Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

A-Å

Slik planlegger du daten din

Kinodate (colourbox.com)

En date trenger ikke å være komplisert. Her får du en rekke tips til aktiviteter dere kan gjøre og steder å dra på date.

Kinodate (colourbox.com)

På første date er du kanskje spesielt bekymret for at det skal bli pinlig stillhet og at kjemien ikke skal stemme. Da kan det være lurt i utgangspunktet å holde daten ganske kort. Hvis det viser seg at dere har god kjemi og har mye å snakke om, kan dere dra videre og gjøre noe annet etterpå.

Se også artikkelen "Hva skal vi snakke om?" for tips til samtaleemner!

Den åpenbare: Gå på kino

Mange velger å invitere på kino første date. Det kan være veldig hyggelig, og man får kanskje muligheten til å holde rundt hverandre eller holde i hender.

Minuset er at man sitter i en mørk kinosal og får verken sett hverandre eller snakket med hverandre på et par timer. Dette kan være greit å gjøre hvis man er redd for pinlig stillhet og er usikker på hva man skal snakke om. Det kan kombineres med å møtes på café før kinoen, slik at man også får mulighet til å snakke litt sammen.

Café-date eller middag

Et annet alternativ er å møtes på café for en kaffe eller lunsj. Hvis dere begge er over 18 er et alternativ å gå på en pub for å ta en øl eller et glass vin. Da får dere muligheten til å bli godt kjent og dere får snakket sammen. Hvis du vil slå på stortromma kan du invitere til middag på restaurant.

Å sitte på café, restaurant eller pub sammen i flere timer setter derimot store krav til samtalen. Hvis det ikke oppstår noe kjemi kan det fort bli pinlig å sitte der, og det kan føles som en anstrengelse å finne på noe å snakke om. Derfor kan det lønne seg å holde det kort – selv om dere liker hverandre kan første daten bli litt anstrengt. Det positive er at du virkelig får muligheten til å finne ut masse om vedkommende og om du tror dere passer sammen. Mange caféer tilbyr også utlån av spill!

Invitere hjem

Hvis du kjenner personen fra før av, eller hvis dette er andre eller tredje daten deres, så kan det være hyggelig å invitere hjem til seg selv. Hva med at du steller i stand middag, eller at dere lager middag sammen? Dere kan finne fram til nye og spennende oppskrifter sammen og snakke sammen mens dere lager mat. Disk opp med en god dessert og sett på en film eller finn fram et spill.

Hvis dette er noen du ikke kjenner noe særlig og dette er første daten så kan det nok for mange virke litt for intimt å bli invitert hjem så tidlig. Hjemme har dere også færre muligheter til å avslutte daten om dere ikke synes det går så bra.

Felles interesser?

Har dere noen felles interesser? Da kan dere prøve å planlegge daten ut ifra dette. Hva med å dra for å se en basketballkamp eller en fotballkamp? Eller gå på en konsert eller et stand-up show? Det er veldig gøy å kunne oppleve noe sammen, le sammen og bli engasjert sammen, og det bidrar til at ered husker daten i lang tid fremover!

Gjør noe aktivt sammen!

Det er mye lettere å føre en samtale på daten når dere gjør noe aktivt. Man fjerner litt av presset og det er lettere å slappe av! Dere kan gjøre det så enkelt som at dere går en tur sammen – enten å rusle rundt i byen, gå en tur i skogen, ta seg en skitur på vinteren eller dra på en fjelltur sammen. Da går praten mye lettere, og dere opplever noe samtidig.

Det kan også være gøy å prøve ut noe helt nytt sammen. Her er en rekke forslag til aktiviteter:

  • Klatring ute eller på et klatresenter
  • Spille tennis eller squash
  • Ta en løpetur sammen
  • Gå på topptur
  • Dra på sykkeltur
  • Spille golf
  • Dra på ridetur

Du kan prøve å finne ut hva den du skal på date med interesserer seg for eller har som hobby. Kanskje kan du være med å prøve det ut? Eller hva med å ta med daten din på noe du liker å gjøre, og la han/henne bli kjent med deg på den måten?

