Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Sist oppdatert: 06.10.2020 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med helsesøster

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no
FJERNE? Hvordan fjerner du kroppshår - og skal du fjerne det i det hele tatt? Få tipsene i denne artikkelen. Illustrasjon: ung.no

Hår eller ikke hår? Mange lurer på om de skal fjerne hår på kroppen eller ikke. Da dukker det opp en del spørsmål:

Er det mest vanlig å fjerne hår i underlivet? Skal både gutter og jenter barbere seg nedentil? Hva med håret på leggene, skal både gutter og jenter fjerne dem? Og ikke minst, hvordan fjerner man i det hele tatt hår?

Spørsmålene er mange, og det finnes ingen svar som er riktig for alle.

Du bestemmer

De fleste ser seg rundt, lurer på hva de andre gjør, og prøver seg litt frem. Mange finner frem til en løsning med barbering eller hårfjerning de selv trives med.

Noen finner frem til en løsning de tenker at andre forventer av dem. Noen fjerner alt, noen fjerner ingenting, og noen velger en mellomløsning.

Hår eller ikke hår styres i stor grad av moter. Husk at man blir påvirket av det man ser på film, i sosiale medier og i reklamer.

Produsenter av hårfjerningsprodukter tjener gode penger på at folk kjøper produktene deres. Derfor vil det i reklamer ofte virke som at det å fjerne kroppshår er en like selvsagt del av den daglige hygienen som å pusse tennene.

Hår har en funksjon

Visste du at hår kan gjøre deg varmere om vinteren og mindre klam om sommeren? Hårene gjør at det blir et lite luftlag mellom huden og klærne der luften får sirkulere.

I tillegg vil svette gjøre hårene våte, som i sin tur gjør overflaten for fordampning av svetten større. Da vil kroppen din fordampe mer duftstoffer (feromoner), som fra naturens side skal ha en effekt på å lokke til seg en partner.

Kroppshårene er også viktig for følsomheten i huden.

Metoder for å fjerne hår

Det er flere ulike metoder du kan bruke for å fjerne hår på kroppen.

Barbering

En vanlig metode er å barbere seg. Det er viktig med et skarpt barberblad. Hvis ikke kan du få irritert hud og betennelse i hårsekken.

Sørg for at huden er helt ren, og gjerne varm, før du starter. Husk god hygiene, så ha en egen høvel til intimbarbering. Det er lurt å bruke skum/gel, og da gjerne en type som er for følsom hud.

Det er viktig å barbere MED hårretningen for å lage minst irritasjon i hårsekkene. Skyll og rens huden etterpå. Skyll barberhøvelen godt med kokende vann etter bruk.

Det er ganske vanlig at det kommer røde prikker og kløe i dagene etter barbering. Det er fordi huden er irritert og at små harde hår som er kuttet gnisser.

Noen ganger får man små kviser etter barbering. Det kan komme fordi håret snurrer rundt seg selv og begynner å vokse innover i huden igjen. Det inngrodde håret kan gi en betennelse i huden og i hårsekken som ligner på små kviser. Har man mye problemer med inngrodd hår kan man forsøke en hårfjerningskrem i stedet.

Varighet: 1-5 dager.

Smerter: Lite eller ingen.

Voksing

Barbering etterlater seg små svarte prikker. Det er fordi man kutter håret ved hudoverflaten. Hvis du vil fjerne hele hårroten kan voksing være et bra alternativ.

Ved voksing tar det også lenger tid før hårene gror ut igjen. Tiden det tar varierer fra person til person, men det kan gå opptil seks uker før det kommer nytt hår.

Ulempen med voksing er at det gjør ganske vondt. Du kan heller ikke vokse for kort, eller for langt hår. Det bør ca. 0,5 cm langt for at voksen skal få tak.

