Er det lov å gå med og eie kniv?

Hva skjer hvis politiet finner ut at du går med kniv på deg? Har du lov til å bestille kniver på nettet?

Sist oppdatert: 11.10.2022 Av: Redaksjonen ung.no, i samarbeid med jurist

Illustrasjon av en person med kniv i lomma.
FORBUDT: Å gå med kniv i lomma er forbudt. Straffen kan være bot eller fengsel i inntil ett år. Illustrasjon: ung.no/ Endre Hesthagen

Her på ung.no får vi mange spørsmål om hva loven sier om å gå med, importere eller eie kniver. I denne artikkelen finner du svarene på de fleste av dem.

Å gå med kniv i lomma eller sekken

Hvis du går med kniv i lomma eller i sekken, kan det hende du bryter loven. Den sier at det er forbudt å gå rundt offentlig med kniv eller andre skarpe redskaper som kan skade andre.

Hvis politiet ransaker deg og finner en kniv, risikerer du å bli straffet med bot eller fengsel i opptil ett år.

Det er viktig å være klar over at det også er straffbart å gå rundt med kniv for å beskytte deg selv fordi du føler deg utrygg.

Forbudet gjelder ikke hvis du trenger kniv til å utføre jobben din, friluftsliv eller andre vanlige oppgaver der du er nødt til å bruke kniv (såkalte «aktverdige formål»).

Å gå med kniv som en del av en bunad eller samekofte på spesielle dager, vil regnes som et slikt «aktverdig formål».

Er det lov å kjøpe og eie kniver?

Knivtyper (for eksempel spring-, stillett- og batangakniver) som blir ansett som voldsprodukter, er forbudt å kjøpe og importere fra utlandet.

De er også ulovlige å eie, selv om du bare har dem hjemme og aldri tar dem med ut. Hvis du prøver å importere en knivtype som er ulovlig, vil pakken kunne bli stoppet i tollen.

Tollen kan også anmelde det til politiet, slik at du kan risikere å bli straffet med bot eller fengsel i opptil tre måneder.

Du kan lese om hvilke våpen som er lov å importere til Norge på toll.no. Der finner du også informasjon om hvilke våpen du trenger tillatelse fra politiet for å kunne kjøpe.

Våpenloven er politiets regelverk, så ta kontakt med ditt lokale politidistrikt hvis du er i tvil om en bestemt kniv er lovlig eller ikke.

Er det lov å eie treningskniver?

Treningskniver som ikke er skarpe og ikke er egnet til å skade noen er lovlige å kjøpe og eie. Men hvis du har en treningskniv, bør du likevel være forsiktig med å gå med denne på offentlige steder.

Det er fordi politiet eller andre kan reagere på dette, fordi det kan oppleves som skremmende og fort forveksles med en ekte kniv som kan skade andre.

Illustrasjon av en person med kniv i lomma.
FORBUDT: Å gå med kniv i lomma er forbudt. Straffen kan være bot eller fengsel i inntil ett år. Illustrasjon: ung.no/ Endre Hesthagen

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?