Hvordan barbere seg?

Skjegget ditt vokser ikke fortere av at du barberer deg ofte. Det er en myte. Det er likevel andre gode grunner til å barbere seg. Her er noen tips og råd.

BARBERHØVEL: Det tar litt lengre tid enn en barbermaskin, men huden blir glattere og mykere. Foto: Colourbox.
BARBERHØVEL: Det tar litt lengre tid enn en barbermaskin, men huden blir glattere og mykere. Foto: Colourbox.

Noen barberer seg fra de er 13 år. Andre trenger ikke å barbere seg før de nærmer seg 20 år. De første hårene som kommer, er myke som dun. Du kan når som helst barbere bort dunet på overleppa. Det vil ikke gjøre at håret vokser raskere, men det vil se mer nybarbert ut.

Etter hvert vil håret som vokser ut igjen føles tykkere, stivere og mer stikkende. Hvor ofte du skal barbere deg avhenger av hvor raskt skjegget vokser og hvordan du ønsker at det skal se ut.

Høvel eller barbermaskin?

Du kan barbere deg med høvel og barberskum, eller med en elektrisk barbermaskin. Fordelen med barbermaskin er at det tar kortere tid. Ulempen er at du kan få tørr hud på haka og kinnet. Det får du ikke dersom du bruker høvel og barberskum.

Det går også an å bytte mellom de to metodene fra uke til uke. Hva du velger er helt opp til deg.

Hvordan barbere seg med høvel?

  • Sørg for at huden er varm og fuktig før du starter. Det gjør at porene i huden åpner seg. Mange barberer seg etter en dusj. Da er huden allerede fuktig. Du kan også skylle ansiktet med varmt vann, eller en våt klut.
  • Bruk barberskum. Ta på akkurat nok til å dekke området du skal barbere. Om du tar på for mye skum, vil du ikke se hvor du barberer deg. Da er det lettere å kutte seg.
  • Bruk en skarp høvel. Du kan kjenne på et barberblad at det begynner å bli sløvt når ikke alle hårstrå forsvinner etter et drag med høvelen. Da er det på tide å bytte blad.
  • Begynn med å barbere kinnene først, slik at barberskummet får virke lengst mulig på de vanskeligste områdene, som haka og rundt nesa.
  • Det er viktig å barbere MED hårets retning. Dra fingrene dine over skjegget for å finne ut hvilken retning det vokser i. Dersom man barberer seg MOT hårene, åpner huden seg mer slik at skjegget blir kuttet under huden. Når huden lukker seg, kommer skjeggstubbene under huden og man kan få sår, inngrodde hår og kviser.
  • Barber med korte drag. Da har du best kontroll.
  • Når du er ferdig med å barbere, skyller du ansiktet i kaldt vann. Da lukkes porene i huden.
  • Etter barbering kan du bruke en mild aftershave eller en vanlig fuktighetskrem. Pass på å bruke produkter som ikke inneholder mye parfyme og alkohol. Dette kan irritere huden.
  • Husk å skylle høvelen i varmt vann.

Hvordan barbere seg med barbermaskin?

Det finnes mange ulike barbermaskiner på markedet. Prinsippet for å barbere med maskin kan være litt annerledes enn med høvel. Les bruksanvisningen for din maskin.

Noen barbermaskiner kan brukes i dusjen, men ikke alle. Sjekk før du gjør det. Husk å gjøre rent barbermaskinen etter bruk og ta en grundig rens av den innimellom.

Hvordan stelle skjegget?

Hvis du velger å la skjegget bli langt, krever det også litt stell. Det går fint å stelle skjegget hjemme, men det kan være lurt å få veiledning hos en frisør eller barberer.

Dette gjelder spesielt om du har lyst til å spare til langt skjegg. Da kan du få hjelp til å forme skjegget slik at det passer til ansiktsformen og få råd om videre stell. Uansett er det lurt å trimme skjegget litt innimellom for å beholde fasongen. Det kan gjøres med høvel, saks eller med barbermaskin/skjeggtrimmer.

Har du langt skjegg kan det være lurt å vaske det hver dag. Skjegget kan samle med seg mye. Blant annet spiser du mat og tar deg i skjegget, og det er mye som kan være greit å få vasket vekk. Du kan fint bruke vanlig sjampo, men det finnes også skjeggsjampo. Dette er en sjampo som er mildere.

Noen får utslett i huden under skjegget. Det kan klø, flasse og huden kan bli rød. Det kan være ulike årsaker til dette, men det kan som regel behandles med kremer eller midler. Få en lege til å se på det.

Tro det eller ei – skjegget kan også styles med hårføner. Etter at du har vasket skjegget, tørker du det med håndkle og/eller føner. Deretter kan man ha i litt skjeggolje hvis man ønsker det, spesielt for kort skjegg. Det er fint for å få litt kontroll og samle skjegget, samt gjøre det mindre brusete og tørt. I et lengre skjegg kan man bruke en skjeggvoks eller pomade.

Ulikt for alle

Hvor raskt skjegget ditt vokser og hvor tett det blir er veldig ulikt fra person til person. Hos noen vokser det sakte, hos andre raskere. Noen har nesten ingen skjeggvekst i det hele tatt.

Det er ingenting man kan gjøre for å påvirke dette. Skjegget er like ulikt fra person til person som håret vi har på hodet.

Skrevet av Helsesykepleier, ung.no

Sist oppdatert: 27.10.2020

Offentleg og kvalitetssikra
BARBERHØVEL: Det tar litt lengre tid enn en barbermaskin, men huden blir glattere og mykere. Foto: Colourbox.
BARBERHØVEL: Det tar litt lengre tid enn en barbermaskin, men huden blir glattere og mykere. Foto: Colourbox.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Gutter og puberteten

Kanskje får du mer hår på kroppen, større føtter, eller svette – velkommen til puberteten. Dette skjer som regel en gang mellom 11 og 15 år hos gutter.

FORSKJELLER: Vanligvis starter puberteten mellom 11 og 15 år hos gutter. Puberteten hos jenter starter i snitt to år før. Foto: Colourbox
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente