Hopp til hovedinnholdet

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)
LYTT: Det er ikke alltid vi trenger gode råd; vi ønsker rett og slett bare å lette litt på det vi holder inne og at noen er der.

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

To kamerater på en benk (colourbox.com)
LYTT: Det er ikke alltid vi trenger gode råd; vi ønsker rett og slett bare å lette litt på det vi holder inne og at noen er der.

Det finnes ingen enkel oppskrift på hvordan man er en god venn. Det varierer fra person til person hvordan man liker å bli behandlet. Men, det finnes noen enkle ting å forholde seg til.

Hvordan vil du at andre skal være mot deg?

Start med å tenk gjennom hvordan man liker å bli behandlet selv. Blir du noen ganger sint, eller lei deg på grunn av hvordan du blir behandlet av venner? I så fall burde du aldri gjøre disse tingene mot noen du er glad i eller setter pris på.

Noen ganger hender det at man tuller med hverandre, men så er det en som går over streken og en som blir lei seg. Dette trenger ikke være vondt ment, men det er viktig å prøve å unngå dette. I slike situasjoner kan det være lurt å spørre hva det var som gjorde at personen ble lei seg, slik kan man lære hvordan man bør unngå å oppføre seg eller hva man bør unngå å si. Det er unødvendig om en misforståelse skal få ødelegge et godt vennskap. Skulle en slik situasjon oppstå, så er det viktig å be om unnskyldning.

 

Vær ærlig!

Noen ganger kan man bli sint på venner, det er helt normalt. Gjør vennen din noe som sårer deg? Eller kanskje du er sjalu eller misunnelig? Snakk om det! Det er ikke sikkert at han eller hun gjør det med vilje eller er klar over at dette er et problem. Ved å snakke om det kan dere kanskje løse problemene enkelt? God kommunikasjon kan løse mye. Det er viktig å ta opp slike ting på en ordentlig måte uten å komme med ufine kommentarer eller beskyldninger. Sett ord på det du tenker på, antageligvis er dette noe også vennen din setter pris på at du deler.

Vær en god lytter

Har du noen gang opplevd at du har hatt noe på hjertet som du har ønsket å dele med en venn? Da er det utrolig slitsomt om den du prater med får samtalen til å handle om seg selv i stedet. Noen ganger så trenger vi mennesker å bli lyttet til. Det er ikke nødvendigvis sikkert at vi trenger gode råd, vi ønsker rett og slett bare å lette litt på det vi holder inne i oss og lette litt på "trykket".

Prøv å være en person som andre føler at de kan prate med, slik at de får delt det de ønsker. Noen ganger kan det hende at noen deler følelser med deg som du ikke helt forstår, og det er helt i orden. Det som forøvrig ikke er så greit er om du gjør narr av noen eller gir uttrykk for at følelsene deres er dumme eller «feil». Prøv å lytte. Kom gjerne med innspill eller spørsmål, men trå varsomt og prøv hele tiden å sørge for at vennen din er komfortabel i situasjonen.

 

 

Du trenger ikke alltid forvente noe tilbake

Det å si fine ting til hverandre eller å gjøre gode tjenester er hyggelig. Husk at gode gjerninger ikke alltid må gjengjeldes med en gang. For eksempel er det fint å hjelpe vennene sine med noe uten å forvente noe tilbake. Antageligvis kommer vennen din til å gjøre noe hyggelig for deg ved en annen anledning. Tenk over at motivasjonen din for å stille opp skal være god. Vær snill for å være snill, ikke for å tjene på det selv eller å få noe tilbake!

Snakk pent om vennene dine til andre

Om du er sammen med venner som snakker dårlig om andre, prøv alltid å være den som kommer med noe positivt å si. For eksempel om de ler litt av hvordan noen ser ut kan du jo kanskje foreslå at dere snakker om noen dere liker isteden. Eller kanskje om noe helt annet? For om du hele tiden sitter og snakker negativt om andre, hvordan skal vennene dine vite at du ikke gjør det om dem også, når de ikke er tilstede?

Gå foran som et godt eksempel, så skal du se at det også smitter over på andre også.

