Hopp til hovedinnholdet

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)
RÅD: Familieråd tar utgangspunkt i at det beste for barn og ungdom som har det vanskelig hjemme, er å få hjelp av noen i nettverket rundt dem.

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Offentlig og kvalitetssikret
Film om familieråd (bufdir.no)
RÅD: Familieråd tar utgangspunkt i at det beste for barn og ungdom som har det vanskelig hjemme, er å få hjelp av noen i nettverket rundt dem.

Filmen skal forklare hvordan et familieråd kan hjelpe deg og hvordan det foregår i praksis. Filmen tar utgangspunkt i hovedpersonen Mina, som med egne ord beskriver familierådet sitt. I filmen treffer vi familien hennes og de viktigste personene rundt henne, ikke minst hunden Kokkos, som spiller en viktig rolle i Minas liv. Filmen er spilt inn på flere språk, bl.a.

 

Hva er familieråd?

Familieråd tar utgangspunkt i at det beste for barn og ungdom som har det vanskelig hjemme, er å få hjelp av noen i nettverket rundt dem.

En nøytral koordinator kaller inn personer i nettverket rundt barnet til møter. På møtene er koordinator, saksbehandler fra barnevernet, en representant fra fosterhjemstjenesten, foreldre, barnets støtteperson og barnet selv til stede. I løpet av møtene legges situasjonen frem, og løsninger diskuteres.

FILM: Familieråd: hva er det?

 

Målet er at det nærmeste nettverket skal hjelpe

Målet er at familien og nettverket skal komme frem til en handlingsplan. Foreldreråd gir barnet muligheten til å få hjelp fra sine nærme. Barna får være med fra starten av og får snakke om hva som er viktig for dem.

 

FILM: Familieråd: om å grue seg

Hvordan foregår et familieråd?

Familieråd er et møte mellom familiens private nettverk og offentlige instanser. Møtet forberedes, ledes og gjennomføres ut i fra en spesiell struktur og målsetting. En koordinator, som ikke arbeider i barnevernet til daglig, hjelper familien med å finne fram til hvem som skal inviteres og hva som er deres oppgaver og ansvar.

 

Et familieråd kan brukes i ulike type barnevernsaker og for barn i alle aldersgrupper.

Målet med et familieråd er å drøfte seg fram til en plan som skal bedre barnets livssituasjon. Det er vanligvis den kommunale barneverntjenesten som foreslår for familier å gjennomføre et familieråd, mens enkelte ganger kontakter familien selv barneverntjenesten med ønske om å avholde et familieråd.

Forberedelsene til et familieråd tar ca. 4-6 uker. En koordinator hjelper familien med både planleggingen og gjennomføringen av møtet. Et familieråd skal ha søkelys på barnet, derfor deltar de fleste barn i et familieråd. Voksne skal legge til rette for barns deltakelse når familieråd gjennomføres. Selve familierådmøtet avholdes på et nøytralt sted, som for eksempel barnehager og grendehus.

 

Møtet er delt i følgende tre deler:

  1. Slekt, venner, offentlige personer, inklusive koordinator og saksbehandler, deltar i første del av møtet. Koordinator er møteleder. Målsettingen er at familien skal få relevant informasjon fra de offentlige instansene.

  2. Familien diskuterer seg fram til en plan som skal bedre barnets situasjon. Ingen offentlige personer deltar i diskusjonen, heller ikke saksbehandler og koordinator.
  3. Når familien er klar til å presentere sin plan, inviteres saksbehandler og koordinator inn igjen på arenaen. Koordinator er møteleder når planen diskuteres. Barneverntjenesten tar stilling til de forslag fra familien som forutsetter barnevernvedtak.

I de aller fleste tilfellene kommer man fram til en plan som skal følges opp av både barneverntjenesten og familien. Det som man er blitt enig om evalueres vanligvis med et eller flere oppfølgende familieråd. Et oppfølgende familieråd følger vanligvis samme struktur og inneholder de samme tre delene. Ofte vil den samme koordinator hjelpe familien med planlegging og gjennomføring av oppfølgende familieråd.

I flere saker har møtene endt med at familiemedlemmer eller andre

fra barnets nettverk stiller opp som fosterhjem.

 

FILM: Familieråd: om å være med

 

EKSEMPEL på familieråd

Jente på 16 år hadde bodd i fosterhjem hos tante og onkel i tre år. Tante og onkel meldte til barneverntjenesten at de ikke lenger kunne være fosterhjem, men at de ønsket å ha kontakt med jenta videre. Jenta hadde jevnlig kontakt med far, men liten kontakt med mor. Biologiske foreldre var i konflikt med hverandre.

