I Norge har jenter rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

VALG: Å velge abort eller ikke er et vanskelig valg for de fleste. Uansett er det godt å ha noen å snakke med både før og etter en eventuell abort. Foto: Pixabay

Svangerskapsukene regnes fra første dag i den siste menstruasjonen din, altså opp til 2 uker før man faktisk blir gravid.

Det er selvbestemt abort fram til og med 12. svangerskapsuke. Etter 12. svangerskapsuke kan det også være mulig å få utført abort, men da må du søke om dette.

Søknaden skal vurderes av to leger. Disse to legene skal ta en avgjørelse, sammen med jenta. Legen din kan hjelpe deg med å søke om dette hvis dette er aktuelt for deg.

Krav på veiledning

Du har krav på god veiledning og hjelp av helsevesenet ved en graviditet. Slik veiledning kan du få hos fastlegen din, hos jordmor på helsestasjonen, på helsestasjon for ungdom, hos skolehelsetjenesten og på gynekologisk poliklinikk på sykehuset. Husk at helsepersonell har taushetsplikt.

Hos Amathea kan du også få veiledning på chat eller telefon.

Er du under 16 år?

Hvis du er mellom 12 og 16 år og har blitt gravid og ønsker abort, er det legen som avgjør om foreldrene dine skal få vite om det eller ikke.

Legen gir ikke opplysninger til foreldrene dine (eller de med foreldreansvar) hvis det er gode grunner til at du ikke ønsker dette. Det er legen som vurderer om du har grunner som bør respekteres eller ikke.

Legen tar i utgangspunktet ikke kontakt med foreldrene dine, men vil oppfordre deg til å gjøre det selv, og eventuelt tilby seg å bli med på å prate med dem.

Snakk med foreldrene dine

Mange er redde for å snakke med foreldrene sine, både når de er under og over 16 år. Da er det viktig å huske på at de fleste foreldre vil prøve å støtte og hjelpe i en slik situasjon.

Noen kan nok bli sjokkert i starten, og da kan sinne eller skuffelse være typiske reaksjonene. Men de fleste roer seg fort og blir til god støtte.

Det kan være vanskeligere å gå med det å ha tatt abort alene, enn å ta den litt vanskelige praten med foreldre.

Selve aborten kan også være en påkjenning. Da er det viktig å ha noen som kan gi deg støtte og omsorg både før og etter en eventuell abort. At foreldrene dine er informert om det som skjer, kan gi deg mulighet til å få støtte og hjelp hjemme.

Hvis du ikke greier å prate med foreldrene dine eller andre foresatte, så tenk på om det er noen andre voksne du kan søke hjelp og støtte hos. Eller er det kanskje noen andre som kan bli med deg og prate med foreldrene dine?

Abort er gratis

Abort er gratis. Det gjelder også den første legetimen.

Men hvis du har et stykke å reise til sykehuset, får du ikke dekket hele reisen. Det er en egenandel på reise, og du må ofte legge ut først og så få pengene tilbake fra NAV etterpå. Legen kan skrive en bekreftelse som du leverer til NAV.

Hvordan utføres en abort?

Det er vanlig å møte på sykehuset to ganger - først til en forundersøkelse, og deretter til selve gjennomføringen av aborten.

Du kan velge mellom kirurgisk abort eller medikamentell abort. Medikamentell abort er det mest vanlige. Hva du velger avgjøres i den første samtalen du har med sykehuset.

Du kan lese mer om de to ulike typene for aborter, hva slags forberedelser som kreves, og hva du eventuelt kan forvente etter abortene på Helsenorge.no.

Begge typer abort er like sikre

Det er minst smerter med en kirurgisk abort selv om dette på en måte er et større inngrep.

Når svangerskapsproduktet tømmes ut av livmoren ved medisinsk abort kan det være litt vondt. Det kan også være mer ubehag og plager etter en medisinsk abort. Fordelen er at du slipper å måtte få narkose.

Etter aborten

Ulike reaksjoner kan komme etter en abort, enten med en gang eller på et senere tidspunkt. Skyldfølelse, sorg og anger er normale følelser etter et slikt inngrep. Selv om du var sikker i din avgjørelse om å ta abort, kan du likevel oppleve å være lei deg.

Mange opplever også følelse av lettelse og føler seg fornøyd med å ha tatt en viktig avgjørelse for seg og sitt liv videre.

hvis det kommer tanker som du syns er vanskelige etter en abort, kan det hjelpe å snakke med noen om dette. Det kan være kjæreste/partner, venner, foreldre eller helsefaglige personer.

Du kan gjerne prate med helsesykepleier, noen på Helsestasjon for ungdom, jordmor i kommunen, fastlegen din eller ta kontakt med Amathea på telefon eller chat.

Les også informasjon om abort på sexogsamfunn.no.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 02.09.2021

Offentlig og kvalitetssikret
VALG: Å velge abort eller ikke er et vanskelig valg for de fleste. Uansett er det godt å ha noen å snakke med både før og etter en eventuell abort. Foto: Pixabay
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Gravid? Få gratis hjelp på helsestasjon for ungdom

På helsestasjon er all hjelp gratis. Du kan ta graviditetstest og få råd og veiledning om prevensjon, graviditet eller abort.

Jente ser ut som hun tenker på noe.

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere?

Far som holder rundt sønnen sin.

Finn prevensjonen som passer deg

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. Her kan du finne den prevensjonen som passer best for deg.

Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)