Hvordan kombinere venner og kjæreste?

Det er en deilig følelse å ha kjæreste, og det eneste du vil er antakelig å bruke all tid med denne personen. Men hva med vennene dine og deg selv? Glemmer du å ta vare på egne interesser og venners følelser midt oppi all forelskelsen?

Sist oppdatert: 19.09.2023 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

En glad vennegjeng sitter samlet rundt en gutt og en jente.
BEGGE DELER: Det går fint an å kombinere det å ha kjæreste og og være sammen med venner, bare du er bevisst på å ta hensyn til begge deler – og deg selv. Foto: Pexels / Olia Danilevich

Å bli forelska er ikke bare deilig, men også litt overveldende for de aller fleste.

Alt av tanker dreier seg stort sett om når du får sett kjæresten din igjen, hva dere skal gjøre og hvor fint dere har det. Det kan derfor være vanskelig å finne plass og tid til andre ting – som for eksempel venner og fritidsaktiviteter.

Kan det ødelegge vennskapet?

Å ha kjæreste er tidkrevende, og mange opplever derfor at de kan miste litt kontakten med vennene sine.

Det kan gå helt fint for en periode hvis du har forståelsesfulle venner, som skjønner at forelskelsen kan ta litt overhånd den første tiden. Men hvis du fortsetter å nedprioritere dem når den kraftigste forelskelsen har lagt seg, kan det i verste fall føre til at vennskapet ryker.

Hva kan du gjøre for vennene dine?

Hvis du opplever at vennene dine blir sure, lei seg eller kanskje trekker seg litt unna deg når du får kjæreste, er det viktig at du setter deg ned og prater med dem. Her er noen råd til hva du kan gjøre:

  • Forklar hvorfor: Prøv å forklare hvorfor det har blitt sånn at du nedprioriterer dem. Si for eksempel at forelskelsen gjør at du vil være sammen med kjæresten din så mye som mulig, men at du selvfølgelig også har lyst til å være sammen med dem.
  • Lytt til dem: Kanskje kan de si noe om hva de forventer av deg som venn, og hva de ønsker at du skal gjøre. Da er det selvsagt viktig at du hører på hva vennene dine sier og tar det til deg. Hvis de for eksempel ønsker at du skal sette av en kveld i uka til dem, så bør du – så langt det er mulig – prøve å få til dette, slik at de ikke føler at du overser deres ønsker.
  • Finn en løsning som funker for alle: Hvis de derimot kommer med helt urimelige ønsker, som for eksempel at du skal være sammen med dem hver eneste dag eller ikke treffe kjæresten din, må du selvsagt si ifra at det ikke er mulig, men at dere kan prøve å finne en mellomting som funker for alle parter.
  • Tenk på vennene dine også hvis de ikke sier noe: Husk at noen kanskje synes det er vanskelig å fortelle deg at de føler seg nedprioritert, og derfor velger å late som ingenting. Det kan derfor være lurt at du – uavhengig av om vennene dine sier noe eller ikke – tenker over om du er så mye sammen med kjæresten din at det går utover forholdet til vennene dine.
  • Spør hvordan vennene dine har det: Spør gjerne hvordan de har det, og hva som skjer med dem om dagen. Når man selv er nyforelsket, kan det være vanskelig å legge merke til hvis vennene dine for eksempel har en litt tung periode. De på sin side kan synes det er vanskelig å ta det opp med deg når de ser at du er glad og lykkelig.

Hva skal du si til kjæresten?

Hvis du og vennene dine blir enige om at du skal sette av litt mer tid til dem, kan det være greit å si ifra til kjæresten din også.

Kanskje synes du det er litt ubehagelig å si at du ikke kan være sammen med hen fordi du skal møte venner, men antakelig synes kjæresten din det er helt greit å få litt tid sammen med sine venner også. I tillegg blir det jo ekstra hyggelig når dere møtes igjen etter å ha savnet hverandre litt!

Ikke mist deg selv i forholdet

Det samme gjelder egentlig også for andre fritidsaktiviteter. Hvis du får dårlig tid til å drive med idrett, spille et instrument, være aktiv i en organisasjon eller andre ting du liker, så snakk med kjæresten din om det.

Det er både viktig og bra å tilbringe tid sammen med kjæresten sin, men det er også viktig ikke å miste seg selv helt i et forhold. Fritidsaktiviteter er jo en sosial arena, og en god mulighet til å møte mange av vennene dine samtidig!

Husk at kjæresten din ble forelsket i deg for den du er, og hen setter nok stor pris på om du fortsetter å være den samme personen også etter at dere har blitt kjærester.

Hvis en venn aldri har tid til deg?

Hvis det er du som føler deg nedprioritert av en venn som har fått seg kjæreste, er det beste rådet å prate med vennen din om dette. Hvis hen nettopp har fått seg kjæreste, kan du forsøke å gi det hele litt tid og se om vennen din prioriterer annerledes når den mest intense forelskelsen har lagt seg.

Husk også på at det er helt naturlig at man får litt mindre tid til venner når det kommer en kjæreste inn i bildet. Det trenger ikke nødvendigvis bety at vennskapet blir noe dårligere av den grunn. Kanskje utnytter man tiden man har sammen enda bedre, og kanskje får du deg en ny venn i kjæresten til vennen din du også?

Vær tydelig og ærlig om dine ønsker

Opplever du imidlertid at kameraten eller venninnen din aldri har tid til deg lenger, så bør du ta det opp så fort som mulig. Tenk gjennom på forhånd hva du ønsker deg av vennen din, og hva det er realistisk å be om. Holder det at dere treffes på skolen, en kveld i uka, en helg? Vær tydelig og ærlig om hva du ønsker og forventer, og gi vennen din litt tid.

Hvis vennen din fortsetter å nedprioritere deg etter at du har sagt ifra, må du vurdere om om du skal bruke noe særlig mer tid på dette vennskapet på nåværende tidspunkt eller om du skal konsentrere deg om andre venner som har tid til deg.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
En glad vennegjeng sitter samlet rundt en gutt og en jente.
BEGGE DELER: Det går fint an å kombinere det å ha kjæreste og og være sammen med venner, bare du er bevisst på å ta hensyn til begge deler – og deg selv. Foto: Pexels / Olia Danilevich

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?