Barneverntjenesten innkalte biologiske foreldre og jenta til et møte, og far og datter kom. Det ble bestemt å avholde et familieråd knyttet til jentas situasjon. Jenta ønsket å flytte på hybel sammen med sin kjæreste, og dette var biologisk mor enig i. Spørsmål til familieråd ble utarbeidet i samarbeid med jenta.

Det deltok mange fra jentas nettverk på familierådet, både tidligere fosterforeldre og biologiske foreldre. Familien foreslo i sin plan at jenta kunne flytte på hybel, men uten å bli samboer. De foreslo at tante, far og en nabo skulle ha et særlig oppfølgingsansvar for jenta. Dette sa jenta seg enig i. Jenta ønsket også fortsatt bistand av barneverntjenesten og tiltakene ble fulgt opp ved oppfølgende familieråd.

 

ANIMASJONSFILM

Det er i tillegg laget en egen animasjonsfilm myntet på foreldre, familie og nettverk.

 

Kilde: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
ffff
1
30.03.2018 21:28:34
30.03.2018 21:26:34 HVORDAN VAR 15 ÅRINGEN A NORMIES??? HAHAHAHAHA "VIL BEST FOR BARNET" HAHAHAHAHAHAHAHAH FY FAEN JEG HATER DERE ALLE REEEEEEEEEEEE
lightbulk
0
10.03.2015 00:16:41
hi jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det, men mamma blir ofte sint og når hun blir sint sier hun ting. jeg kommer fra et annet land og har sosial angst. jeg vil ikke bli tatt fra mamma.
Somaya
1
11.06.2014 17:28:15
Hei faren min tvinger meg til å ha på hijab,mens jeg ikke vil det i det helle tatt hva skal jeg gjøre?
Jeg er 11 år.og at hvis jeg sier til han at jeg vil ikke ta på den så blir han kjempe sur. (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
MollyTorsvik
0
14.09.2013 12:56:04
hei jeg har et kjempe problem med mest mamma for hun er mest alltid sur og frekk mot oss pappa og brødene mine og meg og for hun er alltid sint og sur også bande hun ord av og til også jeg blir bare sint og bandet ord til mamma også vist du hade kjeftet på meg så veldig fert og noe ganger av og til slå hun meg eller dyttet meg ut så hade jeg slått henne og dyttet henne tilbake for det ingen som får lov til og gjøre dette mot meg forde mamma min er et heks og hun har alltid vært sur og sinte person som finst til vi hva små barn og da vi voksen også og når i år også jeg hade et forferdelig mor det jeg har hatt men pappa men han hva ikke så veldig ille men han er av og til streng og skuffet over meg det jeg har gjort ting som jeg ikke skulle har gjort og jeg pleier og være hjemme ofter nesten hverdag forde jeg har ingen skole og går på mer forde jeg var helt ferdig på barne skole i 2007 og jeg begynte på videre gående skole i 2007 etter da jeg hva ferdig på barne skole i tveiterås skole så begynte jeg i laksevåg videreående skole i 2012 også i år begynte jeg på høyegården dagsenter i janurar 2013 og det er aktiviteter job og sandeting så tjenner jeg penger nesten hver fredag av lønn penger også jeg er mest hjeme ofter fra jobb da jeg kommer hjem fra høyegården dagsenter og da det er nydelig sol om gang i dag hver så hade jeg veldig lyst og gå et tur ut og noe sandt men jeg får desverre ikke lov av mamma og pappa forde det er alltid så begymret og redd for meg og derfor er jeg mest ofter in i huse på grønn av mamma min for hun la aldri meg for gå tur på egen hånd og ikke tur i byen på egen hånd for hun er alltid vakter etter meg helle tiden forde hun er rar mor det jeg hade også mamma pleier og krangler mest pappa min forde hun er veldig sjuk i huer at da jeg skulle søker etter et tankter doktor et legge for henne men pappa ville ikke la meg får skaffe til mamma min for jeg er så lei og har et sinter mamma person som finst i resten av året for jeg hade lyst og skaffe henne et legge eller så må hun forsvinner i familien vår for alltid for jeg orker bare ikke og har mamma min mer for hun er alltid så slem og elendig mor det jeg hade og derfor trenger jeg et hjelp av noe fra denne siden for jeg trenger et nødtevasjon her for familien min umilderbatt være så snill og hjelp meg med familien min når (red: du kan skrive inn tilmoss på ung,no/og få svar)