Leking og latter

Hva med å utfordre deres lekne sider? Inviter med på en runde med bowling eller go-kart, eller dra et sted for å spille biljard, shuffleboard eller bordtennis. Hvis været tillater det; hva med å tilbringe dagen på tivoli? Eller dra på et badeland? Avhengig av interesser kan dere dra på karaoke om kvelden, gå for å danse eller melde dere på et dansekurs eller andre typer kurs.

Ta daten med deg ut!

En fin sommerdag kan dere ta dere en båttur, stå på vannski eller kjøre vannscooter hvis det er mulig. Dere kan tilbringe dagen på stranda og bade eller dra et annet idyllisk sted. Hvis dere vil finne på noe rolig ute kan du invitere på en piknik eller lage bål og grille pølser. Det kan være lurt å ta med noe dere kan gjøre etter dere har spist, som badminton eller bare en ball.

Hvis begge liker slike ting kan dere dra på fisketur til et vann, fiske fra båt eller bare ta turen til en fin brygge eller berg.

Lokale aktiviteter eller attraksjoner

Finn ut hva slags aktiviteter som tilbys i nærområdet ditt, og følg med på hva slags arrangementer som skal holdes fremover. For en litt annerledes date kan du ta han/henne med deg i en dyrepark eller på et teknisk eller naturhistorisk museum/senter. Det kan være morsomt å lære noe sammen, spesielt hvis dere har litt like interesser! Det gir også en masse å prate om mens man er der. Det kan være mye morsomt som skjer i nærområdet hvis du bare leter litt!

Trenger ikke være dyrt

Det er viktig å huske på at det ikke trenger å være verken komplisert eller dyrt! Dere kan gjøre noe helt enkelt, og det vil likevel bli hyggelig dersom kjemien stemmer. Det går også an å vente med de helt store planene for daten til dere er på andre eller tredje date. Det viktigste er at dere får blitt kjent med hverandre og sett om dere kunne tenke dere å være mer sammen. Det er heller ingenting i veien for å være sammen med flere når dere skal være sammen for første gang.

 

Hva liker du å gjøre når du er på date? Har du noen erfaringer fra ulike dater? Gi tips til andre i kommentarfeltet! Lykke til med planleggingen!

Skrevet av:
Ungdomsredaksjonen
Sist oppdatert:
08.10.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
FOLK KALLER OSS GOALS, JEG VET IKKE ...
0
02.06.2017 17:40:03
Jeg er ei jente på 15 år som kommer fra en liten by i Ringsaker. Bestevennen min er gutt, vi har kjent hverandre kjempe lenge. Vi traff hverandre gjennom at min venninne hadde skaffa seg datingappen yellow på kødd, og etter litt bestemte de seg for å møtes. Jeg ble jo selvfølgelig med, siden hun var overbevist om at det var en på 50 som var ute etter å voldta henne siden denne gutten virket så fin. Å møte han endte med at hun bare stirret og jeg og han ble gode venner. Vi fortsatte å treffe hverandre, og ble etterhvert bestevenner! Men for litt siden kom det frem at han er forelsket, noe han har vært i år nå. Sakte men sikkert fikk jeg følelser for han. Så forrige gang vi møtes var i på stranda ganske seint, så det var litt mørkt, bare oss. Jeg innrømte at jeg likte han også, og av glede så kyssa han meg.. Videre den kvelden gikk vi rundt i vannet, kyssa på hverandre, små klinte også løfta vi hverandre.. Eller det vil si, han løfta meg. Alle venna våre sier vi er perfekte for hverandre, goals og meant to be ...Vi er skikkelig in love med hverandre, men vi er bestevenner .... Bør vi bli sammen, eller burde vi sette vennskapet først?
Proffen
0
03.11.2017 22:30:19
Hvis begge liker hverandre så kan vel dere bli sammen hvis det passer for dere

