Jenter og puberteten

Puberteten for jenter starter et sted mellom 9- og 15-årsalderen, men det er store forskjeller. Her kan du lese mer om alle forandringene som skjer i jentekroppen.

Sist oppdatert: 28.06.2021 Av: Grete Lind, sexologisk rådgiver og helsesøster

PUBERTETEN: Det skjer i ditt eget tempo. Hos noen kommer den tidlig, hos andre kommer den seint. Foto: Colourbox.
PUBERTETEN: Det skjer i ditt eget tempo. Hos noen kommer den tidlig, hos andre kommer den seint. Foto: Colourbox.

Puberteten starter på forskjellig tid hos ulike mennesker. Det er store variasjoner, og det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutviklingen.

Jentene når puberteten før guttene

Det kan være vanskelig å være av de første, og frustrerende å være av de siste som kommer i puberteten. Gjennomsnittlig starter puberteten to år tidligere for jenter enn for gutter.

Hva skjer når?

Puberteten er i gang når kroppen din begynner å produsere hormoner. Det er ikke sikkert du merker noe med en gang.

Kanskje merker du etter hvert at du får mer hår på leggene og armene. Kanskje vokser føttene dine fortere, slik at du oftere må kjøpe nye sko.

Etter hvert kommer det kjønnshår og hår i armhulene. Du svetter mer.

Huden og håret blir fetere, og kanskje får du kviser.

Du vil også vokse, få bredere hofter og gå opp i vekt.

Søvn er viktig for å vokse

Du vokser raskere. Til å begynne med er det når du sover at veksthormonene strømmer ut. Det er en av grunnene til at søvn er viktig.

Mange lurer på hvor høye de skal bli. Det er måter å prøve å beregne det på, og det kan du lese mer om her.

Puppene endrer form

Gjennomsnittsalderen for når jenter begynner å få pupper er 11,5 år. For noen er dette det første pubertetstegnet de merker. Puppene kan fortsette å vokse helt til du er ca. 18 år.

Rett før puppene begynner å vokse, kan du kjenne en liten kul under brystvorta. Kulen kan også være litt øm. Brystvorta vil også endre seg litt. Det er vanlig at brystvorta er som et flatt og litt mykt område med litt mørkere hudfarge.

Brystvorta vil bli mer tydelig etter hvert og "knoppe seg" mer. Det vil være forskjell på størrelsen på det mørke området og størrelsen på brystvorta fra jente til jente. Det vil også være ulikt hvordan den knopper seg og noen har også brystknopper som vender innover.

Alle pupper har fettvev, melkekjertler, bindevev, blodårer og nerver. Alt dette utvikler seg gradvis. Det er mengden fettvev som avgjør størrelsen på puppene. Noen får små pupper, andre får større.

Det er vanlig at den ene puppen er større eller ser annerledes ut enn den andre.

Kjønnsleppene forandrer seg

Når du kommer i puberteten får du hår på de ytre kjønnsleppene. De indre kjønnsleppene får ikke hårvekst.

Før puberteten er de indre kjønnsleppene små, symmetriske og med den fargen de alltid har hatt. Når du kommer i puberteten vokser de indre kjønnsleppene. Noen får store indre kjønnslepper som henger langt utenfor de ytre kjønnsleppene, andre har små kjønnslepper. Begge deler er like vanlig.

Det er også vanlig at den ene indre kjønnsleppen er stor og den andre er liten, eller at den ene eller begge har mørk farge.

Du kan finne bilder av ulike kjønnslepper her.

Hva er utflod, og hvor kommer den fra?

Hvis du kjenner med en finger på innsiden av kinnet vil du kjenne slimhinne eller slimhud. Skjeden har også slimhud, men er full av folder og kjennes derfor ruglete å ta på. Foldene gjør at skjeden kan strekke seg ut og utvide seg.

Utflod er en væske som blir laget av celler i skjeden. Utfloden renser skjeden og holder slimhinnene fuktige og fine, akkurat som spyttet i munnen renser og holder slimhinnene i munnen friske. Utflod kan komme opptil et år eller to før menstruasjon.

Når kommer den første menstruasjonen?

Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For svært mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som når de er 9 år og noen kan få den så sent som når de er 15 år. Om du ikke har fått mensen enda når du er blitt 16 år bør du oppsøke fastlegen.

Hormonproduksjonen øker

Når du kommer i puberteten lager kroppen en del hormoner, også testosteron. Jenter har ca. 1/10 av mengden testosteron som gutter har. Dette hormonet er viktig for seksuell lyst og kåthet.

Når du blir seksuelt tent/kåt kan det kjennes ut som at det kiler i kjønnsorganet. Man kan også kjenne at det kiler i magen. Da strømmer det blod til kjønnet. Svamplegemer i klitoris svulmer opp, akkurat som svamplegemene i penis.

