Lurer du på om du er gravid?

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kommer ikke mensen eller har puppene blitt ømme? Ta en graviditetstest. Helsesykepleier, helsestasjon for ungdom og fastlegen din kan hjelpe deg.

Jente tar graviditetstest (ung.no)
GRAVID? Usikker på om du er gravid eller ikke? I denne artikkelen kan du lese mer om hva du bør gjøre dersom du er usikker. (Foto: Colourbox)

Typiske tegn på graviditet:

 • Mensen kommer ikke når du forventer den
 • Du er kvalm, spesielt tidlig på dagen
 • Puppene dine er ømme
 • Du har mensliknende smerter
 • Du må tisse oftere enn du pleier
 • Småblødninger
 • Du er mer trøtt enn vanlig

Hva gjør du?

Har du hatt ubeskyttet samleie, opplevd at kondomet sprakk under samleiet, eller glemte du p-piller uka før og/eller etter samleiet? Da kan det være en mulighet for at du er gravid.

Hvis mensen ikke kommer når du forventer den, menstruasjonsblødningen virker annerledes enn ellers eller du får andre tegn på graviditet, bør du ta en graviditetstest.

For at svaret på en graviditetstest skal være til å stole på, bør du teste med morgenurinen din. Vent også til datoen da du forventer at skal få neste mens. Eller vent til det har gått minst tre uker etter du hadde samleiet.

Hvis testen viser negativt resultat (én strek), betyr det at du ikke er gravid. Hvis testen viser positivt resultat (to streker), betyr det at du mest sannsynlig er gravid.

Lurer du på om du kan være gravid?

Ta en graviditetstest!

Her kan du få tak i en test:

 • Apoteket
 • Dagligvarebutikker
 • Bensinstasjoner
 • Helsestasjon for ungdom
 • Helsesykepeler på skolen
 • Hos fastlegen din
 • Amathea

For noen vil det oppleves som en katastrofe å bli gravid. For andre er det en stor glede. Noen har planlagt det og blir veldig lykkelige over en positiv test. Andre igjen sjanset litt og tenker at "hvis det skjer, så skjer det". Da kan man oppleve at det svinger i blandede følelser samtidig.

Du har et valg

Er du i tvil eller opplever du det som en katastrofe, vil det komme en periode med mye tanker om hva du skal gjøre videre. Skal du fortsette graviditeten og bli mamma? Eller passer det dårlig å bli mamma nå?

For noen er valget lett, for andre er det vanskelig. Mange tanker og følelser dukker opp i denne fasen. Tenker du at abort er en mulighet, kan du lese mer om abort her.

Gratis oppfølging hos lege og jordmor

Ønsker du å beholde barnet, vil det bli en tid med mange tanker, følelser og fysiske forandringer i kroppen framover.

Alle gravide har tilbud om gratis oppfølging hos lege og/eller jordmor gjennom hele svangerskapet (graviditeten). Du kan bestille time for første kontroll hos dem så fort du ønsker det, eller gjerne rundt 12. svangerskapsuke.

Antall svangerskapsuker telles fra første dag i den siste menstruasjonen du hadde før du oppdager at du er gravid.

Uønsket graviditet? Snakk med noen!

Valget mellom å fullføre eller avbryte et svangerskap kan ofte være vanskelig å ta. Trenger du noen å snakke med om at du er gravid? Om usikkerhet, tvil eller praktiske spørsmål? Snakk med noen!

Ta kontakt med jordmor/helsesykepleier/Helsestasjon for ungdom der du bor, eller prat med fastlegen din. De kan gi deg gode råd og hjelp. Du kan også ringe sykehuset der du bor hvis det er en gynekologisk poliklinikk der.

De fleste har også en kjæreste eller partner de kan prate med. Husk at dette også angår partneren din like mye som deg selv. Prat sammen, og vær forståelsesfulle for hverandres følelser og meninger.

Rådgivningstjeneste for ufrivillige gravide

Amathea tilbyr rådgivning til kvinner/par som er blitt uønsket gravide. De har kontorer over hele landet. På amathea.no finner du en oversikt over kontorer. Du kan også ringe på telefon fra hvor som helst i landet.

Du finner også informasjon på helsenorge.no som kan være til nytte om du vurderer abort.

Skrevet av redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 18.08.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Jente tar graviditetstest (ung.no)
GRAVID? Usikker på om du er gravid eller ikke? I denne artikkelen kan du lese mer om hva du bør gjøre dersom du er usikker. (Foto: Colourbox)

Lurer du på om du kan være gravid?

Ta en graviditetstest!

Her kan du få tak i en test:

 • Apoteket
 • Dagligvarebutikker
 • Bensinstasjoner
 • Helsestasjon for ungdom
 • Helsesykepeler på skolen
 • Hos fastlegen din
 • Amathea
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Trenger du angrepiller eller annen nødprevensjon?

Har du glemt p-pille eller annen prevensjon? Her kan du lese om du må ta nødprevensjon, hvilke alternativer som finnes og hvor får du tak i dem.

Graviditetstest – slik bruker du den riktig

Mistenker du at du er gravid? Da er det lurt å ta en graviditetstest – les mer om hvor du skaffer en test og hvordan den brukes her.

Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)