Slik er du en god venn

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 15.10.2019 Av: Redaksjonen, ung.no

To venner som klemmer hverandre.
LYTT: Det er ikke alltid vi trenger gode råd; vi ønsker rett og slett bare å lette litt på det vi holder inne og at noen er der. Foto: Unsplash

Det finnes ingen enkel oppskrift på hvordan man er en god venn. Det varierer fra person til person hvordan man liker å bli behandlet. Men, det finnes noen enkle ting å forholde seg til.

Hvordan vil du at andre skal være mot deg?

Start med å tenk gjennom hvordan man liker å bli behandlet selv. Blir du noen ganger sint, eller lei deg på grunn av hvordan du blir behandlet av venner? I så fall burde du aldri gjøre disse tingene mot noen du er glad i eller setter pris på.

Noen ganger hender det at man tuller med hverandre, men så er det en som går over streken og en som blir lei seg. Dette trenger ikke være vondt ment, men det er viktig å prøve å unngå det.

I slike situasjoner kan det være lurt å spørre hva det var som gjorde at personen ble lei seg, slik kan man lære hvordan man bør unngå å oppføre seg eller hva man bør unngå å si. Det er unødvendig om en misforståelse skal få ødelegge et godt vennskap.

Skulle en slik situasjon oppstå, så er det viktig å be om unnskyldning.

Vær ærlig!

Noen ganger kan man bli sint på venner, og det er helt normalt. Gjør vennen din noe som sårer deg? Eller kanskje du er sjalu eller misunnelig? Snakk om det! Det er ikke sikkert at han eller hun gjør det med vilje eller er klar over at dette er et problem.

Ved å snakke om det kan dere kanskje løse problemene enkelt? God kommunikasjon kan løse mye. Det er viktig å ta opp slike ting på en ordentlig måte uten å komme med ufine kommentarer eller beskyldninger.

Sett ord på det du tenker på, antageligvis er dette noe også vennen din setter pris på at du deler.

Vær en god lytter

Har du noen gang opplevd at du har hatt noe på hjertet som du har ønsket å dele med en venn? Da er det utrolig slitsomt om den du prater med får samtalen til å handle om seg selv i stedet. Noen ganger så trenger vi mennesker å bli lyttet til. Det er ikke nødvendigvis sikkert at vi trenger gode råd, vi ønsker rett og slett bare å lette litt på det vi holder inne i oss og lette litt på "trykket".

Prøv å være en person som andre føler at de kan prate med, slik at de får delt det de ønsker. Noen ganger kan det hende at noen deler følelser med deg som du ikke helt forstår, og det er helt i orden.

Det som ikke er så greit, er om du gjør narr av noen eller gir uttrykk for at følelsene deres er dumme eller «feil». Prøv å lytte. Kom gjerne med innspill eller spørsmål, men trå varsomt og prøv hele tiden å sørge for at vennen din er komfortabel i situasjonen.

Du trenger ikke alltid forvente noe tilbake

Det å si fine ting til hverandre eller å gjøre gode tjenester er hyggelig. Husk at gode gjerninger ikke alltid må gjengjeldes med en gang. For eksempel er det fint å hjelpe vennene sine med noe uten å forvente noe tilbake.

Antageligvis kommer vennen din til å gjøre noe hyggelig for deg ved en annen anledning. Tenk over at motivasjonen din for å stille opp skal være god. Vær snill for å være snill, ikke for å tjene på det selv eller å få noe tilbake!

Snakk pent om vennene dine til andre

Om du er sammen med venner som snakker dårlig om andre, prøv alltid å være den som kommer med noe positivt å si.

For eksempel om de ler litt av hvordan noen ser ut kan du jo kanskje foreslå at dere snakker om noen dere liker isteden. Eller kanskje om noe helt annet? For om du hele tiden sitter og snakker negativt om andre, hvordan skal vennene dine vite at du ikke gjør det om dem også, når de ikke er tilstede?

Gå foran som et godt eksempel, så skal du se at det også smitter over på andre også.

To venner som klemmer hverandre.
LYTT: Det er ikke alltid vi trenger gode råd; vi ønsker rett og slett bare å lette litt på det vi holder inne og at noen er der. Foto: Unsplash

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider