Har du tannlegeskrekk?

Det er normalt å grue seg litt, eller mye, før tannlegetime. Her får du tips til hvordan du kan takle frykten.

Sist oppdatert: 07.09.2020 Av: Skrevet av redaksjonen i samarbeid med professor i odontologi ved UiO og barnetannlegespesialist/phd ved UiO

Ung jente som er redd for tannlegeundersøkelsen
SNAKK OM DET: Hvis du er redd for undersøkelsen, bør du si ifra. Tannpleiere og tannleger ønsker å hjelpe deg, og de kan gjøre mye for at du skal føle deg trygg. Foto: Colourbox

Fortell tannlegen at du er redd

Andre mennesker merker ikke nødvendigvis hva du føler og tenker. Når vi blir nervøse kan kroppen utstråle at vi er irriterte og avvisende selv om det vi egentlig trenger er kontakt.

Si ifra om at du er redd, så kan undersøkelsen tilpasses og bli best mulig for deg.

Du kan si ifra om frykten din når du kommer, eller ringe til tannlegekontoret før timen. Gir du beskjed i forkant, kan du avtale tid for å komme til klinikken for en egen samtale om tannlegeskrekk.

Det kan være godt å møtes når du vet at du ikke skal bli sett i munnen eller tatt på den dagen.

Hvis det ikke er mulig å ha en egen time for samtale, kan dere snakke litt før selve undersøkelsen.

Det er mye som kan gjøres for at du skal føle deg trygg. Dere kan for eksempel lage avtaler om hva du vil ha informasjon om og ikke, håndsignaler du kan gi for å få pause, om dere skal snakke eller være stille, ha på radio eller ikke, eller om du skal få ekstra bedøvelse.

Finn ut hva du er redd for

Frykten kan føles overveldende og da er det ikke lett å sette fingeren på akkurat hva som er skummelt. Prøv likevel å finne ut hva du ikke liker.

Jo klarere du kan beskrive problemet, jo enklere er det å finne en løsning.

Har du hatt en dårlig opplevelse før eller hørt andre fortelle skrekkhistorier om besøk på tannklinikken? Er du redd for at noe skal være vondt eller for at du skal få kjeft for hvordan du tar vare på tennene dine? Misliker du lukta i rommet, lydene der, å gape lenge, å tygge ned på røntgenbildet, at noen tar på deg eller føler du at du ikke har kontroll?

Finn løsninger sammen

  • Synes du det er vanskelig å få sagt fra når du trenger å spytte ut, så kan dere avtale et tegn
  • Er det et av instrumentene du synes er ekkelt, kan du be om å få ta på det og få det forklart, eller kanskje vil du be om å slippe å se på det i det hele tatt
  • Hvis du ikke vil høre lyder kan du ha i ørepropper med musikk eller podkast, eller be om at radioen står på med høy lyd.
  • I noen tilfeller kan du få ekstra bedøvelse eller beroligende medisin før du kommer
  • Har du dårlig kjemi med personen du møter, kan du kanskje bytte tannlege eller tannpleier. Du kan be foreldrene dine eller helsesykepleier om hjelp til å si ifra.

Tenk på hva som vil gjøre deg mer avslappet

Det er veldig fint om du klarer å roe nervene og være mindre anspent i kroppen.

Hva gjør du ellers når du må gjennomføre noe som gjør deg nervøs?

Kanskje hjelper det å sykle eller gå fort for å få opp pulsen noen minutter, å puste dypt inn og ut ti ganger, eller å ringe en god venn før timen? Kanskje kan du snakke litt til deg selv i tankene og si at dette klarer du, at det ikke er farlig og at du er i gode hender?

Bygg motivasjon

Dette er nok en uvant tanke. De fleste av oss går jo til tannklinikken fordi vi "må". Det kan likevel være lurt å minne seg selv på hva som er bra med å gjøre det.

Kanskje ønsker du å ha fine og friske tenner eller få svar på noe du lurer på fra en som er ekspert. Da er det ganske flott å kunne få gratis/billig tannhelsehjelp.

Du kan fortelle deg selv at det er ubehagelig der og da, men det kommer til å føles bra etterpå når det er gjort. Sånn har du det sikkert med mange ting i livet, som lekser, rydding og trening. Vi gjør alle ting som er slitsomt og stressende, men nødvendig og tilfredsstillende å få unna.

Se frykten i øynene - øvelse gjør mester!

Den eneste måten å bli kvitt tannlegeskrekk på, er å dra til tannklinikken. Gjennom gode og normale mestringsopplevelser kan du få det bedre.

Å la være å dra når du blir kalt inn til time, er å unngå problemet, ikke å takle det.

Når du er under 18 år har det offentlige ansvaret for å gi deg tannhelsehjelp, så de lar deg ikke være i fred om du ikke møter opp. De kommer til å kalle deg inn flere ganger og kanskje kontakte foreldre eller barnevern hvis du ikke kommer.

Når du blir eldre kan det å ikke behandle tennene føre til at du får smertefulle plager som det blir dyrt å behandle.

Er det en psykisk lidelse?

Å grue seg for å gå til tannlege/tannpleier er ikke en psykisk lidelse. På fagspråket kalles det "tannbehandlingsangst" hvis du har sterke symptomer på å være redd.

Tannbehandlingsangst er ikke en diagnose, men bør tas på alvor sånn at frykten ikke utvikler seg til å bli det.

Hvis man ikke tar tak i angsten kan den utvikle seg til en fobi ("odontofobi"), som er mer plagsomt. Selv om fobi også kan behandles, er det mye bedre å ta fatt i angsten tidlig.

Fakta

  • Hvis du er redd for å gå til tannlegen hjelper det å snakke om det
  • Å ikke møte opp til tannlegetime når du er redd er ikke en løsning
  • Å grue seg for å gå til tannlege/tannpleier er ikke en psykisk lidelse
  • Færre ungdommer er redde for å gå til tannlegen nå enn for 20 år siden.
Ung jente som er redd for tannlegeundersøkelsen
SNAKK OM DET: Hvis du er redd for undersøkelsen, bør du si ifra. Tannpleiere og tannleger ønsker å hjelpe deg, og de kan gjøre mye for at du skal føle deg trygg. Foto: Colourbox

Fakta

  • Hvis du er redd for å gå til tannlegen hjelper det å snakke om det
  • Å ikke møte opp til tannlegetime når du er redd er ikke en løsning
  • Å grue seg for å gå til tannlege/tannpleier er ikke en psykisk lidelse
  • Færre ungdommer er redde for å gå til tannlegen nå enn for 20 år siden.

Spørsmål og svar

Kilder:

Odontologisk psykologi (2018) av Willumsen, Myran og Lein (red.)

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider