Hva skal vi snakke om?

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ungdomsjournalist Hege har gode tips til deg.

Sjenert jente (foto: Tine Poppe / bufdir.no)
SJENERT? Blir du sjenert og usikker når du skal prate med en du er forelska i? Vi har noen gode tips til deg. Viktigst av alt: vær deg selv! Foto: Tine Poppe/Bufdir


Du er ikke alene om du føler deg sjenert og usikker. Ofte er det enklere å være sosial på nettet enn i virkeligheten. Det har nok mye å gjøre med at du på nettet kan ta seg tid til å tenke gjennom hva du vil si, og at det ofte kan være ukomfortabelt å måtte møte blikket til andre.

Du er kanskje mer nervøs for at det skal oppstå pinlig stillhet, eller at du ikke vil ta plass i en større gruppe hvor andre er mer dominerende.

Øvelse gjør mester

Her kan det vært lurt å prøve seg frem. Kanskje det er noen ting du er mer komfortabel med å snakke om en andre, da kan det ofte være lettere å holde seg til disse temaene. Det kan også være lettere å snakke med folk du føler deg trygg på enn nye mennesker.

En god øvelse er å tenke at de kanskje er like ukomfortable som deg. De fleste vil ikke syns at det du sier er dumt eller rart, tvert i mot, de fleste setter fatisk pris på at noen andre tar initiativ til samtale. Slik som med alle andre ting; øvelse gjør mester!

Bli kjent!

Hvis du ikke kjenner personen så godt, så kan du bruke tiden til å bli kjent! Spør om familien hans eller hennes. Har han/hun noen søsken? Har de god kontakt? Hvordan er familiesituasjonen? Samtalen kan ta alle retninger, som hva man bruker å gjøre i julen. Tradisjoner?

Hva gjør vedkommende på fritiden? Jobber han/hun i tillegg til skolen? Hva med hobbyer eller interesser? Vis interesse for den du snakker med og det han eller hun forteller. Liker dere noen av de samme tingene? Hva slags musikk hører han/hun på? Leser han/hun bøker, og i så fall, hva da? Hva med filmer? Husk imidlertid at samtalen ikke bare handler om å stille spørsmål, fortell litt om deg selv også.

Snakk om ferieplaner

Nærmer det seg ferietid, snakk om hvilke planer du har, sommerjobb, juletradisjoner, hvor du pleier å dra i påsken?

Hvilke land har du vært i og hvilke land har daten din vært i? Hva var bra? Del dine egne minner og ferieopplevelser.

Snakk om venner

Snakk om vennene deres. Har dere felles venner, så kanskje dere kan prate om dem? Hvem henger han/hun mest med? Snakk om ting som skjer i hverdagen, på skolen og lignende. Har det skjedd noe spennende eller morsomt i livet ditt i det siste, kan du fortelle om det.

Det er alltid morsomt å høre på historier, og man virker mer interessant hvis man har noe å fortelle om og ikke bare lytter. Det trenger heller ikke å være noe som har skjedd nylig. Hvis det passer til det dere snakker om, så fortell gjerne en gammel historie.

Legg opp til diskusjon

Snakk om ting som opptar deg eller interesserer deg. Det kan være noe nytt som har skjedd i nyhetsbildet, politikk, sport eller annet. Hva som helst!

Snakk om det som interesserer DEG, det er da du kan snakke mye og snakke om ting du kan. Legg opp til diskusjon hvis han/hun virker som en som liker det. Da blir man ofte veldig godt kjent med hverandre og hverandres meninger.

Vis kunnskap

Det trenger heller ikke være noe som har skjedd i det siste eller som er dagsaktuelt. Hvis det er noe du er spesielt interessert i eller noe du bare vet en del om, så prøv å vinkle samtalen inn på det.

Kunnskap er en tiltrekkende egenskap hos både jenter og gutter. Vis at du kan noe, vis at du er smart.

Samtalen følger aktiviteten

Dere kan også snakke sammen om det dere gjør på daten. Hvis dere for eksempel ser på film, kan dere kommentere og diskutere det som skjer i filmen, lignende filmer man har sett, diskutere skuespillerne og karakterene osv.

Hvis dere er på bowling blir det gjerne snakk om poengscore og hvem som er best, og kanskje blir det litt uskyldig erting ut av det hele? Samtalen kommer ofte av seg selv når man gjør noe aktivt sammen.

Ikke planlegg for mye

Du trenger ikke planlegge alt du skal si før du møter han eller henne. Da blir ofte samtalen litt påtvungen og det virker innøvd. Slapp av!

Hvis du føler deg komfortabel får du ikke like mye panikk hvis det blir noen sekunders stillhet, og stemningen mellom dere blir mer naturlig. Bare ha i bakhodet noen samtaleemner du kan ta opp hvis samtalen ikke går av seg selv - som regel gjør den det så fort man får startet den!

Ofte er det lettere å prate hvis man faktisk foretar seg noe. Foreslå at dere kan gå dere en tur? Samtalen går faktisk mye lettere da, kanskje fordi du ikke konstant tenker over hva du skal si? Det kommer naturlig!

Stillhet trenger ikke være pinlig

Til sist: Dere trenger ikke alltid å ha noe å prate om. Noen ganger kan det være godt å bare sitte i stillhet og nyte hverandres selskap.

Hvis man ikke prater på en stund, så trenger det ikke nødvendigvis å være en dårlig ting. Hvis man ser en film kan det være godt å bare være stille og se på filmen, og kanskje man kan bli litt intime?

Skrevet av Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 16.02.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Sjenert jente (foto: Tine Poppe / bufdir.no)
SJENERT? Blir du sjenert og usikker når du skal prate med en du er forelska i? Vi har noen gode tips til deg. Viktigst av alt: vær deg selv! Foto: Tine Poppe/Bufdir
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Ti tips til småprat

Skal du på fest, en samling eller møter, er sjansen stor for at du møter noen du ikke kjenner. Det er både hyggelig og nyttig å kunne noen triks for å bryte isen og bli kjent med fremmede.

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)

Bli bedre kjent med kjæresten din

Noen kjenner hverandre godt, andre vet ikke så mye om kjæresten sin. Kanskje kan det å bli litt mer kjent gjøre at forholdet blomstrer?

Holder hender (colourbox.com)

Ung.nos flørteskole

Forelsket? Frustrert? I denne artikkelen gir vi deg gode flørtetips som kanskje kan hjelpe deg med å kapre personen du er forelsket i.

Skrevet av ungdomsjournalist Konstanse

Kyss bak en ballong (colourbox.com)

Forelsket? Ta det første steget!

De fleste har opplevd det. Du liker noen, men aner ikke hvordan du skal få han eller henne til å legge merke til deg. Hva gjør du?

Forelsket (colourbox.com)
Aktuelt

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Alle legemidler har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike hormonelle prevensjonsmetodene kan gi.

Jente i slutten av tenårene lener seg mot et metallgjerde og kikker ut av det.

Reglene for fravær på videregående skole

På grunn av smittesituasjonen er fraværsreglene endret ut skoleåret.

Gutt med caps går ute på gata

Spørsmål og svar om korona og vaksine

Her finner du svar på mange vanlige spørsmål om korona og vaksine for ungdom. For å begrense smitten, er det viktig med vaksinering.