Når starter det?

Puberteten starter på forskjellig tid og på forskjellig måte hos ulike mennesker. Det er store variasjoner, og det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutvikling. Gjennomsnittlig starter puberteten 2 år tidligere for jenter enn for gutter.

Hva skjer når?

Det er ikke sikkert man merker at det skjer noe med en gang produksjonen av hormoner er i gang. Vanligvis starter puberteten mellom 9 og 15 år. Noen merker aller først at de begynner å få mer hår på legger og armer, og at bena vokser sånn at man oftere må kjøpe nye sko. Etterhvert kommer det også vekst av kjønnshår og hår i armhulene. Svetteproduksjonen øker. Dette merker en del som det første pubertets tegn. Huden og håret blir fetere og noen får også kviser. Man vokser, blir høyere, får bredere hofter og går opp i vekt.

Vekst

Du vokser raskere. Til å begynne med er det når du sover at pubertetshormonene og også veksthormonene, de hormonene som gjør at man vokser, strømmer ut. Det er en grunn til at søvn er viktig. Etterhvert er det stor hormonproduksjon også på dagtid.

Mange lurer på hvor høye de skal bli. Det er måter å prøve å beregne det på, og det kan du lese mer om i denne artikkelen

Hvis man ikke vet foreldres høyde fordi man er adoptert eller ikke kjenner foreldrene, kan man gange den høyden man har når man er to år med 2, eksempelvis 82 cm når man er 2 år = 164 cm. Denne måten gir bare et anslag og er lite nøyaktig.

Her kan du finne ut hvor mye det er vanlig at man veier.

Pupper

Gjennomsnittsalderen for når jenter begynner å få pupper er 11,5 år. For noen er dette det første pubertets-tegnet de merker. Puppene kan vokse fram mot ca. 18 års alder. Brystutviklingen starter oftest ved at man kan kjenne en liten kul under brystvorta. Kulen kan også være litt øm. Brystvorta vil også gradvis endre seg litt. Det er vanlig at brystvorta er som et flatt og litt mykt område med litt mørkere hudfarge. Brystknoppen vil bli mer tydelig etterhvert og "knuppe seg" mer. Det vil være forskjell på størrelsen på det mørke området og størrelsen på brystvorta fra jente til jente. Det vil også være ulikt hvordan den knopper seg og noen har også innovervendte brystknopper. Alle pupper har fettvev, melkekjertler, bindevev, blodårer og nerver. Alt dette utvikler seg gradvis. Det er mengden fettvev som avgjør størrelsen på puppene. Noen får små pupper, andre får større. I og med at mye av puppene består av fettvev, kan de bli mindre hvis man går ned i vekt eller bli større hvis man går opp i vekt. Det er ikke muskelvev i puppene, så man kan ikke trene seg til større pupper. Det er vanlig at den ene puppen er større eller ser annerledes ut enn den andre.

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer puppenes utseende. Man kan komme til å ligne på mor, en tante, bestemor, farmor eller en annen.

Kjønnslepper

De ytre kjønnsleppene får hårvekst når man kommer i puberteten. De indre kjønnsleppene får ikke hårvekst. Før puberteten er de indre kjønnsleppene små, like/symmetriske og med den fargen de alltid har hatt. Når man kommer i puberteten vokser de indre kjønnsleppene. Noen får store indre kjønnslepper som henger langt utenfor de ytre kjønnsleppene, andre har små kjønnslepper. Begge deler er like vanlig. Det er også vanlig at den ene indre kjønnsleppen er stor og den andre er liten - eller at den ene eller begge har mørk farge. Boken "Venus, norske kvinner sett nedenfra” omfatter intimfotografier av 49 helt vanlige norske kvinner. Blomsten er en av metaforene som har vært brukt om kvinnekjønnet. Forfatterne foreslår ordet Venusblomst om det kvinnelige kjønnsorgan og påpeker likheten mellom botanikken, kjønnslepper og klitoris. Boka er en oppfordring til alle kvinner om å utforske og bli kjent med sitt eget kjønn. Boka kan du låne hos helsesykepleier på skolen eller på nærmeste bibliotek.

