Svetter du mye?

I puberteten begynner du å svette mer. Svetten vil også lukte litt mer. Det er helt naturlig. Her finner du informasjon og råd om svette.

Sist oppdatert: 15.07.2023 Av: Helsesykepleier i samarbeid med redaksjonen i ung.no

Gutt med våt t-skjorte og svette som spruter.
NATURLIG: Å svette er både helt naturlig og nødvendig. Svette (perspirasjon) er viktig for å regulere kroppens temperatur. Illustrasjon: Endre Hesthagen/ung.no

Noen syns det er flaut at det lettere blir svetteringer under armene, noen syns det er sjenerende at de svetter mer på hele kroppen eller er klamme i hendene, og noen er bekymret for at de skal lukte svette eller tåfis.

Svette er helt naturlig

Selv om mange syns det er flaut å svette, er det viktig å huske på at det er helt naturlig og helt nødvendig. Svette (perspirasjon) er viktig for å regulere kroppens temperatur. Hvis man ikke svetter, vil kroppen bli overopphetet.

Akkurat som andre pubertetsforandringer, føles disse endringene verst i starten. Heldigvis er dette noe man blir vant til etterhvert.

Hvor mye vi svetter varierer veldig

Hvor mye vi svetter og hvor sterk svettelukten er, varierer mye fra person til person og fra dag til dag. Trening, engstelse, stress, pubertet, graviditet, menstruasjon, sykdommer og medisinbruk påvirker svettemengde og svettelukt.

Tips

En deodorant eller antiperspirant kan være til nytte. Deodoranter reduserer svettelukten uten å påvirke svetteproduksjonen, mens antiperspiranter reduserer mengden med svette.

Bruk gjerne en deodorant uten parfyme. Parfyme i deodorant vil lukte mer når du svetter og da kan det bli mer påfallende enn svettelukt.

Det er spesielt svetten fra armhulene som øker i mengde og har mye lukt, men mange opplever også at de svetter merkbart mer i skrittet og på føttene. Noen svetter også mer andre steder på kroppen.

I tidlig pubertet er kroppsluktene spesielt sterke og av ”moskuskarakter”, en litt søtlig, tung lukt, litt på samme måte som parfyme. Lukten av svette er jo også i nær slekt med de mest eksklusive parfymer som utvinnes fra moskussvette.

God hygiene er viktig

Det er spesielt svette som blir liggende på huden en stund som gir den vonde lukta. Derfor er det viktig å ha god hygiene. Vask deg eller dusj om morgenen og etter trening. Det er en bra måte å holde gammel svettelukt unna på.

Svettelukten kan også sette seg i klærne, så det kan være lurt å skifte genser, T-skjorte, sokker og undertøy hver dag. Det hjelper ikke å være nydusjet hvis du tar på svett tøy fra dagen før.

Svettelukt setter seg mer fast i syntetisk tøy enn i bomull. I tillegg tåler bomull ofte en varmere vask. Derfor er det lurt å bruke plagg i naturmateriale som for eksempel bomull innerst mot huden. Det kan også være en ide å bruke litt vide klær fremfor tettsittende hvis du svetter mye.

Deodorant eller antiperspirant kan hjelpe

Det finnes produkter du kan bruke for å redusere svettelukta. Deodoranter reduserer lukta uten å påvirke svetteproduksjonen, mens antiperspiranter reduserer mengden med svette. Flere produkter er en kombinasjon av disse.

Husk å ta på deodorant på nyvasket hud, ikke utenpå gammel svette.

Det er vanlig å få irritert hud eller allergiske reaksjoner når man bruker deodoranter og antiperspiranter. Velg derfor en mild type som huden tåler, og bytt produkt innimellom.

Det kan være lurt å velge en deodorant eller antiperspirant uten parfyme, eller en mildt parfymert, både for å unngå eventuelle hudreaksjoner, og for å ikke lukte for mye. Lukta fra en sterk deodorant kan være like plagsomt for andre som svettelukt.

Husk også på at mange er allergiske eller overømfintlige mot sterke parfymelukter og kan få ubehag eller bli syke av det.

Store svetteplager

Ved store svetteproblemer der vanlige deodoranter/antiperspiranter ikke hjelper, kan du prøve spesialprodukter som Stop-24, Cosmica Medical eller Aluminiumklorid 25% NAF.

Disse skal vaskes av etter at de har fått virke natten over.

Disse kan også bl.a. gi irritasjon i huden og bør ikke brukes mer enn nødvendig.

Fotsvette

Fotsvette har en karakteristisk lukt. Den er litt syrlig og for noen kan det være til stor plage.

Det kan være lurt å behandle fotsvette, ikke bare for å unngå dårlig lukt, men også fordi en fuktig fot lettere blir angrepet av fotsopp og fotvorter.

Råd mot «tåfis»

  • Vask føttene hver dag og tørk nøye.
  • Bytt sokker ofte. Sokkene bør være av bomull eller ull, ikke syntetisk materiale.
  • Unngå tette sko, bruk gjerne sandaler. Det kan være lurt å ha flere par sko å bytte på.
  • Sett skoene til tørk hvis de er fuktige (det er de ofte selv om du ikke tenker over det)
  • Det finnes spesielle såler som motvirker dårlig lukt. Prøv og se om det blir bedre. Det finnes også sprayer for å spraye inn i skoene.
  • Ta føttene ut av skoene så ofte du kan for å lufte dem, for eksempel i timene på skolen.
  • Ved store fotsvetteplager kan det være nyttig med en antiperspirant/deodorant spray eller krem. Det finnes noen typer spesielt beregnet for føttene.
  • Du kan eventuelt prøve talkum i skoene. Dette skal suge opp fuktigheten.

Du kan oppsøke legehjelp

Hvis du har prøvd reseptfrie midler og dette ikke hjelper, eller svetteproblemet er så kraftig at det hemmer deg i hverdagen, så bør du oppsøke fastlegen. Fastlegen kan hjelpe deg videre med å finne en løsning på problemet.

Gutt med våt t-skjorte og svette som spruter.
NATURLIG: Å svette er både helt naturlig og nødvendig. Svette (perspirasjon) er viktig for å regulere kroppens temperatur. Illustrasjon: Endre Hesthagen/ung.no

Tips

En deodorant eller antiperspirant kan være til nytte. Deodoranter reduserer svettelukten uten å påvirke svetteproduksjonen, mens antiperspiranter reduserer mengden med svette.

Bruk gjerne en deodorant uten parfyme. Parfyme i deodorant vil lukte mer når du svetter og da kan det bli mer påfallende enn svettelukt.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider