Hva skal vi snakke om?

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ungdomsjournalist Hege har gode tips til deg.

Sist oppdatert: 16.02.2020 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Et par er på date, og han har fått henne til å le.
KLEIN SMÅPRAT: Blir du sjenert og usikker når du skal prate med en du er forelska i? Vi har noen gode tips til deg. Viktigst av alt: vær deg selv! (Foto: Jack Sparrow / Pexels)

Du er ikke alene om du føler deg sjenert og usikker. Ofte er det enklere å være sosial på nettet enn i virkeligheten. Det har nok mye å gjøre med at du på nettet kan ta deg tid til å tenke gjennom hva du vil si, og at det ofte kan være ukomfortabelt å måtte møte blikket til andre.

Du er kanskje mer nervøs for at det skal oppstå pinlig stillhet, eller at du ikke vil ta plass i en større gruppe hvor andre er mer dominerende.

Øvelse gjør mester

Her kan det vært lurt å prøve seg frem. Kanskje det er noen ting du er mer komfortabel med å snakke om enn andre, da kan det ofte være lettere å holde seg til disse temaene. Det kan også være lettere å snakke med folk du føler deg trygg på enn nye mennesker.

En god øvelse er å tenke at de kanskje er like ukomfortable som deg. De fleste vil ikke synes at det du sier er dumt eller rart, tvert imot, de fleste setter faktisk pris på at noen andre tar initiativ til samtale. Slik som med alle andre ting; øvelse gjør mester!

Still spørsmål for å bli bedre kjent

Hvis du ikke kjenner personen så godt, kan du bruke tiden til å finne ut mer om vedkommende. Spør om familien hans eller hennes. Har han/hun noen søsken? Har de god kontakt? Hvordan er familiesituasjonen? Samtalen kan ta alle retninger, som hva man bruker å gjøre i julen. Har de noen spesielle tradisjoner?

Hva gjør vedkommende på fritiden? Jobber han/hun i tillegg til skolen? Hva med hobbyer eller interesser? Et tips er å vise interesse for den du snakker med og det han eller hun forteller. Liker dere noen av de samme tingene? Hva slags musikk hører han/hun på? Leser han/hun bøker, og i så fall hva da? Hva med filmer? Husk imidlertid at samtalen ikke bare handler om å stille spørsmål, fortell litt om deg selv også.

Snakk om ferieplaner

Nærmer det seg ferietid, snakk om hvilke planer du har, sommerjobb, juletradisjoner, hvor du pleier å dra i påsken?

Hvilke land har du vært i og hvilke land har daten din vært i? Hva var bra? Del dine egne minner og ferieopplevelser.

Snakk om venner

Snakk om vennene deres. Har dere felles venner, så kanskje dere kan prate om dem? Hvem henger han/hun mest med? Snakk om ting som skjer i hverdagen, på skolen og lignende. Har det skjedd noe spennende eller morsomt i livet ditt i det siste, kan du fortelle om det.

Det er alltid morsomt å høre på historier, og man virker mer interessant hvis man har noe å fortelle om og ikke bare lytter. Det trenger heller ikke å være noe som har skjedd nylig. Hvis det passer til det dere snakker om, så fortell gjerne en gammel historie.

Legg opp til diskusjon

Snakk om ting som opptar deg eller interesserer deg. Det kan være noe nytt som har skjedd i nyhetsbildet, politikk, sport eller annet. Hva som helst!

Snakk om det som interesserer DEG, det er da du kan snakke mye og snakke om ting du kan. Legg opp til diskusjon hvis han/hun virker som en som liker det. Da blir man ofte veldig godt kjent med hverandre og hverandres meninger.

Vis kunnskapen du har

Det trenger heller ikke være noe som har skjedd i det siste eller som er dagsaktuelt. Hvis det er noe du er spesielt interessert i eller noe du bare vet en del om, så prøv å vinkle samtalen inn på det.

Kunnskap er en tiltrekkende egenskap for de fleste. Vis at du kan noe, vis at du er smart.

Aktiviteter kan gjøre det lettere å snakke

Et annet godt tips er å snakke om det dere gjør på daten. Hvis dere for eksempel ser på film, kan dere kommentere og diskutere det som skjer i filmen, lignende filmer man har sett, diskutere skuespillerne og karakterene og lignende.

Hvis dere er på bowling, blir det gjerne snakk om poengscore og hvem som er best. Kanskje blir det litt uskyldig erting ut av det hele? Samtalen kommer ofte av seg selv når man gjør noe aktivt sammen.

Ikke planlegg for mye

Du trenger ikke planlegge alt du skal si før du møter han eller henne. Da blir ofte samtalen litt påtvungen og det virker innøvd. Slapp av!

Hvis du føler deg komfortabel får du ikke like mye panikk hvis det blir noen sekunders stillhet, og stemningen mellom dere blir mer naturlig. Bare ha i bakhodet noen samtaleemner du kan ta opp hvis samtalen ikke går av seg selv – som regel gjør den det så fort man får startet den!

Ofte er det lettere å prate hvis man faktisk foretar seg noe. Foreslå at dere kan gå dere en tur? Samtalen går faktisk mye lettere da, kanskje fordi du ikke konstant tenker over hva du skal si? Det kommer naturlig!

Stillhet trenger ikke være pinlig

Til sist: Dere trenger ikke alltid å ha noe å prate om. Noen ganger kan det være godt å bare sitte i stillhet og nyte hverandres selskap.

Hvis dere ikke prater på en stund, trenger det ikke nødvendigvis å være en dårlig ting. Hvis dere ser en film kan det være godt å bare være stille og se på filmen, og kanskje dere kan bli litt intime?

Et par er på date, og han har fått henne til å le.
KLEIN SMÅPRAT: Blir du sjenert og usikker når du skal prate med en du er forelska i? Vi har noen gode tips til deg. Viktigst av alt: vær deg selv! (Foto: Jack Sparrow / Pexels)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider