Jenter og puberteten

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter, men det er store forskjeller.

PUBERTETEN: Det skjer i ditt eget tempo. Hos noen kommer den tidlig, hos andre kommer den seint. Foto: Colourbox.
PUBERTETEN: Det skjer i ditt eget tempo. Hos noen kommer den tidlig, hos andre kommer den seint. Foto: Colourbox.

Når starter det?

Puberteten starter på forskjellig tid hos ulike mennesker. Det er store variasjoner, og det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutviklingen.

Det kan være vanskelig å være av de første, og frustrerende å være av de siste som kommer i puberteten. Gjennomsnittlig starter puberteten 2 år tidligere for jenter enn for gutter.

Hva skjer når?

Puberteten er i gang når kroppen din begynner å produsere hormoner. Det er ikke sikkert du merker noe med en gang.

Kanskje merker du etterhvert at du får mer hår på leggene og armene. Kanskje vokser føttene dine fortere, slik at du oftere må kjøpe nye sko.

Etterhvert kommer det kjønnshår, og hår i armhulene. Du svetter mer.

Huden og håret blir fetere, og kanskje får du kviser.

Du vil også vokse, få bredere hofter og gå opp i vekt.

Vekst

Du vokser raskere. Til å begynne med er det når du sover at veksthormonene strømmer ut. Det er en av grunnene til at søvn er viktig.

Mange lurer på hvor høye de skal bli. Det er måter å prøve å beregne det på, og det kan du lese mer om her.

Pupper

Gjennomsnittsalderen for når jenter begynner å få pupper er 11,5 år. For noen er dette det første pubertets-tegnet de merker. Puppene kan fortsette å vokse helt til du er ca. 18 år.

Rett før puppene begynner å vokse, kan du kjenne en liten kul under brystvorta. Kulen kan også være litt øm. Brystvorta vil også endre seg litt. Det er vanlig at brystvorta er som et flatt og litt mykt område med litt mørkere hudfarge.

Brystvorta vil bli mer tydelig etterhvert og "knoppe seg" mer. Det vil være forskjell på størrelsen på det mørke området og størrelsen på brystvorta fra jente til jente. Det vil også være ulikt hvordan den knopper seg og noen har også innovervendte brystknopper.

Alle pupper har fettvev, melkekjertler, bindevev, blodårer og nerver. Alt dette utvikler seg gradvis. Det er mengden fettvev som avgjør størrelsen på puppene. Noen får små pupper, andre får større.

Det er vanlig at den ene puppen er større eller ser annerledes ut enn den andre.

Kjønnslepper

Når du kommer i puberteten får du hår på de ytre kjønnsleppene. De indre kjønnsleppene får ikke hårvekst.

Før puberteten er de indre kjønnsleppene små, symmetriske og med den fargen de alltid har hatt. Når du kommer i puberteten vokser de indre kjønnsleppene. Noen får store indre kjønnslepper som henger langt utenfor de ytre kjønnsleppene, andre har små kjønnslepper. Begge deler er like vanlig.

Det er også vanlig at den ene indre kjønnsleppen er stor og den andre er liten, eller at den ene eller begge har mørk farge.

Du kan finne bilder av ulike kjønnslepper her.

Skjede og utflod

Hvis du kjenner med en finger på innsiden av kinnet vil du kjenne slimhinne eller slimhud. Skjeden har også slimhud. Skjedeveggen er full av folder slik at den kjennes ruglete å ta på. Skjeden har folder slik at den kan strekke seg ut og utvide seg.

Utflod kan komme opptil et år eller to før menstruasjon. Utflod er en væske som blir laget av celler i skjeden.

Utfloden renser skjeden og holder slimhinnene fuktige og fine, akkurat som spyttet i munnen renser og holder slimhinnene i munnen friske.

Når kommer den første menstruasjonen?

Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For svært mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som når de er 9 år og noen kan få den så sent som når de er 17 år.

Hvis man blør 5 dager hver måned, er det 60 dager per år. Hvis man har menstruasjon i 40 år vil man blø i 2400 dager eller ca. 6,5 år i løpet av livet. Det er godt at vi slipper å strikke bomullsbind slik som før i tiden. De måtte vaskes, kokes og henges til tørk. Nå kan vi bare kjøpe bind, tamponger eller menskopper.

Vil ikke bli kvinne

Noen strever veldig når de kommer i puberteten. De vil ikke bli kvinne og få kvinnekropp. Det kjennes helt feil! Noen opplever at de er født i feil kropp eller med feil kjønn.

Andre regner seg som transperson. En kan føle seg både som jente og gutt, eller hverken av delene. Noen føler seg som et tredje kjønn, andre vil ikke definere seg som noe kjønn.

Mange har et talent for å uttrykke seg som det andre kjønnet gjennom klær, sminke eller væremåte. Det handler om å vise sin identitet og har ingenting med seksualitet å gjøre.

Hvis du ikke er helt sikker på hvilken kjønnskategori du tilhører eller at du mener at du ikke tilhører noen kjønnskategori og trenger hjelp, kan du snakke med helsepersonell som har kompetanse på kjønnshelse.

På helsestasjon for ungdom der du bor kan du ta en prat. Det finnes også mange ulike chattetjenester for ungdom.

Kåthet

Når du kommer i puberteten lager kroppen en del hormoner, også testosteron. Jenter har ca. 1/10 av mengden testosteron som gutter har. Dette hormonet er viktig for seksuell lyst og kåthet.