Hmmmm
0
23.11.2013 09:22:47
Ikke skriv inn hele navnet ditt, det er ikke sikkert det er så lurt.
mari
2
22.03.2013 18:47:40
Har skolen rett til å kontakte barnevernet vis de er bekymret, selv om jeg nekter de å gjøre det ?
lise 97
2
30.01.2013 12:30:18
Pappa slår meg hjemme, bare hvis jeg er litt frekk i munnen, eller ikke hører etter.. etterpå tar han det som at det ikke var og slå, og sier, nei jeg har ikke slått deg, det der var ikke og slå.. og unnskylder seg med at jeg ikke hørte etter. Foreldre skal ikke slå barna uansett, og når jeg prøver fortelle dem at jeg ikke føler meg trygg, blir de bare sure og mener jeg overdriver, jeg gjør ikke det. Jeg sitter her på gråten, og skulle såå gjerne ønske vi kunne endre ting her hjemme :( noen råd? vær så snill!!! (red: Du skal ikke bli slått, det er ulovlig å slå barn. Skriv inn til ung.no/oss og få hjelp og råd)
Boo
0
23.02.2015 22:49:27
Det samme med meg jeg blir slått her hjemme også (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
JULIE
1
29.01.2013 10:24:56
Kul vidio jeg sier takk for råd
Rompe flompe
3
13.11.2012 13:41:16
Jeg har masse problemer hjemme, jeg blir slått, dyttet, sparket og kalt stygge ting. I går dyttet pappa meg ned trappa og jeg har blåmerker over hele meg. Jeg vil bort fra familien min! Er det ingen måte jeg kan flytte for meg selv i en alder av 15? Jeg vet jeg kunne klart meg veldig bra! Jeg har tatt vare på meg selv siden jeg var 9 år og mamma døde. Jeg hadde klart meg mye bedre uten misshandlingen til faren min... ( du kan skrive inn til ung.no på www.ung.no/admin eller ringe alarmtelefonen nå, tlf: 116111. Det er mange som kan hjelpe deg,ikke vær redd for å be om hjelp!)
Henrik
4
02.09.2012 16:52:01
Jeg prøvde dette med familien, det funket ikke, jeg om mamma har blitt uvenner og jeg blir forvirret, jeg får IKKE vite om hva som blir bestemt ovenfor meg. Jeg kan ikke vere med venner og det er alt på grunn av Barne-Vernet. Faen assa! Hælvete! Jeg har aldri lyst til å være med mamma og jeg blir kalt stygge ting fordi mamma er sur på meg. Barnevernet har gjort det helt forjævelig for meg-.
skoleklase 6d
0
30.08.2012 08:51:46
den fillmen var bra vofer lager ikke ung.no mer sånt
katta i natta
0
25.02.2012 09:07:24
så bra det ordnet seg :-)
en snil jente
1
23.02.2012 10:30:02
oh fra begynnelse jeg hater så mye barnevern. men var litt enig at barnvern kan ta barna fra den familie som slår. men jeg tenkte fra en side de tar også fra andre uten grunn. men her jeg så video. da det viser ikke son. de tar ikke uten grunn. bare vil løse problemer. det er bra.
lisa
0
18.02.2012 20:38:10
kjempeflott informerende film ! passer godt til både barn og ungdom synes jeg :D
Jente
1
18.02.2012 12:37:19
Kjempebra video :) En ting jeg lurer på som jeg gjerne vil ha deres mening om: Moren min prøver å bedre forholdet vårt etter flere år der vi nesten aldri har funnet på noe sammen. Hun har gjort mye for meg. Betalt treninger, kommet på foreldremøter og funnet på noe med meg et par ganger i året maks. Før prøvde jeg å bedre forholdet vårt da hun ikke var så engasjert i det for å si det sånn. Hun har alltid prøvd å være en god mor allikevel. Jeg føler det er feil å være en god datter for henne. Er jeg veldig egistisk og slem? Si din mening, for jeg vet ikke svaret. Jeg vil bare fortelle at jeg ikke har det så bra for tiden, noe som jeg holder skjult for alle på jorden inkl. familien. (Red. husk at du alltid kan stille spørsmål og få svar og hjelp på ung.no/oss)
Victoria
2
17.02.2012 17:49:30
Så bra video :-)