Skrevet av:
Ungdomsredaksjonen ung.no.
Sist oppdatert:
14.02.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Ciaran & Ciara
1
19.03.2019 00:05:55
Vi ønsker dere alle sammen en riktig god natt. vi håper at dere får sove godt, og at dere drømmer søtt. Vi håper at dere alle sammen får en fin tirsdag i morgen. Hilsen Ciaran & Ciara vi er en gutt og ei jente på 15 år. Som er bror og søster, tvillinger og bestevenner.
Ciaran & Ciara
34
31.01.2019 00:12:56
Vi ønsker dere alle sammen en riktig god natt. Vi håper at dere får sove godt, og at dere drømmer søtt. Vi håper at dere alle sammen får en fin torsdag i morgen. Hilsen Ciaran & Ciara vi er en gutt og ei jente på 15 år. Som er bror og søster, tvillinger og bestevenner.
Ciaran & Ciara
46
27.01.2019 00:05:14
Vi ønsker dere alle sammen en riktig god natt. Vi håper at dere får sove godt, og at dere drømmer søtt. Vi håper at dere alle sammen får en fin søndag i morgen. Hilsen Ciaran & Ciara vi er en gutt og en jente på 15 år. Som er bror og søster, tvillinger og bestevenner.
Ciaran & Ciara
33
26.01.2019 00:05:40
Vi ønsker dere alle sammen en riktig god natt. Vi håper at dere får sove godt, og at dere drømmer søtt. Vi håper at dere alle sammen får en fin lørdag i morgen. Hilsen Ciaran & Ciara vi er en gutt og en jente på 15 år. Som er bror og søster, tvillinger og bestevenner.
Jente 04
55
20.01.2019 01:11:00
Jeg vet ikke hvorfor, men jeg vet ikke hvordan jeg skal reagere når når noen for eksempel gråter. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke vet hvordan og folk sier at jeg må trøste de som gråter osv, men jeg vet ikke hvordan man trøster folk, og ver gang jeg har prøvd så har folk blir irritert på meg.
Jente 04
44
20.01.2019 01:11:00
Jeg vet ikke hvorfor, men jeg vet ikke hvordan jeg skal reagere når når noen for eksempel gråter. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke vet hvordan og folk sier at jeg må trøste de som gråter osv, men jeg vet ikke hvordan man trøster folk, og ver gang jeg har prøvd så har folk blir irritert på meg.
Mr. Incognito
1
14.11.2018 23:23:10
Ikke ta selvmord og ikke tenk på det heller det er altid noen som bryr deg om deg og hvis du føler at ingen liker deg så kan du bare snakke med noen du vet godt at du kan stole på. Og hvis tankene kommer i gjen så bare tenk på noe som gjør deg glad som du synes er verdt å stå opp på morningen for å gjøre.
hei det er meg
0
13.11.2018 18:24:07
Ingen på skolen min ser problemene mine jeg går på skolen 1 år de som kom etter meg likte de men ikke bare meg vet ikke hvorfor
Anonym
0
13.11.2018 15:15:16
hva vill de si om jeg forteller om selvmordstanker (Red.: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan sende inn spørsmålet ditt til ung.no/oss og få svar fra fagpersoner).
Anonym
1
13.11.2018 15:14:26
Men seriøst hvordan blir jeg mer sosial på fritiden :( :( :(
Anonym
0
13.11.2018 15:11:03
ingen på skolen ser problemene.
Så det virkers som hvis man kan dø uten at de bryr seg kan man skyte opp skolen uten at noen bryr seg?
Anonym
1
13.11.2018 15:09:36
Seriøst føler meg mobba
Anonym
2
13.11.2018 15:09:10
Føler at ingen bryr seg
Anonym15år
3
13.10.2018 16:16:05
Jeg har ingen venner:(
Ost
3
13.09.2018 09:43:34
Aldri hørt om deg Hei du
HEI DET ER MEG!
5
13.09.2018 09:40:18
Jeg kjenner en jente!!!!
Hei du
6
13.09.2018 09:40:16
Jeg kjenner deg ost du går i klassen min
Ost
5
13.09.2018 09:38:30
Hei alle sammen
bob
5
03.01.2018 12:19:24
I love alle
HEI DET ER MEG
4
09.11.2017 16:52:29
Ahhh på skolen er det en jente som nesten altid kommenterer om klærne mine hva skal jeg gjøre
hjelp meg
5
25.06.2017 08:11:00
Egentlig er hun I samme by som meg til tirsdag
hjelp meg
5
24.06.2017 21:22:04
Hei og jeg har en venn som bor en time unna der jeg bor og vi er I slekt å sånn men jeg ser henne ikke så ofte jeg har nr hennes men det er kjedelig å liksom snakke bare på mld hva burde jeg Gjøre? (Hun er I samme by som meg I dag og I morgen )
Anonym
4
03.08.2017 21:33:54
Snakk med henne. Hvis det er for sent å gjøre det, gjør det en gang etterpå hun og du har tid. Alt kan ikke løses av seg selv vettu. Bruk tiden til hjelp