Når du blir seksuelt tent/kåt kan det kjennes ut som at det kiler i kjønnsorganet. Man kan også kjenne at det kiler i magen. Da strømmer det blod til kjønnet. Svamplegemer i klitoris svulmer opp, akkurat som svamplegemene i penis.

Onanering

Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen skiller ut lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Det er også sunt fordi man blir kjent med kjønnet sitt og hvilke bevegelser og stimuli man liker og nyter.

Det er vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er deg selv som bestemmer over kroppen og kjønnet ditt!

Følelser

Noen ganger kan puberteten gjøre at du føler du mister kontrollen. Det kan være vanskelig å styre seg selv, enten det er seksualiteten eller andre følelser.

I det ene øyeblikket er alt helt greit, og det er til og med veldig bra og i neste øyeblikk kan en føle seg veldig trist, alt blir helt feil. Det kan ta litt tid før man føler at man har mer kontroll.

Noen snakker lett om hva de føler og hvordan de har det. Andre sier ikke så mye, men har mange tanker og følelser som de ikke deler med noen. Det hjelper å snakke med noen om hvordan man har det.

Foreldre

Hvis man føler seg litt ustabil eller nedfor og trist, kan det være lett at man sier ting man angrer på, enten til de hjemme eller til venner.

Det hender det blir bråk hjemme fordi man ikke føler seg forstått, møtt eller sett. De unge synes de voksne er vanskelige og de voksne synes de unge er vanskelige.

Venner

Vennskap kan være skjørt og vanskelig når man ikke føler seg helt som seg selv, eller ikke helt har funnet ut av hvem man er.

Vennskap kan forandre seg fordi to venner er på forskjellige steder i puberteten og fordi interessene plutselig er forskjellige. Kanskje synes du at kameraten din plutselig oppfører seg voksent – eller barnslig, og er opptatt av helt andre ting enn deg selv? Kanskje føler du deg utenfor, utestengt, glemt og ensom?

Det er vondt. Når du skal finne ut hvem du er som person, samtidig som de andre gjør det samme, kan det bli litt vrient.

Det første du kan gjøre er å finne ut hva det er som er viktig for deg. Hvilke verdier er det som er viktig? Hvis man går ut over egne grenser for å få innpass eller at man prøver å være noe man ikke er eller føler seg klar for å være eller gjøre, får man en dårlig følelse. Da går man ut over egne grenser.

Det er viktig at du er sammen med dem du føler deg vel sammen med. De som gjør at du får en god følelse med deg selv.

Hvis venner forandrer seg kan du prøve å utvide vennekretsen. For å bli kjent med nye mennesker er det ofte lettest gjennom felles hobbyer eller felles interesser. Kanskje er det andre i klassen, på trinnet eller gjennom fritidsinteresser som du kan bli bedre kjent med?

Da har dere noe til felles, noe å snakke om og dere kan gjøre aktiviteten sammen. Det er også viktig å ha litt tålmodighet med gamle venner. Kanskje finner dere tilbake til hverandre etter en stund.

Forelskelse

Det kribler i magen, du kjenner deg kanskje litt nervøs, oppspilt eller forventningsfull. Hvem du kjenner disse følelsene for, er det bare du som vet. Er det jenter, gutter, begge deler, eller er du usikker? Det er greit og vanlig å lure litt og noe du kan bruke litt tid på å finne ut av. Mange kjenner litt på forelskelse i puberteten, men ikke alle gjør det.

Ta deg god tid på å finne ut av hvem du er og hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med deg selv, kroppen og kjønnet ditt og se at du er flott akkurat som DU er!

Skrevet av Grete Lind, sexologisk rådgiver og helsesøster

Sist oppdatert: 28.06.2021

Kilder:

https://nhi.no/, Brochmann, Støkken Dahl; Gleden med skjeden, 2017

Offentlig og kvalitetssikret
PUBERTETEN: Det skjer i ditt eget tempo. Hos noen kommer den tidlig, hos andre kommer den seint. Foto: Colourbox.
PUBERTETEN: Det skjer i ditt eget tempo. Hos noen kommer den tidlig, hos andre kommer den seint. Foto: Colourbox.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Er puppene mine normale?

Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små.

PUPPER: kommer i mange fasonger og størrelser. Det er også helt vanlig at den ene puppen er større enn den andre. Illustrasjon: Colourbox

Utflod – til nytte og bekymring

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Hvis utfloden endrer seg kan det være et tegn på at noe er galt.

Tegning av jente som ser ned i trusa si.

Når kommer mensen første gang?

Det er ikke mulig å si akkurat når du får mensen. Det finnes allikevel noen tegn du kan se etter.

Jente holder kalender.

Kåthet, onanering og orgasme

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell. Når kåtheten øker, er det naturlig at nysgjerrigheten på sex også øker.

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

Alt om onanering

Å greie å onanere selv eller greie å hjelpe partneren din til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Vi gir deg gode tips til å bruke hånda riktig.

Tegning av gutt med bok om onani i hånda og den andre hånda i buksa (Ill: ung.no)

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?

Tegning a en gutt som prater med en voksen og får ryddet opp i tankene sine. Illustrasjon: ung.no

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Vi gir deg ti tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Mor og datter som snakker sammen.

Selvtillit og selvfølelse

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Jentegjeng
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)