Du kan også finne bilder av ulike kjønnslepper her.

Skjede og utflod

Hvis du kjenner med en finger inni kinnet vil du kjenne slimhinne eller slimhud. Skjeden har også slimhud, bare at skjedeveggen er fullt av folder slik at den kjennes ruglete å ta på. Skjeden har folder slik at den kan strekke seg ut, utvide seg.

Utflod kan komme opptil et år eller to før menstruasjon. Utflod er sekret eller slim fra kjertler i livmorhalsen, fra væske som kommer gjennom skjedeveggen og fra kjertler i skjedeåpningen, blant annet de bartholinske kjertler. Vanligvis kommer det en halv til én teskje utflod ut per dag. Den er blank, melkehvit eller gulhvit. Utfloden kan være tynnflytende eller slimete. Den kan også være nesten som eggehvite, lange slimtråder som man kan dra ut mellom to fingre.

Utfloden renser skjeden og holder slimhinnene fuktige og fine, akkurat som spyttet i munnen renser og holder slimhinnene i munnen friske. Hvis vi ikke hadde hatt utflod eller spytt ville slimhinnene blitt tørre, sprukne og vi vi ville fått sår, skorper, sopp, bakterier og smerter både i skjeden og i munnen. Utflod og spytt er viktige for å holde slimhinnene friske.

Utfloden inneholder melkesyrebakterier som gir utfloden en mild, syrlig lukt og smak. pH verdien varierer vanligvis mellom 3,8 til 4,5. Den lave pH verdien gjør at bakterier og sopp ikke trives. Når man vasker seg skal man bruke varmt vann eller milde intimsåper. Da bevares de viktige melkesyrebakteriene best.

Når kommer den første menstruasjonen?

Den første menstruasjonen kommer mellom 11 til 15 års alder. Gjennomsnittsalder for den første menstruasjonen er 13 år. Menstruasjonen kommer cirka en gang per måned. Menstruasjonsblodet kan være rødt, mørkere rødt eller brunt. Hvis blodet er knallrødt og flytende har det brukt kort tid fra livmoren og ut. Da er det ferskt. Hvis det er mørkere eller brunaktig er det kanskje litt klumpete. Da har blodet brukt lengre tid på veien ut, blodet har begynt å levre seg. Men alt blodet kommer ut. Det hoper seg heldigvis ikke opp inni livmoren eller skjeden. Her kan du lese mer om menstruasjonen.

Funfact om mensen

Hvis man blør 5 dager hver måned, er det 60 dager eller 2 måneder per år. Hvis man har menstruasjon i 40 år vil man blø i 2400 dager eller cirka 6,5 år i løpet av livet. Det er godt at vi slipper å hekle eller strikke bomullsbind slik som før i tiden. De måtte vaskes, kokes og henges til tørk. Nå kan vi bare kjøpe bind, tamponger eller menskopper.

Vil ikke bli kvinne

Noen strever veldig når de kommer i puberteten. De vil ikke bli kvinne og få kvinnekropp. Det kjennes helt feil! Noen kan føle at der er født i feil kropp. Andre regner seg som transeperson, de føler seg både som jente og gutt og har et talent for å uttrykke seg som det andre kjønnet gjennom klær, brystbind og eventuelt make up og væremåte. Det handler om å vise sin identitet og har ingenting med seksualitet å gjøre.

Hvis man ikke er helt sikker på hvilken kjønnskategori man tilhører eller at man mener at man ikke tilhører noen kjønnskategori og man trenger hjelp, kan man snakke med helsepersonell som har kompetanse på kjønnshelse. Du kan chatte med helsepersonell på ungdomsklinikken Sex og samfunn, ta kontakt med Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo eller Skeiv ungdom. Fastlegen eller helsesykepleier på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom kan også være en å prate med.