Du kan velge å gjøre voksingen selv hjemme, eller på en hudsalong. Den profesjonelle voksingen med varmvoks er nok mer effektiv. Derimot er voksstrimlene man bruker hjemme et mye billigere alternativ.

Etter voksing bør det ta to døgn før du bruker deodorant, parfyme eller soler de områdene du har fjernet hår fra. Bruk heller ikke tettsittende klær på områdene det første døgnet.

Når hårene vokser ut igjen, kan det lett stikke og klø litt. Det kan være til hjelp å smøre med en fuktighetskrem, gjerne med aloe vera i.

Varighet: 4 - 6 uker

Smerte: Ganske høy. Blir som regel mindre vondt når du har gjort det et par ganger.

Epilator

Lik som voksing vil også en epilator fjerne hår ved roten. Den ser litt ut som en barbermaskin, og drar hårene ut ved hjelp av et roterende hode med små pinsetter i.

En epilator kan være litt dyr, og som ved voksing, gjør det ganske vondt. Fordelen er at den er enkel å bruke. Man får også kjøpt epilatorer med kjøleelement som demper smerten ved bruk.

De samme rådene for hva du bør gjøre etter voksing gjelder også for epilering.

Varighet: 4-6 uker.

Smerte: Ganske høy, men minsker noe når du blir vant til metoden.

Hårfjerningskrem

Du kan bruke hårfjerningskrem, gele eller skum på legger, armer, under armene, bikinilinjen eller andre deler av kroppen.

Kremen etser vekk hårene, og kan skade huden der den er mer ømfintlig enn ellers på kroppen. Det anbefales derfor ikke å bruke hårfjerningskrem i underlivet, særlig på pungen og i nærheten av slimhinner.

Du smører produktet på området hvor håret skal fjernes. Håret etses vekk, men det er bare på overflaten det forsvinner. Hårroten blir værende. Det vil allikevel vare lenger enn barberingen, og håret vil føles mykere når det vokser ut, siden du unngår de skarpe stubbene.

Varighet: 3 - 7 dager

Smerte: Kan svi litt, men da bør du ikke bruke produktene.

Laserbehandling

Som i ansiktet kan du også fjerne kroppshår med laser. Det er effektivt, men dyrt. Derfor er dette mest aktuelt for små områder.

Laserstrålen sendes ned i huden, treffer hårsekken og skader hårroten slik at hårveksten stopper. I noen tilfeller kan du også få noen pigmentflekker som er tegn på forbrenning, men dette er bare overflatisk.

Varighet: Noen vil oppleve at håret er borte for godt. Andre igjen vil kun merke redusert hårvekst.

Smertefaktor: Vil oppleves varmere jo mørkere hud du har.

Fakta

Det finnes flere ulike metoder for å fjerne hår.

  • Barbering er lettvint, billig og smertefritt, men håret vokser raskt tilbake.
  • Laserbehandling kan fjerne håret for godt, men er dyrt og tidkrevende.
  • Voksing er relativt lett, og det tar lang tid før håret kommer tilbake, men det kan være smertefullt.
  • Epilator brukes hjemme, og er enkel i bruk, men kan være litt dyr å kjøpe. Som ved voksing, gjør det ganske vondt å bruke.
Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no
FJERNE? Hvordan fjerner du kroppshår - og skal du fjerne det i det hele tatt? Få tipsene i denne artikkelen. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Det finnes flere ulike metoder for å fjerne hår.

  • Barbering er lettvint, billig og smertefritt, men håret vokser raskt tilbake.
  • Laserbehandling kan fjerne håret for godt, men er dyrt og tidkrevende.
  • Voksing er relativt lett, og det tar lang tid før håret kommer tilbake, men det kan være smertefullt.
  • Epilator brukes hjemme, og er enkel i bruk, men kan være litt dyr å kjøpe. Som ved voksing, gjør det ganske vondt å bruke.
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Kropp

Les mer

Penis og pung

Les mer

Vulva og vagina

Les mer