Spørsmål og svar

Hei, mamma og pappa har sex over alt hele tiden, også om jeg er der...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg skjønner at det kan være veldig ubehagelig å oppdage at foreldrene dine har sex. Det er noe all...
Jeg har blitt voldtatt og gravid.
Hei kjære deg! Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og hva du har vært gjennom. Jeg forstår at det er m...
Mamma blir lett sint og irritert. Kan jeg gjøre noe?
Hei jente (13) Så fint du tar kontakt med oss, når ting er vanskelig og vrient i livet ditt. Det finnes flere råd som kan hjelpe deg, men du kan o...
Hvorfor har vi rutiner og regler?
Hei jente, 13 år. Takk for at du skriver til oss.Jeg kan forstå at du lurer på hva vitsen er med rutiner og regler. Slik jeg tenker handler det at...
Jente 13 ønsker å bli adoptert vekk fra en vanskelig familie
Hei Ut ifra det du beskriver over, så virker det som du over tid har en opplevelse av at foreldrene dine forskjellsbehandler og krever mye av deg. V...
Jeg ønsker å slutte å bruke hijab, men mamma sier NEI.
Hei Du er 15 år og kan velge fritt om du vil bruke hijab eller ikke. Forstår at det er vanskelig å ta den av når moren din truer deg. Prøv å s...
Føler meg uvel, svimer av og blacker ut
Hei Tusen takk for at du valgte å skrive til oss om dette. Det er bra at du tør å dele historien din, vold og trusler hjemme er det mange som ikke...
Pappa sa at jeg er så feit å at jeg må slanke meg å snakket dritt om meg
Hei   Du har tatt kontakt med Ung.no hvor du forteller at du sliter med overvekt og at du blir mobbet for dette av både foreldre og søsken.   ...
Min lillesøster på 13 slår vår minste søster på 7 år veldig ofte. Hun slår til tårene renner og får ekstremt vondt. Mamma har prøvd å snakke med henne, men hun blir bare verre. Hva kan jeg gjøre?
Hei jente 16 år! Så fint at du skriver til oss! Det du opplever med søsteren din er ikke bra, og jeg skjønner at du er fortvilet. Det at moren ...
Jeg har et pågående problem med min bror. Han er ett år yngre enn meg og har lenge vært avhengig av dataspill. Nå har han ingen venner og har begynt å ruse seg.
Hei jente 20 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvor fortvilet du og familien er over lillebroren din som strever med livet...
Mor sier stygge ting når hun er sint, er det normalt? 
Hei jente 13 år   Det er fint at du skriver til oss. Det er et viktig spørsmål du har, om det er normalt at foreldre kaller barna sine stygge ti...
Skal jeg prøve å få meg en støttekontakt?
Hei Så fint du skriver til oss når du har spørsmål. Jeg forstår at du kan savne hjem og tenke at det er bedre der enn å bo alene. Nå skriver d...
Jeg har det dårlig hjemme, hvordan få hjelp til å starte et nytt liv?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er leit å høre hvordan du har det i familien din og hvordan du føler deg. Jeg er glad for at du skriver t...
Jeg er lei av å se min mor lide og å føle at jeg hele tiden må prøve...
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du blir lei! Det er lov å kjenne ...
Mamma og jeg krangler så ofte, og jeg ønsker å dø.
Kjære jente 17 år Så trist å lese hvordan du har det. Jeg forstår at du har det ordentlig vanskelig og kjenner deg fortvilet over hvordan du og ...
Hvordan skal jeg si unnskyld til mamma?
Hei Her er det nok best å bare være helt ærlig. Selv om du synes det høres dumt ut eller kan bli ukomfortabelt, er nok sannheten det eneste som k...
Jeg har fått veldig lang husarrest for å lyve om å ha gått på fest. Hva kan jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du syns dette er urettferdig! Hvis du føler du må lyve for å få levd det livet du v...
Skal jeg være ærlig med foreldrene mine når det gjelder alkohol?
Hei! Jeg forstår det sånn at du har en avtale med foreldrene dine om at de skal betale for lappen for deg, om du ikke drikker før du er 18 år. Du...
Jeg vil ikke ha katten min lenger. Hva skal jeg gjøre?
Hei! Jeg forstår det sånn at du har en katt som du nå hater, og som du har lyst til å bli kvitt. Moren din sier at du vil bli vant til den, men d...
Har mamma lov til å være frekk mot meg?
Hei Du forteller at du har vært utsatt for frekke og sårende kommentarer fra moren din i mange år. Det er ikke greit og heller ikke lov av moren d...
Se alle