Tegn på graviditet kan være:

  • At du ikke får mensen til forventet tid
  • Du er kvalm, særlig tidlig på dagen
  • Du har ømme bryst
  • Du har menslignende smerter
  • Kanskje opplever du å måtte tisse oftere enn du er vant til
  • Småblødninger
  • At du er mer trøtt enn vanlig

Hva gjør du

Hvis det er sånn at du har hatt ubeskyttet samleie, at kondomet sprakk under samleiet, eller at du kan ha glemt noen p-piller uka før og/eller etter samleiet, er mulighetene for graviditet til stede. Hvis mensen da ikke kommer til tiden, menstruasjonsblødningen virker annerledes enn ellers, eller du får andre tegn på graviditet, bør du ta en graviditetstest.

For at svaret på en gravidtetstest skal være til å stole på, bør du ta den av morgenurin, og vente til dato for forventet mens, eller vente til det har gått minst tre uker etter det aktuelle samleiet.

FAKTA

Lurer du på om du kan være gravid? Ta en graviditetstest! Den får du kjøpt på apoteket.

Hvis testen viser negativt resultat, betyr det at du ikke er gravid. Hvis testen viser positivt resultat, betyr det at du er gravid.

For noen vil det oppleves som en katastrofe å bli gravid, for andre som en stor glede. Noen har planlagt det og blir veldig lykkelig over en positiv test, andre har kanskje sjanset litt og har tenkt at hvis det skjer så skjer det og opplever både glede og litt blandede følelser ved en positiv test.

For deg som er i tvil og for deg som opplever det som en katastrofe, vil det bli en liten tid med mye tanker og vurderinger om veien videre. Skal jeg fortsette graviditeten og bli mamma, eller passer det dårlig å bli mamma nå? Du har et valg. For noen er valget lett, for noen er det vanskelig. Mange tanker og følelser dukker opp i denne fasen. Du finner informasjon om abort her.

For deg som ønsker å beholde barnet, vil det bli en tid med mange tanker, følelser og fysiske forandringer med kroppen fremover.

Alle gravide har tilbud om gratis oppfølging hos lege og/eller jordmor gjennom hele svangerskapet. Du kan bestille time for første kontroll hos dem så snart du ønsker, eller gjerne rundt 12. svangerskapsuke.

Antall svangerskapsuker telles fra første dag i den siste menstruasjonen du hadde før du oppdager at du er gravid.

Uønsket graviditet? Snakk med noen!

Valget mellom å fullføre eller avbryte et svangerskap kan ofte være vanskelig å ta. Trenger du noen å snakke med om din graviditet? Om usikkerhet, tvil eller praktiske spørsmål? Snakk med noen! Ta kontakt med jordmor/helsesykepleier/Helsestasjon for ungdom i nærheten, eller prat med fastlegen din. De kan gi deg gode råd og hjelp.

Du kan også ringe sykehuset der du bor hvis det er gynekologisk poliklinikk der. De fleste har en partner de kan prate med.

Husk at dette også angår partneren din like mye som deg selv. Prat sammen, og vis forståelse for hverandres følelser og meninger.

Rådgivningstjeneste for ufrivillige gravide

Trenger du noen å snakke med om din graviditet? Om usikkerhet, tvil eller praktiske spørsmål? Amathea tilbyr rådgivning til kvinner/par som er blitt uønsket gravide. Amathea har kontorer over hele landet. På amathea.no finner du en oversikt over kontorer. Du kan også ringe på telefon fra hvor som helst i landet.

Du finner også informasjon på helsenorge.no som kan være til nytte om du vurderer abort.