrene dine i denne vanskelige perioden.
Les også:
Åpen

Fakta
- Barnevernet har ansvaret for å opprettholde kontakten mellom deg og familien din etter at du har flyttet i fosterhjem.
- Hvor mye kontakt og tid du skal ha med familien din, skal basere seg mest på dine behov.
- Det skal lages en skriftlig avtale som sier noe om hvor mye du skal være sammen med foreldrene dine.
Åpen