Onaner og bli kjent med egen kropp

Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen skiller ut lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Det er også sunt fordi man blir kjent med kjønnet sitt og hvilke bevegelser og stimuli man liker og nyter.

Det er vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er kun du som bestemmer over kroppen din og kjønnsorganet ditt!

Følelser som svinger

Noen ganger kan puberteten gjøre at du føler du mister kontrollen. Det kan være vanskelig å styre seg selv, enten det er seksualiteten eller andre følelser.

I det ene øyeblikket er alt helt greit, og det er til og med veldig bra og i neste øyeblikk kan en føle seg veldig trist, alt blir helt feil. Det kan ta litt tid før man føler at man har mer kontroll.

Noen snakker lett om hva de føler og hvordan de har det. Andre sier ikke så mye, men har mange tanker og følelser som de ikke deler med noen. Det hjelper å snakke med noen om hvordan man har det.

Utfordringer med foreldre eller andre

Hvis man føler seg litt ustabil eller nedfor og trist, kan det være lett at man sier ting man angrer på, enten til de hjemme eller til venner.

Det hender det blir bråk hjemme fordi man ikke føler seg forstått, møtt eller sett. De unge synes de voksne er vanskelige og de voksne synes de unge er vanskelige.

Vennskap kan forandre seg

Vennskap kan være skjørt og vanskelig når man ikke føler seg helt som seg selv, eller ikke helt har funnet ut av hvem man er.

Vennskap kan forandre seg fordi to venner er på forskjellige steder i puberteten og fordi interessene plutselig er forskjellige. Kanskje synes du at kameraten din plutselig oppfører seg voksent – eller barnslig, og er opptatt av helt andre ting enn deg selv? Kanskje føler du deg utenfor, utestengt, glemt og ensom?

Det er vondt. Når du skal finne ut hvem du er som person, samtidig som de andre gjør det samme, kan det bli litt vrient.

Det første du kan gjøre er å finne ut hva det er som er viktig for deg. Hvilke verdier er det som er viktig? Hvis man går ut over egne grenser for å få innpass eller at man prøver å være noe man ikke er eller føler seg klar for å være eller gjøre, får man en dårlig følelse. Da går man ut over egne grenser.

Det er viktig at du er sammen med dem du føler deg vel sammen med. De som gjør at du får en god følelse med deg selv.

Hvis venner forandrer seg kan du prøve å utvide vennekretsen. For å bli kjent med nye mennesker er det ofte lettest gjennom felles hobbyer eller felles interesser. Kanskje er det andre i klassen, på trinnet eller gjennom fritidsinteresser som du kan bli bedre kjent med?

Da har dere noe til felles, noe å snakke om og dere kan gjøre aktiviteten sammen. Det er også viktig å ha litt tålmodighet med gamle venner. Kanskje finner dere tilbake til hverandre etter en stund.

Den første forelskelsen

Det kribler i magen, du kjenner deg kanskje litt nervøs, oppspilt eller forventningsfull. Hvem du kjenner disse følelsene for, er det bare du som vet. Er det jenter, gutter, begge deler, eller er du usikker? Det er greit og vanlig å lure litt og noe du kan bruke litt tid på å finne ut av. Mange kjenner litt på forelskelse i puberteten, men ikke alle gjør det.

Ta deg god tid på å finne ut av hvem du er og hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med deg selv, kroppen og kjønnet ditt og se at du er flott akkurat som DU er!

Noen føler at de er født i feil kropp

Noen strever veldig når de kommer i puberteten. De vil ikke bli kvinne og få kvinnekropp. Det kjennes helt feil! Noen opplever at de er født i feil kropp eller med feil kjønn.

Andre regner seg som transperson. En kan føle seg både som jente og gutt, eller ingen av delene. Noen føler seg som et tredje kjønn, andre vil ikke definere seg som noe kjønn.

Mange har et talent for å uttrykke seg som det andre kjønnet gjennom klær, sminke eller væremåte. Det handler om å vise sin identitet og har ingenting med seksualitet å gjøre.

Hvis du ikke er helt sikker på hvilken kjønnskategori du tilhører, eller at du mener at du ikke tilhører noen kjønnskategori og trenger hjelp, kan du snakke med helsepersonell som har kompetanse på kjønnshelse.

På helsestasjon for ungdom der du bor kan du ta en prat. Det finnes også mange ulike chattetjenester for ungdom.

PUBERTETEN: Det skjer i ditt eget tempo. Hos noen kommer den tidlig, hos andre kommer den seint. Foto: Colourbox.
PUBERTETEN: Det skjer i ditt eget tempo. Hos noen kommer den tidlig, hos andre kommer den seint. Foto: Colourbox.

Kilder:

https://nhi.no/, Brochmann, Støkken Dahl; Gleden med skjeden, 2017

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Pubertet

Les mer