Slik planlegger du daten din

En date trenger ikke å være komplisert. Ungdomsredaksjonen har samlet mange tips til aktiviteter dere kan gjøre, og steder du og crushet kan dra til.

Sist oppdatert: 16.02.2020 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Tenåringspar som har det gøy med å spille foosball.
GJØR NOE GØY: Enkle aktiviteter som bowling, arkadespill, minigolf og lignende gir dere både noe å gjøre og snakke om. (Foto: Mikhail Nilov/Pexels)

På første date er du kanskje spesielt bekymret for at det skal bli pinlig stillhet og at kjemien ikke skal stemme. Da kan det være lurt å holde daten ganske kort som et utgangspunkt.

Hvis det viser seg at dere har god kjemi og har mye å snakke om, kan dere dra videre og gjøre noe annet etterpå.

Den klassiske kinodaten

Mange velger å invitere på kino første date. Det kan være veldig hyggelig, og dere får kanskje muligheten til å holde rundt hverandre eller holde hender.

Minuset er at dere sitter i en mørk kinosal og får verken sett hverandre eller snakket med hverandre på et par timer. Dette kan være greit å gjøre hvis du er redd for pinlig stillhet og er usikker på hva dere skal snakke om. Det kan kombineres med å møtes på café før kinoen, slik at dere også får mulighet til å snakke litt sammen.

Inviter på kafé-date eller middag

Et annet alternativ er å møtes på kafé for en kaffe eller lunsj. Hvis dere begge er over 18, er et alternativ å gå på en pub for å ta en øl eller et glass vin. Da får dere muligheten til å bli godt kjent og dere får snakket sammen. Hvis du vil slå på stortromma, kan du invitere til middag på restaurant.

Å sitte på café, restaurant eller pub sammen i flere timer setter derimot store krav til samtalen. Hvis det ikke oppstår noe kjemi kan det fort bli pinlig å sitte der, og det kan føles som en anstrengelse å finne på noe å snakke om.

Derfor kan det lønne seg å holde det kort – selv om dere liker hverandre kan første daten bli litt anstrengt. Det positive er at du virkelig får muligheten til å finne ut masse om vedkommende og om du tror dere passer sammen. Mange kaféer tilbyr også utlån av spill.

Inviter daten med hjem

Hvis du kjenner personen fra før av, eller hvis dette er andre eller tredje daten deres, kan det være hyggelig å invitere hjem til seg selv. Hva med at du lager middag, eller at dere lager middag sammen?

Dere kan finne fram til nye og spennende oppskrifter sammen og snakke sammen mens dere lager mat. Disk opp med en god dessert og sett på en film eller finn fram et spill.

Hvis dette er noen du ikke kjenner noe særlig, og dette er første daten, kan det nok for mange virke litt for intimt å bli invitert hjem så tidlig. Hjemme har dere også færre muligheter til å avslutte daten om dere ikke synes det går så bra.

Planlegg daten etter felles interesser

Har dere noen felles interesser? Da kan dere prøve å planlegge daten ut fra dette. Hva med å dra for å se en basketballkamp eller en fotballkamp? Eller gå på en konsert eller et stand-up show? Det er veldig gøy å kunne oppleve noe sammen, le sammen og bli engasjert sammen, og det bidrar til at dere husker daten i lang tid fremover.

Utfordre hverandre med spill og moro

Hva med å utfordre deres lekne sider? Inviter med på en runde med bowling eller go-kart, eller dra et sted for å spille biljard, shuffleboard eller bordtennis.

Hvis været tillater det; hva med å tilbringe dagen på tivoli? Eller dra på et badeland? Avhengig av interesser kan dere dra på karaoke om kvelden, gå for å danse eller melde dere på et dansekurs eller andre typer kurs.

Gjør noe aktivt sammen

Det er mye lettere å føre en samtale på daten når dere gjør noe aktivt. Det fjerner litt av presset og gjør det lettere å slappe av. Dere kan gjøre det så enkelt som at dere går en tur sammen – enten å rusle rundt i byen, gå en tur i skogen, ta seg en skitur på vinteren eller dra på en fjelltur sammen. Da går praten mye lettere, og dere opplever noe samtidig.

Det kan også være gøy å prøve ut noe helt nytt sammen. Her er en rekke forslag til aktiviteter:

  • Klatring ute eller på et klatresenter
  • Spille tennis eller squash
  • Ta en løpetur sammen
  • Gå på topptur
  • Dra på sykkeltur
  • Spille golf
  • Dra på ridetur

Du kan prøve å finne ut hva den du skal på date med interesserer seg for eller har som hobby. Kanskje kan du være med å prøve det ut? Eller hva med å ta med daten din på noe du liker å gjøre, og la han/henne bli kjent med deg på den måten?

Ta daten med deg ut i naturen

En fin sommerdag kan dere ta dere en båttur, stå på vannski eller kjøre vannscooter hvis det er mulig. Dere kan tilbringe dagen på stranda og bade eller dra et annet idyllisk sted.

Hvis dere vil finne på noe rolig ute, kan du invitere på en piknik eller lage bål og grille pølser. Det kan være lurt å ta med noe dere kan gjøre etter dere har spist, som badminton eller bare en ball.

Hvis begge liker slike ting, kan dere dra på fisketur til et vann, fiske fra båt eller bare ta turen til en fin brygge eller berg.

Det trenger ikke være dyrt

Det er viktig å huske på at det ikke trenger å være verken komplisert eller dyrt. Dere kan gjøre noe helt enkelt, og det vil likevel bli hyggelig dersom kjemien stemmer. Det går også an å vente med de helt store planene for daten til dere er på andre eller tredje date.

Det viktigste er at dere får blitt kjent med hverandre og sett om dere kunne tenke dere å være mer sammen. Det er heller ingenting i veien for å være sammen med flere når dere skal være sammen for første gang.

Tenåringspar som har det gøy med å spille foosball.
GJØR NOE GØY: Enkle aktiviteter som bowling, arkadespill, minigolf og lignende gir dere både noe å gjøre og snakke om. (Foto: Mikhail Nilov/Pexels)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?