Spørsmål og svar

Jeg vil være en god venn
Hei Så bra at du vil være en god venn. Venninna di har god grunn til å være trist når alt det du skriver har skjedd på en gang. Det kan være ...
Hvordan kan jeg bli bedre kjent med en gutt jeg liker?
Hei! Jeg forstår det sånn at du har begynt å like en gutt som går i en annen klasse, og du har lyst til å bli bedre kjent med han. Du sier også ...
Prøvde meg på ei venninne
Hei Så uheldig at du fikk besøk på rommet når du runket og hadde en privat stund for deg selv. Sannsynligvis ble den situasjonen vanskelig for de...
Hvordan hjelpe en venn med kjærlighetssorg?
Hei Takk for spørsmål og at du henviser deg til ung.no!Ut ifra hva du skriver virker det som om du befinner deg i en kjip og vanskelig situasjon hv...
Åndelige og kulturelle behov. Hva er meningen med livet?
Hei Takk for spørsmål! Så bra du er interessert i dette temaet.  De åndelige og kulturelle behovene har med meningen med livet å gjøre – de...
Har en vennine på 17 som har sex med en fra nette som sa at han var 19. 
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er dessverre mange som lyver på nett, og utgir seg for å være noe annet enn den de egentli...
Ingen liker meg, hva skal jeg gjøre?
Hei Jente 13år! Det er kjempe fint at du skriver til oss i ung.no når du lurer på noe. Dette høres ikke hyggelig ut og det er ikke greit at de du...
Klarer ikke å slutte og tenke på eksen
Hei Takk for spørsmålet! Jeg skjønner at dette er utrolig vanskelig. Det virker som om du har det veldig fint sammen med den nye kjæresten din, ...
Jeg føler at oppførselen min er dårlig. Folk blir ofte støtt av ting jeg sier og jeg føler meg slem og krangler mye med lærere.
Hei Først og fremst må jeg si at det er veldig fint at du skriver til oss. Det viser at du har veldig god selvinnsikt og at du ønsker å gjøre no...
Vet dere om noe jeg kan gjøre for å ikke grue meg så sykt mye til skolen?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er så bra at du er blitt venn med noen i andre klasser. Da har du de å være sammen med ...
Kjæresten min bryr seg om alle
Hei Bra at du har en så snill, god og omsorgfull kjæreste. Det å hjelpe andre er viktig og riktig i mange tilfeller. Men hvis man skal være en go...
Kanskje foreldrene til venninna vår skal skille seg?
Hei Så bra at dere bryr dere og ber om råd for hva dere kan gjøre for venninna deres. Først og fremst er det viktig at dere er venner. Det er god...
Jeg blir mobbet og ingen bryr seg om meg
Hei Du er ikke alene om å bli nettmobbet på Sarahah. Jeg kjenner til flere som har opplevd noe liknende som det du beskriver der. Derfor tror jeg d...
Hva er en ekte venn?
Hei Takk for at du kontaktet oss i ung.no! Jeg har lagt ved noen artikler som handler om dette med vennskap, hva som er en ekte venn og hvordan vær...
Hvordan kan jeg hjelpe en venn som er spilleavhengig?
Hei Så fint at du vil hjelpe en venn som er spilleavhengig. Det er vanskelig å hjelpe noen som er spilleavhengig, men jeg kan gi deg noen tips. Fo...
Burde jeg ha sex med eksen?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er flott at du og eksen er gode venner. Når det gjelder sex er det viktigste at dere begge er klar over hva...
Er forelsket i kjæresten til søsteren og har sex med han
Hei Flott at du skriver til ung.no. Det å være forelska gjør ofte at man handler annerledes enn man kanskje ville gjort hvis man ikke var forelsk...
Venninna mi på 13 har hatt sex, er det ok? Bør jeg si ifra til noen?
Hei jente 13! Takk for spørsmål. I spørsmålet ditt, lurer du på om det er ok at venninnen din har hatt sex selv om hun er under 16 år og om du...
Jeg kjenner en som er 13 år og har sex med voksene menn. Hva skal jeg gjøre?
Hei Fint at du ønsker å hjelpe en venn. Det er ikke greit at venninnen din har sex med voksene menn. Det er heller ikke greit ha hun utsetter gut...
Hvordan få orden på huden i ansiktet?
Hei Så leit at hudplager har konsekvenser for deg sosialt. Du er ikke alene om å oppleve det. Jeg tror de fleste som kjenner deg, ikke dømmer deg ...
Se alle