Spørsmål og svar

Har lyst til å miste jomfrudommen, redd for hva hun skal si og at jeg er 16
Hei gutt 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Etter loven, som du korrekt siterer, kan ikke en som er 16 år ha sex med en som er under 16 år. M...
Sjenert jente 15 år. Ønsker å møte gutt. Usikker på hvor de skal møtes. 
Hei jente 15 år Du forteller at mange av de populære guttene har lagt deg til på Snapchat. Du blir usikker på hvor du kan treffe dem, det er to g...
Vil finne på flere ting med kjæresten min. Hva kan vi gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss. Jeg skjønner at du gjerne vil finne på andre ting med kjæresten din også. Jeg tenker at den god idé kan vær...
Er han bare ute etter sex?
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 20 år! Det er ikke så lett å vite hva noen ønsker ut av det å invitere en annen på noe. Jeg k...
Hvordan tar jeg mer kontakt med kjæresten?
Hei Først vil jeg bare si at det ikke kun er din skyld at dere ikke møtes så mye. Det er også hans ansvar å ta initiativ. Derfor synes jeg ikke ...
Er det uvanlig å ha sex på tredje date?
Hei jente 19 år. Takk for at du skrev til ung.no Jeg har lett i forskjellige databaser, men finner ikke noe forskning på akkurat det med antall da...
Jeg er ikke bra nok for noen og ingen vil treffe meg
Hei! Jeg skjønner at det føles helt håpløst, men det er vanlig å feile noen ganger før man møter noen man kan være sammen med. Det skal jo tr...
Hvilke feil pleier gutter å gjøre når de er ny med dating? 
Hei Hvis du har lest de fleste feilene tror jeg du er mer informert en meg. Har ikke hørt at gutter pleier å gjøre så mange feil når de er nye m...
Usikker på å møte en gutt...
Hei Noe av grunnen til at du vil møte han er nok fordi du, som du sier selv, liker han. Med slike følelser kommer ofte også nervøsitet. Dette kan...
Bør jeg fortelle en eventuell partner at jeg er jomfru?
Hei Takk for spørsmålene! 1) Det varierer veldig fra person til person om man ønsker å fortelle om sin seksuelle historie før man har sex med n...
Hvordan kan jeg vite om han er forelsket i meg?
Hei Takk for spørsmålet! Ut fra det du skriver virker det som om dere allerede har fått god kontakt. Det at dere både har vært på café og kin...
Ønsker tips til hva vi kan gjøre på vår første date.
Hei jente 16 år.Takk for ditt spørsmål til ung.no. Å gå på date første gang er både spennende, skummelt og deilig på en gang, og jeg forstår...
Hva bør jeg utdanne meg som, og hvordan kan jeg bli bedre på dating?
Hei Så spennede at du leter etter utenomjordisk liv! Det er jammen ikke en lett oppgave.Det er flere studieretninger som kan være aktuelle for pros...
Hvor kan jeg treffe andre som meg?
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg kan dessverre ikke gi noe konkret svar på hvor du kan møte andre som deg. Et tips kan likevel være å anv...
Hvordan gå frem på date
Hei Det er ikke rart at du er litt stresset. Sannheten er at du ikke må tenke på så mye på hva som er riktig å gjøre og hva som ikke er riktig....
Jeg og kjæresten min har hatt sex. Men jeg føler ikke alltid for det.
Hei jente 17 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er svært viktig at du vet at det er du selv som bestemmer om du vil ha sex eller ikke. Hv...
Hva kan man finne på med kjæresten på en øde øy?
Hei Her gjelder det bare å være kreativ. I og med at dere bor på en øy vil det jo klart være litt begrenset når det gjelder cafeer, restaurante...
Jeg ønsker å ta det neste skrittet i forholdet til kjæresten min.
Hei Takk for at du skriver til oss.Jeg skjønner at du bekymrer deg for mye av dette, og at det gjør det vanskelig for deg å ta det neste skrittet ...
Er det dumt å date når man bor hjemme?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er absolutt ikke dumt å date selv om du bor hjemme. Ikke la situasjonen din stoppe deg i å date jenter. De...
Hvordan få henne til å like meg bedre?
Hei Så fint at du er ansvarlig overfor forholdet og henne. Den seksuelle lavalder i Norge er 16 år. Når det gjelder forhold er det ingen fastsatt ...
Se alle