Når starter det

Puberteten starter på forskjellig tid hos ulike mennesker. Det er store variasjoner, og det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutviklingen. Puberteten starter i snitt 2 år senere hos gutter enn hos jenter.

Hva skjer når?

Det er ikke sikkert du merker at det skjer noe med en gang produksjonen av hormoner er i gang. Noen merker aller først at de begynner å få mer hår på legger og armer, og at føttene vokser sånn at man oftere må kjøpe nye sko. Etterhvert kommer det også vekst av kjønnshår og hår i armhulene. Svetteproduksjonen øker. Dette merker en del som første pubertetstegn. Skjeggveksten starter med dunete overlepper, men kommer ikke ordentlig i gang før testiklene er ganske velutviklet. Huden og håret blir fetere og noen får også kviser. Man vokser, blir høyere, får en bredere kroppsbygning, mer muskler og går opp i vekt.

Vekst og høyde

Du vokser raskere. Til å begynne med er det når du sover at pubertetshormonene og også veksthormonene, de hormonene som gjør at man vokser, strømmer ut. Det er en av grunnene til at søvn er viktig. Etterhvert er det stor hormonproduksjon også på dagtid.

Mange lurer på hvor høye de skal bli. Det er måter å prøve å beregne det på, og det kan du lese mer om i denne artikkelen

Hvis man ikke vet foreldres høyde fordi man er adoptert eller ikke kjenner foreldrene, kan man gange den høyden man har når man er to år med 2, eksempelvis 90 cm når man er 2 år = 180 cm. Denne måten gir bare et anslag og er lite nøyaktig.

Her kan du finne ut hvor mye det er vanlig at man veier.

Stemmeskiftet

Stemmeskiftet skjer hos guttene fordi stemmebåndene blir lengre og tykkere. Strupehodet på halsen vokser. Stemmen kan lett briste i forbindelse med stemmeskiftet, noe mange synes kan være litt flaut.

Pupper

Omlag halvparten av alle gutter merker at det kommer en kul/klump under brystknoppen/nippelen, enten på den ene eller på begge. Dette er en kjertel i brystvevet som har hovnet opp på grunn av hormonpåvirkningen. Det er ingenting å bekymre seg over. Den/de vil forsvinne etterhvert.

Penis og pung

Hvis du kjenner med en finger inni kinnet vil du kjenne slimhinne eller slimhud. Penishodet eller glans penis har også slik slimhud. Penishodet er forsynt med masse nerveender. Det er svært følsomt. Penis består av penisroten, penisskaftet og penishodet. Penishodet omsluttes av forhud. Noen har mye forhud, andre har mindre. Noen har ikke forhud fordi de er omskjært.

Noen opplever at forhuden er litt trang og vanskelig å trekke tilbake over penishodet. Det kan endre seg i løpet av pubertetsutvilingen, men det kan også vedvare. Her kan du lese om Trang forhud

Penis kan bli stiv når som helst og hvor som helst, uten noen sammenheng. .

Gutter i puberteten merker ofte at de våkner med stiv penis. Penisen er også stiv flere ganger hver natt mens gutten sover. Dette er kroppens måte å opprettholde viktige funksjoner på; Blodgjennomstrømning i svamplegemene, nervefunksjonen som aktiveres og ligamenter og hinner som tøyes.

Du kan lese mer om penisutvikling og penisstørrelse her.

De to testiklene ligger inni pungen. Den venstre ligger ofte litt høyere opp enn den høyre. Det er fordi det blir litt bedre plass til dem. Testiklene produserer testosteron, det viktigste mannlige kjønnshormonet. Testiklene vokser i puberteten og når de er omlag 2,5 x 4 cm er de utvokste. Testosteronproduksjonen øker mye i denne perioden.

Gutter rådes til å undersøke testiklene sine jevnlig for å kjenne hvordan de kjennes ut og for å kunne oppdage om det er noe som ikke er som vanlig.

Les også: ”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Når kommer den første sædavgangen?

Ikke alle får nattlig sædavgang. De som onanerer jevnlig får sæden ut på dagtid. Hvis man ikke onanerer vil man få nattlig sædavgang. Da våkner man med en seig væske i boksershortsen/trusa. Noen er 12-13 år første gang de opplever dette, andre er 16 - 17 år.

Skjegg

Skjegg er ofte det siste leddet i puberteten. Det første du ser er at det vokser dun-lignende hår over munnen. Etterhvert vil du få dunhår på kinn og hake også. Etter noen år blir skjegget tettere og striere. Noen får ikke tett skjegg før de er over 20 år.

Noen har tett og mørkt skjegg, andre har mer spredt og lyst skjegg. Hos noen vokser det sakte, hos andre raskere. Noen har nesten ingen skjeggvekst i det hele tatt. Det er genene som bestemmer og det er ingenting du kan gjøre for å påvirke dette.

Vil ikke bli mann

Noen strever veldig når de kommer i puberteten. De vil ikke bli mann og få mannskropp. Det kjennes helt feil! Noen opplever at de er født i feil kropp eller med feil kjønn.

