Hva er et fosterhjem?
Et fosterhjem er vanlige familier som tar vare på barn og ungdom som ikke kan bo sammen med foreldrene sine.
Sist oppdatert: 18.02.2025 Av: Redaksjonen, ung.no

Et fosterhjem skal være mest mulig likt et vanlig hjem. De som er fosterforeldre skal ha evne, tid og overskudd til å ta seg av barnet eller ungdommen som bor der.
Dersom du skal flytte i fosterhjem vil man som regel forsøke å finne fosterhjemmet i familien eller nettverket ditt, altså noen du kjenner fra før.
Barnevernstjenesten i kommunen der du bor vil alltid jobbe for å få til en god match mellom deg og fosterforeldrene. Det gjelder også hvis fosterhjemmet er utenfor familien og nettverket ditt.
Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem. Felles for alle fosterbarn er at foreldrene deres ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.
I alle aldre under 18
Barna som trenger fosterhjem er i alle aldre, men nesten ni av ti er i skolealder. Mange er tenåringer når de kommer til fosterhjemmet for første gang.
Fosterforeldrene samarbeider med barnevernstjenesten, familien til barnet og andre som barnet er i kontakt med (for eksempel skole og helsetjenesten). Målet er å sørge for at du som er fosterbarn trives og har det du trenger for å utvikle deg.
Barnevernstjenesten på besøk
I hver kommune er det en barnevernstjeneste. Alle som bor i et fosterhjem har en kontaktperson i barnevernstjenesten. Denne kontaktpersonen skal komme på besøk til deg og fosterfamilien så ofte som det er behov for, men minst fire ganger i året for å se om alt står bra til.
Hvis du er over 15 år, har bodd i et fosterhjem i to år og har det bra der, kan barnevernstjenesten sammen med deg og dine fosterforeldre bli enige om at det er nok å komme to ganger i året.
I tillegg til kontaktpersonen, har du også en egen tilsynsperson som kommer på besøk fire ganger i året for å finne ut hvordan du har det.
Les mer om fosterhjem hos Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Du har rett til å være med familien din
Selv om du bor i et fosterhjem, har du rett til å ha kontakt og samvær med foreldrene dine, eventuelle søsken og familien din.
Hvor mye kontakt og samvær du skal ha med dem skal ta utgangspunkt i ønskene og behovene dine. Desto eldre du er, jo større vekt bør de legge på meningene dine.
Det er barneverns- og helsenemnda (ved omsorgsovertakelser) eller barneverntjenesten og foreldrene dine (ved frivillige plasseringer) som til slutt bestemmer dette.
Når du fyller 18 år
Når du fyller 18 år og blir myndig, er det fremdeles mulig for deg å bo i fosterhjemmet. Du kan bo der inntil du fyller 25 år hvis du og fosterforeldrene ønsker dette. Da vil det være som et frivillig ettervernstiltak.
Overgangen til å bli 18 år og hva som skal skje med deg videre, skal planlegges mellom deg og kontaktperson i barnevernstjenesten god tid i forkant.
Les også:
Åpen

Åpen