Midler som skal gjøre deg tynnere, sterkere og smartere

Mange produkter lover deg mindre trøtthet, større muskler, og bedre prestasjoner. Men disse midlene har også skadelige effekter på kroppen din.

Sliten gutt (Unsplash)
USIKKERT: Det kan være vanskelig å vite om et produkt som lover deg mer energi og krefter er trygt. Foto: Unsplash

Føler du at du sliter med å få større muskler? Eller føler du at du har lite energi når du spiller, er på trening eller på skolen? Da er du ikke alene.

Dette er et problem for så mange, at det finnes haugevis med prestasjonsfremmende produkter som lover at de skal kunne hjelpe deg med å bli den beste versjonen av deg selv. Men hvordan kan disse midlene egentlig love dette?

Produkter som lover mer energi

Mange har sikkert hørt om pulver eller drikke man kan innta før trening som skal gi mer energi. Disse produktene inneholder som regel koffein (som også finnes i kaffe), eller andre stimulerende midler.

Disse midlene blokkerer trøtthetsreseptorene i hjernen, eller øker produksjonen av adrenalin. Begge disse effektene gir en følelse av å være mer våken, og derfor er det ikke rart at noen anbefaler de videre - det funker jo faktisk! Men veldig raskt vil hjernen bli mer tolerant til slike midler, og ikke la seg lure.

Midlene som ga deg mye energi før, vil ikke lenger funke i samme dose. Du kan til og med ha vanskeligheter med å føle deg energisk helt av deg selv, og tilbringe mesteparten av dagen liggende med hodet på pulten.

Slanke- og muskelmidler

Slankemidler og muskeloppbyggende midler kan også påvirke kroppen på en negativ måte.

Det er vanskelig å ta tabletter (som f.eks. steroider eller SARM) for å bygge muskler uten at det påvirker hjertet, som også er en muskel. Eller å ta et middel som øker fettforbrenningen, da disse blant annet kan øke kroppstemperaturen eller forstyrre hjerterytmen så mye at det kan være skadelig, i verste fall dødelig.

Mange vet ikke hvor helseskadelig slike midler egentlig kan være, fordi det ofte markedsføres som trygt og effektivt.

Sunne løsninger finnes ikke i pulver- eller pilleform

Det er ganske mange som sliter med læring, tap av muskelmasse på grunn av sykdom og problemer med fedme og overvekt. Det er en grunn til at disse personene ikke allerede har medisiner som kan hjelpe mot problemene.

Sunne og gode løsninger finnes ikke i pulver eller pilleform. Midler som får deg til å føle deg mer energisk, muskuløs eller glad endrer kroppens naturlige måte å være på.

Da bør man også tenke på hva slags kropp og hode man sitter igjen med etter at disse midlene har hatt sin effekt.

Er det trygt?

Det kan være vanskelig å vite om et produkt er trygt, om det er lovlig og hva det inneholder, når man samtidig er desperat etter å bli tynnere, sterkere og smartere.

Du kan chatte, ringe eller sende mail til Dopingkontakten, for å snakke om ting du lurer på, eller bekymringer du har rundt doping. Du er helt anonym når du tar kontakt med Dopingtjenesten, du trenger altså ikke å si hvem du er.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no i samarbeid med Antidoping Norge.

Sist oppdatert: 18.06.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Sliten gutt (Unsplash)
USIKKERT: Det kan være vanskelig å vite om et produkt som lover deg mer energi og krefter er trygt. Foto: Unsplash

Fakta

Mange har hørt om midler som som gjør deg slankere, sterkere eller mer våken og konsentrert. I denne artikkelen kan du lese om nettopp dette.

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no