Andre regner seg som transeperson, de føler seg både som jente og gutt og har et talent for å uttrykke seg som det andre kjønnet gjennom klær, eventuelt make up og væremåte. Det handler om å vise sin identitet og har ingenting med seksualitet å gjøre.

Hvis man ikke er helt sikker på hvilken kjønnskategori man tilhører eller at man mener at man ikke tilhører noen kjønnskategori og man trenger hjelp, kan man snakke med helsepersonell som har kompetanse på kjønnshelse. På HFU der du bor kan du ta en prat eller du kan chatte med helsepersonell på ungdomsklinikken Sex og samfunn, ta kontakt med Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo, iChatten eller med Skeiv ungdom/ungdomstelefonen.

Kåthet

Når man kommer i puberteten lages det blant annet mye av hormonet testosteron. Dette hormonet er viktig for blant annet seksuell lyst eller kåthet. Når man blir seksuelt tent/kåt kan det kjennes ut som at det kiler i kjønnsorganet. Man kan også kjenne at det kiler i magen. Da strømmer det blod til kjønnet. Penis` 3 svamplegemer svulmer opp, akkurat som svamplegemene i ytre og indre klitoris hos jenter.

Her kan du lese mer om kåthet, onanering og orgasme.

Onanering

Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. Det er også sunt fordi man blir kjent med kjønnet sitt og hvilke bevegelser og stimuli man liker og nyter.

Det er vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er en selv som bestemmer over kroppen og kjønnet sitt!

Se også her ABC for å oppnå orgasme med hånd

Følelser

Den store produksjonen av hormoner i puberteten kan gjøre at en føler at en mister litt kontrollen. Det kan være vanskelig å styre seg selv, enten det er seksualiteten eller andre følelser. I det ene øyeblikket er alt helt greit, og det er til og med veldig bra og i neste øyeblikk kan en føle seg veldig trist, alt blir helt feil. Det kan ta litt tid før man føler at man har mer kontroll.

Noen snakker lett om hva de føler og hvordan de har det. Andre sier ikke så mye, men har mange tanker og følelser som de ikke deler med noen. Det hjelper å snakke med noen om hvordan man har det.

Her kan du lese om hvorfor det hjelper å snakke med noen.

Foreldre

Hvis man føler seg litt ustabil eller nedfor og trist, kan det være lett at man sier ting man angrer på, enten til de hjemme eller til venner. De voksne hjemme kan kanskje lettere forstå at følelsene svinger, men det hender det blir bråk hjemme fordi man ikke føler seg forstått, møtt eller sett. Barna/ungdommene synes de voksne er vanskelige og de voksne synes barna/ungdommene er vanskelig.

Her kan du lese om hvordan du kan snakke med foreldre som ikke forstår deg.

Venner

Vennskap kan være skjørt og vanskelig når man ikke føler seg helt som seg selv, eller ikke helt har funnet ut av hvem man er. Vennskap kan forandre seg fordi to venner er på forskjellig utviklingstrinn av puberteten og fordi interessene plutselig er forskjellige. Kanskje synes man at kameraten plutselig oppfører seg voksent – eller barnslig, og er opptatt av helt andre ting enn en selv? Kanskje føler man seg utenfor, utestengt, glemt og ensom? Det er vondt. Når man skal finne ut hvem man er som person, samtidig som de andre gjør det samme, kan det bli litt vrient.

Det første man må gjøre er å finne ut hva det er som er viktig for en selv. Hvilke verdier er det som er viktig? Hvis en går ut over egne grenser for å få innpass eller at en prøver å være noe en ikke er eller føler seg klar for å være eller gjøre, får man en dårlig følelse. Da går man ut over egne grenser.

Les mer om selvfølelse.

Det er viktig at man er sammen med dem man føler seg vel sammen med, de som gjør at en får en god følelse med seg selv. Hvis venner forandrer seg kan man prøve å utvide vennekretsen. For å bli kjent med nye mennesker er det ofte lettest gjennom felles hobbyer eller felles interesser. Kanskje er det andre i klassen, på trinnet eller gjennom fritidsinteresser som man kan bli bedre kjent med? Da har man noe felles, noe å snakke om og man kan gjøre aktiviteten sammen. Det er også viktig å ha litt tålmodighet med gamle venner. -Kanskje finner dere tilbake til hverandre etter en stund.

Her kan du finne råd og tips om vennskap

Forelskelse

Det kribler i magen, du kjenner deg kanskje litt nervøs, oppspilt eller forventningsfull. Hvem du kjenner disse følelsene for, er det bare du som vet. Er det jenter, er det gutter, eller er du usikker? Det er greit og vanlig å lure litt og noe du kan bruke litt tid på å finne ut av. Mange kjenner litt på forelskelse i puberteten, men ikke alle gjør det.

Ta deg god tid på å finne ut av hvem du er hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med deg selv, kroppen og kjønnet ditt og se at du er flott akkurat som DU er!