Kåthet

Når man kommer i puberteten lages det blant annet et hormon, testosteron. Jenter har omlag 1/10 av mengden testosteron som gutter har. Dette hormonet er viktig for blant annet seksuell lyst eller kåthet. Den økte produksjonen av testosteron i puberteten, øker også seksuell lyst/kåthet. Når man blir seksuelt tent/kåt kan det kjennes som at det kiler i kjønnet. Man kan også kjenne at det kiler i magen. Da strømmer det blod til kjønnet og ytre og indre del av klitoris` svamplegemer svulmer opp, akkurat som svamplegemene i penis til gutter.

Her kan du lese mer om kåthet, onanering og orgasme.

Onanering

Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. Det er også sunt fordi man blir kjent med kjønnet sitt og hvilke bevegelser og stimuli man liker og nyter.

Det er vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er en selv som bestemmer over kroppen og kjønnet sitt!

Se også her ABC for å oppnå orgasme med hånd

Følelser

Den store produksjonen av hormoner i puberteten kan gjøre at en føler at en mister litt kontrollen. Det kan være vanskelig å styre seg selv, enten det er seksualitet eller andre følelser. I det ene øyeblikket er alt helt greit, og det er til og med veldig bra og i neste øyeblikk kan en føle seg veldig trist, alt blir helt feil. Det kan ta litt tid før man føler at man har mer kontroll.

Noen snakker lett om hva de føler og hvordan de har det. Andre sier ikke så mye, men har mange tanker og følelser som de ikke deler med noen. Det hjelper å snakke med noen om hvordan man har det. For andre kan det å skrive eller kanskje tegne eller lage musikk, være måter å uttrykke følelsene på.

Her kan du lese om hvorfor det hjelper å snakke med noen.

Foreldre

Hvis man føler seg litt ustabil eller nedfor og trist, kan det være lett at man sier ting man angrer på, enten til de hjemme eller til venner. De voksne hjemme kan kanskje lettere forstå at følelsene svinger, men det hender det blir bråk hjemme fordi man ikke føler seg forstått, møtt eller sett. Barna/ungdommene synes de voksne er vanskelige og de voksne synes barna/ungdommene er vanskelig.

Her kan du lese om hvordan du kan snakke med foreldre som ikke forstår deg.

Venner

Vennskap kan være skjørt og vanskelig når man ikke føler seg helt som seg selv. Vennskap kan forandre seg fordi man er på forskjellig sted i puberteten og at interessene plutselig er forskjellige. Kanskje synes man at venninnen plutselig oppfører seg voksent – eller barnslig, og er opptatt av helt andre ting enn en selv? Kanskje føler man seg utenfor, utestengt, glemt og ensom? Det er vondt. Når man skal finne ut hvem man er som person, samtidig som de andre gjør det samme, kan det bli vanskelig.

Det første man må gjøre er å finne ut hva det er som er viktig for en selv. Hvilke verdier er det som er viktig? Hvis en går ut over egne grenser for å få innpass eller at en prøver å være noe en ikke er eller føler seg klar for å være eller gjøre, får man en dårlig følelse. Da går man ut over egne grenser. Da kan selvfølelsen svekkes. Her kan du lese mer om selvtillit og selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den.

Det er viktig at man er sammen med de som man føler seg vel sammen med, de som gjør at får en god følelse om seg selv. Hvis venner forandrer seg kan man prøve å utvide vennekretsen. For å bli kjent med nye mennesker er det ofte lettest gjennom felles hobbyer eller felles interesser. Kanskje er det andre i klassen, på trinnet eller gjennom fritidsinteresser som man kan bli bedre kjent med? Da har man noe felles, noe å snakke om og man kan gjøre aktiviteten sammen. Her kan du lese om vennskap som både er verdifullt og sårbart.

Forelskelse

Det kribler i magen, du kjenner seg kanskje litt nervøs eller oppspilt eller forventningsfull. Hvem du kjenner disse følelsene for, er det bare du som vet. Er det jenter, er det gutter, eller er du usikker? Det er greit og noe du kan bruke litt tid på å finne ut av. Mange kjenner litt på forelskelse i puberteten, men ikke alle gjør det.

Ta deg god tid på å finne ut av hvem du er hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med deg selv, kroppen og kjønnet ditt og se at du er flott akkurat som DU er!