Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere?

Sist oppdatert: 30.06.2021 Av: Familieterapeuten, i samarbeid med ung.no

Far som holder trøstende rundt sønnen sin skulder
ÆRLIG: Selv om det kan være vanskelig, er det lurt å være åpen og ærlig. Da er det lettere å få tillit og støtte fra foreldrene dine. Foto: Colourbox.

Foreldre blir ofte veldig glade for å få lov til å ta del i livet ditt. Hvis du klarer å være åpen og ærlig med foreldrene dine vil det lønne seg i det lange løp. Husk at foreldrene dine også har vært ungdommer en gang, og de kjenner deg veldig godt. De kan hjelpe deg om du trenger det, hvis du lar dem få lov.

Redd for strengere regler eller kjeft?

Mange ungdommer synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine om ting som rus, røyk/snus, sex, psykiske problemer, kjæresteproblemer, å være skeiv eller mobbing. Du kan bli usikker på om foreldrene vil forstå, eller om du kommer til å få kjeft. Kanskje er du redd for strengere regler om man sier ifra? Da er det lett å la være.

Husk at foreldre dine har vært unge selv

Foreldrene dine har vært unge selv, og de har trolig vært gjennom mange av de samme tingene som deg. Kanskje kan du starte med å spørre hvordan det var for dem da de var ungdom, og hva de synes var vanskelig?

Antagelig vil de bli glade for at du er nysgjerrig på deres liv, og vil sikkert fortelle mye du ikke har hørt før. Etterpå vil det kanskje bli lettere for deg å si det du vil si. Da snakker dere allerede om temaet, og foreldrene dine har følelsen av å være ungdom friskt i minne.

Vær ærlig – oppnå tillit

Ofte vil du tjene stort på å være ærlig med foreldrene dine. Hvis du for eksempel får spørsmål om du har drukket på en fest, eller planlegger å gjøre det, er det bedre å være helt ærlig. Ærlighet gir tillit, selv når du er ærlig om ting du vet foreldrene dine ikke liker at du gjør. Foreldre er ikke så naive og de vet ofte mer enn du tror.

Hvis du lyver og foreldrene dine finner det ut, bryter du den tilliten de har til deg, og det kan fort føre til at reglene blir strengere, og konsekvensene større enn om du hadde vært ærlig. Du vil også slippe frykten for å bli oppdaget. Det kan være veldig slitsomt å lyve. Man kan miste kontroll på hva man har sagt og ikke sagt og det kan ende opp med at man må lyve ennå mer for å opprettholde en falsk historie.

Unngå å komme i en slik negativ spiral. Og husk at alle har lov til å feile og gjøre ting de angrer på. Du er ikke feil selv om du gjør noe feil. De fleste foreldre tåler feiltrinn. Ganske sikkert vil de fortsette å støtte deg hvis du viser vilje til å lære av dine feil.

Handler det om noe alvorlig?

Noen ganger kan det skje ting i livet som kan få alvorlige følger om du ikke ber om hjelp. Det kan være at du blir mobbet, at du får psykiske vansker, at du gjør noe som er ulovlig, eller at du opplever å bli utsatt for et overgrep.

Mange tør ikke snakke med noen om det. Noen blir flaue, noen vil ikke være til bry, andre er redde for at problemene blir verre om foreldre trekkes inn. Men man bør ikke bære på noe som er veldig vondt alene. Det er viktig å ha voksne som kan lytte, støtte og hjelpe gjennom vanskelige opplevelser.

Hvis du opplever eller har opplevd noe alvorlig, så snakk med foreldrene dine, eller en annen voksen du stoler på, og be om hjelp. Hvis du ikke tør eller vil kan du chatte med noen om det anonymt. Kanskje det å snakke med noen om det anonymt først gjør det lettere å si det til en voksen etterpå?

Husk at foreldrene dine har masse livserfaring, både plikt og ansvar for å hjelpe deg og at de tåler å høre om vonde ting.

Vanskelig å snakke ansikt til ansikt?

Å hele tiden ha dine foreldres øyne rettet mot deg mens dere snakker, kan være ubehagelig. Det kan ofte være lettere å få til en god samtale mens man gjør noe sammen. Det kan være å kjøre bil, lage mat, gå en tur, spille et spill, rydde kjøkkenet.

Vanskelig å si det høyt? Skriv det heller ned

Hvis du syns det er for vanskelig å si det høyt kan du skrive en lapp, et lite brev eller en melding? Da kan du skrive i ro og fred, og du kan lettere ta kontroll på det du vil si. Det er stor sjanse for at foreldrene dine vil ta det du skriver på alvor. Ord som står skrevet blir ikke borte like lett som i en prat og kan faktisk få enda sterkere betydning.

Snakk med en annen du stoler på hvis du ikke er klar

Hvis du ikke er klar for å snakke i det hele tatt – tenk etter om du har andre personer du kan snakke med og få råd og hjelp fra. En bror eller søster? En onkel eller tante, eller et søskenbarn? Kanskje foreldrene til en venn? Det kan føles mindre skummelt å snakke med noen som ikke er foreldrene dine, men som likevel er voksne, trygge og støttende. Og kanskje er det lettere å ta det opp med foreldrene dine når du har snakket om det med noen andre først?

Husk at det alltid er bedre å snakke med noen andre om ting du lurer på enn å sitte med tankene og spørsmålene helt alene.

Far som holder trøstende rundt sønnen sin skulder
ÆRLIG: Selv om det kan være vanskelig, er det lurt å være åpen og ærlig. Da er det lettere å få tillit og støtte fra foreldrene dine. Foto: Colourbox.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?